När arbete inte längre är platsbundet kan vi jobba från var som helst. Kanske innebär det också att den som vill kan lämna de tätbebyggda städerna och flytta ut till gles- och landsbygd istället. Industrialiseringen ledde till massflytt in till urbana områden, men kan digitaliseringen göra det möjligt för oss att flytta ut ur städerna igen? Möjligheten finns redan för den digitala nomaden.
I Sverige har en längtan efter landsbygd och naturen infunnit sig under senare år. DI skrev förra våran om hur ”kossor på kontot” blev allt mer populärt på Instagram – och hänvisade till mjölkbönderna Bondbönan och Elin Svärdh. Bonde ansågs då vara världens trendigaste yrke, menade Kairos Future. En annan person som fått mycket uppmärksamhet är bloggaren, fotografen och konstnären Jonna Jinton, som 21 år gammal lämnade Göteborg för att flytta upp till Grundtjärn i Västernorrland, en stad med bara 9 året-runt-bosatta. När jag intervjuade henne förra året pratade hon varmt om livet nära naturen. Hur hon svarade på mail på morgonen, sen begav sig ut i skogen med sin kamera och hund, för att på eftermiddagarna kunna spendera tid i sin ateljé och måla. ”Jag hade längtat efter tystnad och lugn jättelänge,” förklarade hon. Jobbet kunde hon sköta digitalt.
Varför ska alla trängas i storstäderna, där en etta går för miljonbelopp och ungdomar knappt har råd att flytta hemifrån, om jobben inte nödvändigtvis kräver att vi bor där? Varför spendera två timmar varje dag på fullproppade bussar, spårvagnar och tunnelbanor på väg till och från jobbet, när jobbet inte är knutet till ett fysiskt kontor?
I somras utlyste italienska staten möjlighet att ta över övergivna slott och byggnader på den italienska landsbygden för att göra om dem till nya verksamheter som skulle dra dit besökare. Kanske kunde man även i Sverige, på kommunal nivå eller på initiativ av enskilda fastighetsägare, göra en liknande satsning? I vår Facebookgrupp, Svenska Digitala Nomader, diskuterades häromveckan hur man i Boden skulle kunna göra om en övergiven byggnad till kombinerad co-working och co-living space. Kan man göra liknande med gamla ladugårdar och gods på landsbygden? Med övergivna industrilokaler eller gamla butiker i glesbygd? Så länge som det finns stabilt nätverk och uppkoppling mot internet går det att sköta många jobb från var som helst idag.
Om det skapas communities med likasinnade som jobbar från en lugn plats ute på landet, då skulle i alla fall jag spendera några veckor om året där. Ta en paus från betongdjungeln och andas frisk luft. Samtidigt som den aktuella platsen skulle gynnas av en tillströmning av människor; antingen som kom i perioder eller som flyttade dit permanent. Så varför inte satsa mer på co-living och co-working på orter som är i behov av fler människor?
Vi på Svenska Nomader vill gärna spinna vidare på detta koncept. Maila oss gärna på hej@svenskanomader.se om du vill vara med och bidra på något sätt.