Digital nomad

Sandy Stadelmanns resa mot att bli digital nomad och bästa tips för att börja vlogga

Av september 7, 2017 2 kommentarer

Vloggaren Sandy Stadelmann har varit frilansare sen början av sommaren, med en ambition att hitta fler uppdrag som tillåter henne att jobba på distans. Det var under hennes tid med Respodden, som tillät henne att resa till tio olika länder på egen hand för att spela in en podcast i slutet på förra året, som hon började drömma om att bli digital nomad. När vi senast träffade Sandy var det på hennes första dag som frilansare, då hon precis hade lämnat jobbet som webbredaktör på NRJ. Hur har det gått sedan dess?

Hej Sandy!
Hej Emelie!

Sist vi sågs var du orolig över vad du skulle hitta för några jobb, och om det här med frilansandet skulle gå ihop. Berätta, vad har hänt sedan i juni?
En av de största utmaningarna under sommaren har varit att försöka skapa samarbeten trots semestertider, och det är egentligen först nu jag börjar få svar på mail. Det svåraste har inte varit att få sponsring på produkter/tjänster utan att få betalt, och det beror delvis på antal följare – som ju är kapital idag!

Jag har kontinuerligt publicerat vloggar på min kanal @SandyStadelmann i sommar och nyligen signat med en agentur som kommer att arbeta med att optimera kanalen och annonsintäkterna. Det känns superkul! Just nu arbetar jag med o.b. som kund och för dem skapar jag ett antal videos där jag pratar om mitt nya liv som frilansare, drömmen om att leva som digital nomad och om vad som egentligen krävs för att leva ut drömmen. Att starta eget har verkligen kostat mer än jag räknat med, så antingen måste man ha en bra buffert innan man startar sitt företag eller göra som jag nyss gjorde; skaffa helgjobb i en klädbutik 🙂

Det här med att bli digital nomad då, att jobba med dina uppdrag på distans. Hur har den planen gått?
Jag kommer snart behöva flytta ut från husbåten jag bor på och det känns väldigt vemodigt. Och läskigt! Just nu kan allting hända: ingen bostad, inget fast jobb, inga prylar (jag säljer allt jag äger online). Att arbeta platsoberoende känns som nästa naturliga steg trots att jag inte vet var, när, hur. I samarbetet med o.b. dokumenterar jag hela processen och delar med mig av praktiska tips. Som att man inte ska sluta lita på sin egna förmåga vid första lilla tvivel och våga ta kontakt med andra som sysslar med/drömmer om liknande saker. Man får be om hjälp och pepp!

Jag har också signat med Rosa Bussarna där jag ska resa Kenya runt i över två månader i jul, peppen är total!! Jag kommer att skapa bloggar för dem och planerar just nu projekt att dra igång direkt efter. Gärna från Costa Rica så att jag kan plugga spanska och surfa samtidigt. Att blir digital nomad låter inte så dumt ju haha!

Vad har varit svårast så här långt?
Det svåraste har varit att få ihop ekonomin och att starta AB mitt i svensk högsommar, dels för att ingen svarar på mail och för att det har funnits mycket som distraherar. Ena dagen känner jag mig superpeppad och andra dagen livrädd, var ska jag ta vägen? Kommer det kännas bra att inte ha en “fast punkt” och att leva utifrån sin väska? Jag försöker att inte se något som definitivt och att jag alltid kommer att ha en bas i Stockholm. Det är ett nytt koncept för mig att leva och jobba från en plats jag ännu inte ser framför mig. Jag tänker att jag måste applicera min res-personlighet på mitt entreprenörskap och det är att vara: min bästa vän, nyfiken och en problemlösare. Då tror jag att resten löser sig. Dessutom kom hösten som en käftsmäll och med det även känslan av att inte tillhöra “hjulet” längre. Jag gosar istället in mig med alla andra laptop-soulmates och min vän Zäta på kaféerna.

Vad är det som lockar med att vara digital nomad?
Att inte vara bunden till saker eller en specifik plats. När jag reser träffar jag så otroligt många inspirerande och fascinerande människor. Tillsammans med platsen jag befinner mig på får jag alltid nya idéer och lever i mitt essä – att ta kontakt med nya människor är det bästa jag vet. Att inkludera andra i samtal med främlingar, försöka prata ett språk jag inte kan och känna mig hemma i den kontexten jag befinner mig i just för tillfället. Jag tror också att kontorslandskapen och mossiga chefsrollen är på utdöende, lika bra att rida med i nya vågen haha! Jag har levt ett rutinfast liv ett tag nu och kan alltid återvända dit. Min vän Emil Sergel sa; “lägg mer vikt i frihetsskålen än trygghetsskålen”. I en av filmerna för o.b., när jag gick ut med “mitt nya liv”, kommenterade flera med att man absolut inte kan leva så med barn. I samma stund fick jag även mail från familjen som lever exakt så med barn just nu. Allt går.

Du är ju vad man kallar en influencer, så jag förstår att varumärken gärna vill samarbeta med dig. Det är ju en dröm för många att kunna göra det du gör! Men hur och varför kom du egentligen igång med vloggandet?
Idag släpptes nomineringarna till “Stora Influencer Priset” och där blev jag nominerad till Årets Nykomling, så kul! Uttrycket influencer växer ännu på mig och så länge jag kan påverka andra positivt är jag på rätt väg. Jag har fått en hel del förfrågningar från varumärken som jag har tackat nej till, jag vill inte svepas med i djungeln av gratis-är-gott och satsar istället på att hålla fast vid att inspirera på andra sätt. Genom att våga dela med mig av både framgångar och misslyckanden hoppas jag kunna få andra att också våga följa sina drömmar.

Egentligen startade vloggandet med @Respodden där jag reste halva jorden runt helt själv för att dokumentera mina upplevelser i podd och vloggform. Projektet växte och det var efter Respodden jag insåg att jag faktiskt arbetat som digital nomad under hela projektet. Strax efter hörde o.b. av sig och de tajmade mitt i jag-vill-bli-digital-nomad-men-hur-perioden och efter det har jag bara fortsatt!

Hur svårt är det att göra en video? Hur mycket tid lägger du på det?
Det är lite olika beroende på vilken typ av video som ska spelas in, om det är på resande fot har jag kameran i handen lite hela tiden och kan ha flera timmar råmaterial. En sådan film kan ta mig upp mot två dagar att redigera och ibland även längre om något måste filmas om. Jag tror att många inte vet hur lång tid man faktiskt lägger på en enda video; den ska filmas, redigeras, publiceras och spridas i sociala medier. Ibland har man teknikstrul och blir gråhårig i förtid. Jobbar man dessutom med en kund är det extra viktigt att videon blir rätt och många gånger måste den korrigeras i efterhand.

Och hur sprider du klippen så att folk ser dem?
Jag publicerade en vlogg häromdagen där jag simmar med mermaids (älskar mitt jobb) och då har sökte jag efter mermaid-grupper på Facebook för att be dem som vill att dela videon. Jag vill försöka få till fler co-labs med andra Youtubers som matchar min profil och på så sätt sprida videon. Jag har gjort ett par med Zäta och de får alltid bra visningar! Givetvis är det viktigt med rätt hashtags när videon publiceras och om jag intervjuar någon med stort socialt nätverk ser jag till att hen delar videon på sina kanaler 🙂

Vi har ju pratat om tidigare att en stor del av din målgrupp är unga tjejer. Vad är det budskap du hoppas förmedla till dem och andra med dina vloggar?
Jag får mail och DM på Instagram dagligen från unga tjejer som ber om restips, berättar om livskrisar eller bara vill peppa/bli peppade. Det betyder så mycket för mig att jag kan inspirera och jag svarar alltid på allas mail. För jag vet hur viktigt det är att få svar från någon man ser upp till och även jag kontaktar personer jag inspireras av. Jag skulle köpa en varm choklad på ett café i Stockholm för några veckor sedan och killen som arbetade där var i 18-års åldern. Han kände igen mig från Respodden och utbrast: “Först tänkte jag dra till Asien med killarna i höst men de är så sega, tack vare dig drar jag till Asien själv istället”. Shit, då började jag nästan gråta!! Jag vill att mina följare ska känna “kan Sandy, kan jag”. Mina resvloggar ska peppa andra till att våga resa själva såklart, men de är också en metafor till att våga i livet. Jag vill förmedla att även jag är sårbar och genom att dela med mig av praktiska tips hur jag faktiskt tar drömmen vidare hoppas jag att dessa tips kan bli verktyg för andra.

Och vad kan vi förvänta oss av Sandy Stadelmann framöver?
Jag har skrivit min livs första affärsplan till en produkt jag skulle vilja lansera… mer än så kan jag inte säga just nu 🙂 Någon gång i livet skulle jag vilja skriva en bok också, om vad vet jag inte än. Och sedan vill jag producera en till podcast. Jag arbetar även på att få till en säsong två av Respodden och hoppas verkligen att jag får till det! Jag kommer såklart att fortsätta vlogga och dela med mig av hur min nya livsstil tar form. Kanske bor jag i en träkoja om några månader, det känns ju ändå som ett naturligt steg efter tre år på en husbåt, visst?

Tack Sandy, vi fortsätter så klart att följa din resa med spänning!

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion 2 kommentarer

Skriv en kommentar