Digital nomad

Destination: Tokyo, Japan

Tokyo är en mix av hypermodernt, historik, kultur och metropol. Här samsas neonskyltar och skyskrapor med hundraåriga tempel och mysiga kvarter med promenadvänliga gränder och fik. Tokyo är egentligen som tretton städer i en, alla med sin egen charm och personlighet. Från skyskrapor och neon i Shinjuku, till kultur och nöje i Shibuya, lyxshopping och internationell känsla i Ginza och historia i Ueno. Mindre stadsdelar som Naka-Meguro, Daikanyama och Shimokitazawa är trendiga och bjuder på flera mysiga fik och boutiquer.

Tokyo har allt man kan drömma om och mer – men det kan vara en utmaning att lära känna miljonstaden eftersom den är så ofantligt stor. Själv bodde jag i den japanska huvudstaden i 1,5 år – med bas i Jimbocho, också känt som bokstaden och som har över 100 second hand-bokbutiker.

Väder

Tokyo följer samma årstider som oss hemma i Sverige, men staden har betydligt varmare medeltemperatur. Våren är lång och solig, och den svala hösten kan hålla i sig med över 20 grader enda fram till början på december. Januari och februari är lite kalla och gråa men har ändå sin charm med vackra blommande plommonträd. Mot slutet av mars och början på april infaller körsbärsblomning och hela staden förvandlas till en enda stor folkfest. April till början på juni är behagliga och ofta soliga månader. Juni är oftast den regnigaste månaden, och regnfallet håller i sig till mitten på juli. Juli och augusti är högsommar, inte sällan med olidlig värme som kan nå över 40 grader. Det är dock den här tiden på året som det är tillåtet att bestiga Mt. Fuji för allmänheten! Från slutet av augusti fram till december är min personliga favorittid att vara i staden – lite mindre folk, behaglig temperatur och många soliga dagar. I början på hösten kan det storma, men det brukar inte vara mer än någon dag.

Storstad eller Strand?

Storstad! Världens största stad dessutom – med 35 miljoner invånare i stor-Tokyo.

Internetspeed

Hög! Kanske ett av de land i världen med bäst wifi.

Har du wifi?

Wifi ga arimasuka? (uttalas: wifi ga arimaska)

Adapter?

Adapter behövs – använder samma uttag som i USA.

Populärt bland svenskar?

Tokyo är en populär resedestination – inte minst idag då det går flera avgångar direkt från Europa och det ibland går att hitta returbiljetter för runt 4000kr. Det går dock inga direktflyg från Sverige, utan enklaste vägen är med SAS med mellanlandning i Köpenhamn eller Finnair med mellanlandning i Helsingfors. Staden är så stor dock, så det är inte alls säkert att du stöter ihop med andra svenskar när du är här.

Populära lokala maträtter?

Sushi, sashimi, ramen, tempura, udon, soba, okonomiyaki och yakitori. Tokyo är matparadiset på jorden – med över 100 000 restauranger över staden! Testa även de ”västerländska” japanska rätterna som curry-riceu (curry med ris), Omurice (omelett fylld med ris) och hamburgu (japansk hamburgare som påminner lite om en wallenbergare).

Tokyo har även en stor kaffescen med flera kafferosterier runtom i staden – inte minst i de trendigare områdena som Harajuku, Shimokitazawa, Yanaka och Daikanyama.

Bästa co-working?

Trots att Tokyo är en av världens modernaste städer är utbudet med wifi-fik ganska lågt. Det går alltid att sitta och jobba på Starbucks, men det kanske inte är den roligaste lösningen för den som är på besök i staden. Personligen köper eller hyr jag alltid en mobile wifi hotspot när jag är i Japan, så att jag har uppkoppling oavsett var jag är. Det finns även flera appar idag som ger utländska turister gratis åtkomst på flera hotspots över hela landet. Spana in den här guiden från Japan Guide för tips på internetlösningar.

FabCafe i Shibuya är ett fik där frilansare samlas under dagarna, och håller även i flera events och meetups. Adress: 150-0043 Tokyo, Shibuya, Dogenzaka, 1−22−7

TimeoutCafe i Shibuya drivs av samma företag som har onlinemagasinet Timeout Tokyo. Här finns gott om plats för några timmars arbete. Adress: Liquidroom 2F, 3-16-6, Higashi, Shibuya-ku,Tokyo

Commune 2nd är ett foodtruckområde som hållt öppet under flera olika namn under de senaste åren, högst upp på shoppinggatan Omotesando. Härifrån jobbade jag oftast när jag var utanför kontoret och jobbade i Tokyo. Adress: 3-13 Minami-Aoyama, Minato-ku, Tokyo

Här finns en bra lista över co-working spaces som går att använda på daglig basis från mina gamla vänner på Tokyo Cheapo: Drop-in Coworking Spaces in Tokyo

Transport

Jag har aldrig upplevt bättre lokaltrafik än i Tokyo! Tunnelbana och JR (pendeltåg) sträcker sig överallt och går alltid i tid. JR-linjen Yamanote line går runt Tokyo i en cirkel, och kan vara ett bra sätt för den som vill upptäcka mycket på kort tid – istället för att åka en turistbuss. Det finns kostnadsfri wi-fi på alla plattformar, och alla namn på alla stationer finns idag på engelska. Google Maps fungerar fantastiskt bra för att navigera sig runt i tunnelbanenätet! Köp ett suica eller pasmo-kort och ladda med pengar för att åka på kollektivtrafiken. Korten kan även användas för att betala med i vissa butiker och försäljningsautomater ute på gatorna. Kom dock ihåg att kollektivtrafiken slutar gå runt midnatt och att det inte finns några nattbussar.

Taxi fungerar bra men chaufförerna pratar sällan engelska och priserna är lite höga – en idé om du är osäker på uttalet kan därför vara att ha adresser nedskrivna på papper. Det går även att använda Uber.

Personlig erfarenhet

Tokyo för mig är som ett andra hem – som aldrig slutar att förvåna. Här finns verkligen något för alla! Det kan vara en fördel att lära sig enklare fraser på japanska för att verkligen få ut det mesta av alla stadsdelar – annars är det mest i turistdelarna och expat-täta Roppongi som personal på fik, restauranger och i butiker pratar engelska. Japanerna är underbart gästvänliga och trevliga, och Tokyo är dessutom en av de platser i världen där jag känt mig som allra tryggast.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar