Digital nomad

Världens bästa städer för digitala nomader

Digital nomad ubud bali indonesien

Trenden med digitala nomader fortsätter att växa runtom i världen och det blir allt vanligare att stöta på andra som också har valt att jobba på distans. I takt med att allt fler människor blir platsoberoende blir det även vanligare med listor, undersökningar och råd kring varifrån man ska leva och jobba som digital nomad. Dessa listor kan fungera som bra inspiration för den som funderar på att börja jobba utanför Sverige i perioder eller under längre tid.

Nomadlist – när de digitala nomaderna själva får välja

Ett bra ställe att börja söka för den som är intresserad av att leva som digital nomad och jobba på distans utanför Sveriges gränser är nomadlist.com. På sajten betygsätts olika städer av digitala nomader själva utifrån faktorer som levnadskostnad, internethastighet, säkerhet och tillgång till co-working och nätverk.

Listan är dynamisk och uppdateras löpande utifrån recensioner från olika digitala nomader. I topp just nu, den 13 augusti 2018, ligger:

 1. Budapest
 2. Berlin
 3. Lissabon
 4. Bangkok
 5. Prag
 6. Ubud, Bali
 7. Ho Chi Minh City
 8. Canggu, Bali
 9. Barcelona
 10. Seoul
 11. Chaing Mai
 12. Belgrad
 13. Singapore
 14. Kiev
 15. Buenos Aries

Jobb från terrassen på CitizenM hotel i Shoreditch i östra London.

Powwowwow – Världens 15 bästa städer för distansarbetare – globalt index

Under sommaren presenterade även det internationella nätverket Internations en lista över de 15 bästa städerna i världen att jobba i. Listan bygger på att det finns en stark lokalekonomi, många karriärmöjligheter och tillräckligt med ledig tid. Eftersom vi inte längre är lika beroende av plats och att ha ett fast arbete i den stad vi väljer att bosätta oss i har Powwownow, som jobbar med konferenssal, valt att utgå från Internations resultat men istället sammanställa än lista över de 15 bästa städerna att bo i som digital nomad.

Listan nedan är sammanställd av Powwownow och baseras på en poängskala utifrån följande 5 faktorer: levnadskostnad, medellön, internethastighet, kostnad för en cappuccino och en resa på kollektivtrafiken.

 1. Prag
 2. Johannesburg
 3. Auckland
 4. Amsterdam
 5. London
 6. München
 7. Frankfurt
 8. Beijing
 9. Hamburg
 10. Stockholm
 11. Luxemburg
 12. Basel
 13. Manama
 14. Zürich
 15. Köpenhamn
Prag nomad

Prag lockar många med härlig kultur, låga priser och stort utbud av arbetsplatser.

Fråga andra svenska digitala nomader

I Svenska Nomaders Facebookgrupp förs dagligen diskussioner om distansarbete, frilansliv, nya arbetssätt och råd om digitala verktyg och spännande städer att besöka eller bosätta sig i. Ansök om att gå med på facebook.com/groups/svenskanomader.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar