Digital nomad

Viktor jobbar på distans och reser världen runt med Wifi Tribe

Av december 19, 2019 Inga kommentarer

bali-co-living

Viktor Wrange frilansar som creative director och fotograf via sitt bolag Wrange Design. I skrivande stund befinner han sig i Indien med det globala co-living communityt WiFi Tribe.

Berätta lite om hur du kom igång som digital nomad?

För mig skulle jag säga att det blev det lite av en mjukstart. När jag startade mitt bolag år 2012 började det bli en naturlig distans till mina kunder. Första åren blev det någon resa här och där, jag var borta 2-3 månader i taget bland annat i Gambia, men då såg jag inte mig själv som någon digital nomad. Även hemma i Stockholm arbetade jag från ett coworking space och då arbetade jag ju också på distans från mina kunder. Det som gjorde att jag bestämde mig för att börja göra detta på heltid var att mina relationssituation ändrades och eftersom jag hyrde i andrahand insåg jag att jag faktiskt inte behövde ha någon bostad hemma i Sverige. Jag insåg att det både var mer kostnadseffektivt att inte ha någon bostad hemma och dessutom kunde jag få en bättre livskvalitet som digital nomad. Bland annat tack vare tidsskillnaden kunde jag ligga föra Sverige i tid, vilket har gjort att mina morgonar är betydligt mindre stressiga.

distansjobb med wifitribe

Hur kommer det sig att du började resa med ett community?

Jag träffade en del folk på Bali och hörde talas om WiFi Tribe. Jag jämförde med lite andra alternativ, såsom Remote Year, och bestämde mig för att söka till dem. När man reser på heltid träffar man en hel del nya människor, nackdelen är att man ofta inte hinner komma människor in på djupet. Efter ett tag av resande kände jag att jag ofta fick svara på samma frågor och berätta samma historia om och om igen. Jag saknade en känsla av ett tajt community där man inte bara blir bekanta utan faktiskt blir nära vänner. Många känner sig ensamma när de reser just av den anledningen. Med ett community är det annorlunda, i och med att det är en grupp som bor och reser tillsammans en hel månad tillsammans så hinner man komma varandra in på djupet.

Viktor-wrange

Vad beror det på, att det går snabbt att komma varandra in på djupet?

Alla är på något vis naturligt sökande och är i en fas där de växer och vill växa, är intresserade av andras livshistorier och vill även rannsaka sig själva. Därmed vågar medlemmar också berätta, visa sina svagheter och söka stöd hos andra medlemmar. På så vis skapas nära relationer som överlever tid ifrån varandra. Det är också lätt att bli individualistisk när man reser själv – vilket på ett sätt är skönt och flexibelt – men jag tror att det är farligt att bli för individualistisk för länge. I ett community får man öva sig på att kompromissa och utveckla relationer med människor man annars inte skulle ha fått en vänskapsrelation med.

Har du några favoritställen hittills att resa till som digital nomad?

Jag personligen gillar Bali på grund av att det är en bra tidsskillnad till Sverige det är billigt, bra mat, finns bra underhållning och ett brett nätverk där. Dessutom är det tryggt vilket också är en fördel.

wifitribe

Kan du nämna en höjdpunkt från dina resor?

En av favoriterna var nog när några av oss från WiFi Tribe spontant valde att ta dykcertifikat. Men det är inte bara helgerna som jag har bra minnen från, mycket handlar också om de generella vardagsaktiviteterna.

Vad har du för övrigt för andra reflektioner kring den här livsstilen?

En sak som jag tycker är viktigt att påpeka är att detta inte handlar om att vara frilansare eller inte, det handlar om ett sätt att leva. Fler och fler företag erbjuder platsoberoende anställningar och vi rör oss mot att fler och fler jobbar hemifrån. Många är trötta på att pendla och vi rör oss mot distansarbete, även om det inte är på andra sidan världen. Jag vill därför poängtera att det faktiskt är möjligt att ta en diskussion med din chef om detta är en livsstil som du skulle vilja ha. Det finns många positiva fördelar ur en arbetsgivares perspektiv, bland annat ökad produktivitet (tvärtom vad många tror ökar distansarbete produktiviteten), ökat välmående hos anställda och lägre kontorskostnader. En annan fördel är att dra nytta av olika tidszoner, så att företaget kan vara igång dygnet runt. Det går att hitta argument och det handlar om att ändra attityder i samhället. Tekniken finns redan, det handlar bara om att våga ta steget.

att-flyga

En annan viktig aspekt att påpeka är att livsstilen inte är definitiv och de flesta gör detta några år och inte resten av sina liv. Jag tror i grund och botten att alla strävar efter att sätta ner foten på något ställe förr eller senare. Just nu passar livsstilen mig men jag tror att jag kommer att stadga mig någonstans i framtiden.

En annan sak jag skulle vilja nämna är att arbetsrelationer skapas inte genom att prata jobb. Det är när man umgås och hittar gemensamma kontaktpunkter som man ”connectar”. Det är när man väl känner samhörighet som man vill jobba tillsammans. Jag har både anlitat och blivit anlitad av personer jag träffat under mina resor.

__

WiFi Tribe är ett nätverk av 700+ frilansare, entreprenörer och digitala nomader som reser, bor och arbetar tillsammans i små grupper. Vi fick en liten pratstund med Viktor om hur han kom igång som digital nomad, hur det är att resa med ett community och hans reflektioner om livsstilen.

Är du sugen på att själv komma igång som digital nomad? Just nu erbjuder vi, tillsammans med WIFI Tribe, ett unikt mentorskapsprogram till en svensk som vill komma igång med det digitala livet.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar