Digital nomadNomadporträtt

Äventyraren Linda har hela världen som kontor

By mars 2, 2020 No Comments

Ingen dag är den andra lik för äventyraren Linda Åkerberg och det passar henne alldeles utmärkt. Vardagen består bl.a. av bergsvandring, paddling och fotografering av rockstjärnor som blandas med till ett lugnare familjeliv i Stockholm.

Var befinner du dig för tillfället?

Idag lever jag ett liv där mina äventyr står i centrum. De är det jag lever och arbetar för. Jag hittar något jag vill göra och därefter hittar jag ett sätt att finansiera det. Jag är fotograf i grunden men idag arbetar jag även som skribent, föreläsare, färdledare, bloggare, inspiratör m.m. Ofta går jag plus/minus-noll på mina äventyr, så ekonomiskt blir jag inte särskilt rik på det jag gör. Men samtidigt har jag aldrig levt ett rikare liv än vad jag gör just nu.

Förutom mina äventyr har jag också min familj hemma i Stockholm (pojkvän och tre bonusdöttrar) vilket är en underbar kontrast till det jag gör ute i världen. Under livets gång har jag insett att jag behöver leva ett varierat liv för att må bra. Att få leva både ett äventyrligt liv och ett tryggt familjeliv är en ynnest och jag är väldigt glad att leva tillsammans med någon som förstår och accepterar det behovet.

Vad jobbar du med?

Jag är frilansfotograf i grunden och har arbetat som det sedan 2007. Länge jobbade jag inom musikbranschen och tillbringade mycket tid ute på krogen och konsertlokaler. 2015 fick jag upp ögonen för vandring och bestämde mig för att åka till USA och vandra långdistansleden Pacific Crest Trail, 428 mil mellan Mexiko och Kanada.

2016 vandrade jag hela den leden och det var ett halvår som kom att vända upp och ner på mitt liv . Plötsligt insåg jag vad det var jag ville göra och vad som fick mig att må bra. Jag lärde mig också att se till vad jag själv ville och inte bry mig så mycket om vad andra skulle tycka. Jag lärde mig att våga testa mina gränser, utmana mina rädslor och insåg vad mycket man faktiskt kan åstadkomma bara man vågar satsa. Att jag kunde det! Och att det samtidigt inte gör något om det inte blir som man tänkt sig. När jag kom hem igen hade jag bestämt mig för att det var inom denna ”utevärld” jag ville leva i och verka och därefter har jag gjort det.

Hur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga!

Ett sätt att finansiera mina äventyr är att skriva reportage från dem. För att det ska bli intressant för tidningarna gäller det att hitta en vinkel som känns annorlunda och som kan locka intresse hos läsarna. Idag växer den digitala delen av tidningarna och precis som allt på nätet gäller det att kunna sätta en intressant rubrik för att det ska locka läsare (klick). När man hittat denna vinkel är det bara att höra av sig och försöka sälja in reportaget, vilket jag oftast gör i förväg så jag vet vad jag ska fokusera på under resan.

Äventyraren Linda Åkerberg på Mount Everest Base CampEtt exempel är då jag bestämde mig för att på egen hand vandra till Everest Base Camp i Nepal. Att bara skriva ett reportage om resan hade inte stuckit ut särskilt mycket i mängden men istället drog jag nytta av att jag gjorde det på egen hand och artikeln blev till en guide för hur man gjorde en sådan vandring och vad det kom att kosta.

👉 Se Lindas tips för dig som ska vandra till Everest Base Camp

Ett annat sätt är såklart att ha samarbetspartners. Där gäller det att se till äventyret i sig och vilka som skulle vara intresserade av att synas genom det – och samtidigt se till att de gör det. För att de ska kunna göra det måste man bygga upp en större seriös plattform, där ens partners både vill synas och tjänar på att göra det. Samtidigt är det viktigt att jag kan stå för de partners jag samarbetar med. Jag skulle aldrig jobba med partners som jag inte skulle kunna stå för att marknadsföra. Jag arbetar bara med varumärken jag skulle använt mig av oavsett om de var en partner eller ej.

Förutom synlighet kan man även erbjuda andra produkter eller motprestationer, tex fotografier, föreläsningar, film eller text som motsvarar det värde en partner går in med. Jag samarbetar däremot aldrig med varumärken enbart för produkter. Visst är det kul med ny utrustning, men det betalar varken hyra, tågbiljetter eller tillstånd för att bestiga berg. Precis som en annons i en tidning, är mina kanaler en marknadsföringsplats och för att synas där, är produkter en förutsättning, finanser en ersättning.

kilimanjaro skyltHur ser en vanlig dag ut för dig?

Oj, det finns verkligen ingenting som heter ”en vanlig dag” i mitt liv. De ser alltid olika ut. Någonstans var det just det som lockade inom fotografyrket, att aldrig veta hur en vecka skulle se ut och att få göra så olika saker. Ena dagen kunde jag fotografera Slash från Guns N Roses i min fotostudio, nästa dag fabriksarbetare vid sina maskiner på jobbet. Detta var väldigt berikande. Idag är kontrasterna ännu större, i februari förra året stod jag som färdledare på toppen av Kilimanjaro, för att bara några dagar senare hänga hemma hos David Coverdale (Deep Purple, Whitesnake) i hans hus utanför Reno, Nevada för en fotografering.

Detta är ju såklart höjdpunkter, mellan dem planerar jag nya äventyr och jobb, redigerar bilder, förbereder föreläsningar, tränar, klipper film, svarar på mail och skickar fakturor. Detta kan ske från min studio i Stockholm, från passagerarsätet i bilen, på tåget eller från tältet på flera tusen meters höjd. Sen har jag ju familj där vi har varannan-vecka-liv med barnen, så där får jag planera så att jag arbetar effektivt medan de är på skola och förskola. När de är hemma är det datorfritt. Jag vill inte att de ska minnas mig som bonusmamman som bara jobbade.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

När jag ser tillbaka på hur jag levt genom livet har just platsoberoendet varit något som passat mig väldigt bra. Jag har ett rastlöst sinne och har aldrig trivts med den typ av rutiner man har på ett vanligt nio-till-fem jobb. Jag blir ingen bra person av det. När jag jobbade som fotograf inom musikbranchen älskade jag att kunna vara på olika platser, eller att vara på turné och jobba från turnébussen eller från pressområdet på en musikfestival. Mitt sinne behöver mycket stimulans och genom att jobba såhär får det det.

När jag gick på gymnasiet var det just friheten som fotograf som lockade, så för mig har alltid frilansandet varit enda alternativet. Genom att tidigt våga satsa på det, har det inte varit något jag behövt ta steget till. Det har varit ett naturligt sätt att jobba för mig.

Linda Åkerberg paddlar kajak

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

  • Hitta dina styrkor och hur du kan använda dem i ditt arbetsliv. Saknar du någon kunskap du känner att du skulle vilja ha och som kan vara användbar för att det livet ska vara möjligt – skaffa den!
  • Du behöver inte säga upp dig från jobbet imorgon. Sätt upp ett mål för hur du skulle vilja leva och sätt därefter samman en plan med delmål för hur du ska kunna nå dit. Det kan tex vara att ta en skrivkurs under ett år eller att sänka dina fasta månadskostnader.
  • Sen när det kommer till att ta steget, är det egentligen bara att våga. Det kan hjälpa om man känner att man har en trygghet som backup till en början. Spara ihop en buffert om jobben inte skulle räcka till, eller arbeta deltid/visstid någonstans till en början.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Haha, jag är nog väldigt analog för att vara en ”digital nomad”. Jag har tex en fysisk kalender, med veckoblad som jag kan ta ut och lägga bredvid varandra för att få en stor överblick. För mig behövs det för att hitta lugnet i planeringen då allt annat är digitalt.

👉 Följ Linda på hennes blogg Wilderness-Stories och på Instagram
👉 Läs även vårt nomadporträttet med äventyraren Lena Haglund
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

Ronja Missler

Author Ronja Missler

More posts by Ronja Missler

Leave a Reply