Digital nomadNomadporträtt

Lena Haglund är en mångsysslande världsmedborgare

Lena Haglund är reporter, producent, SUP-instruktör, yogalärare, speaker, föredragshållare och reseledare.

– Jag känner mig lite som en världsmedborgare. Jag har rest till mer än 50 länder och tar mig fram på flytande ryska och knackig spanska, liksom förstås engelska.

När började ditt intresse för resandet?
I mitten av 80-talet läste jag ryska under ett år i Moskva. Bodde på ett studenthem där vi var 80 studenter som delade på två spisar och två kylskåp. Det var under kommunisttiden och jag levde i stort sett på te, bröd och gröt. Jag var bara 20 men kände mig som 30 när jag kom hem igen med många både tunga och spännande erfarenheter. Där och då bestämde jag mig för att bli journalist. Via tidningar och radio – nyheter och feature – hamnade jag till slut på SVT som de senaste 20 åren har varit min huvuduppdragsgivare.

Vilka typer av jobb har du gjort för SVT?
Idag gör jag resereportage från hela världen och är även en av SVT:s speakerröster. Man kan höra min röst i både trailers och i dokumentärer med svensk berättarröst.

Att jag hamnade på SVT har också med Ryssland att göra (eller dåvarande Sovjetunionen). 1991 var jag en av de första utlänningarna att besöka Kamtjatkahalvön som då öppnades för utländska besökare, efter att ha varit stängd militärzon sedan Stalintiden. På den resan var jag nära att dö, min man friade till mig och jag kom till många insikter om livet tack vare alla fantastiska människor som vi träffade. (Många av de har jag kontakt med än idag). Så jag bestämde mig för att göra en dokumentär om Kamtjatka, i en svensk upptäcktsresandes fotspår (Sten Bergman), för att dela med mig av denna magiska plats. Så blev det, dokumentären sändes på SVT 2003, och vartefter blev det också en bok.

Genom åren har jag producerat både dokumentärer och reseskildringar från hela världen, men jag har alltid lockats lite extra av polartrakterna. Och vid sidan om Antarktis, Svalbard, Grönland…. ligger just Kamtjatka mig extra varmt om hjärtat. Jag återkommer ständigt dit, både i mina tankar och i resor. Det är en vild och karg plats, där var 15:e invånare är brunbjörn. Och på en yta som är 2/3 av Sveriges, finns det bara drygt 20 mil asfalterad väg! Kamtjatka är galet vacker vildmark, smyckad med rykande vulkaner! OCH. Människorna där, evener, korjaker, ryssar – är fantastiska! Min senaste resa dit gick i augusti/september i år (2017), då som reseledare. När gruppen åkt hem reste jag runt på egen hand, besökte vänner, fotade, skrev och SUP:ade.

Berätta om SUP och jobbet som SUP-instruktör!
För SUP, Stand Up Paddling eller ståpaddling som det heter på svenska (nytt ord i SAOL 2016!) är min passion sedan en reportageresa till Hawaii 2010. Nyfiken som jag är ville jag såklart testa denna nya sport och insåg snabbt att det var en något för mig. Jag var bland de första i Stockholm med SUP. I början stannade båtar när jag var ute och paddlade och frågade mig om jag var i nöd, om jag tappat seglet…. ingen visste ju vad det var. Nu har jag haft SUP-kursverksamhet i sex år på Runmarö där jag bor med min familj (man och två barn) och har min bas. Det finns nästan ingenting som är härligare än att kliva upp före solen och paddla ut och möta dagen! Jag har också tävlat i flera år i SUP och vunnit ett par SM-medaljer.

Vilka andra typer av sidoverksamheter har du idag?
Förra året blev jag färdig yogalärare så nu kör jag även det på mina SUP-brädor, liksom på land. Så SUP och YOGA är mina sidoverksamheter som jag även jobbar med utomlands när jag är reseledare. Jag har bland annat lett två expeditionslika SUP-resor till Amazonas i Peru. Reselederi och föredrag står alltså också på schemat mellan varven. Ofta passar jag på att stanna kvar när jag gjort ett uppdrag någonstans, för att utnyttja tiden till andra spännande saker när jag ändå är där. Som att vågsurfa till exempel. Jag håller fortfarande på att lära mig och det är förbaskat svårt, men galet roligt. Att fånga en våg ger ett obeskrivligt lyckorus och man vill bara ha MER!!

Var har du din bas just nu?
Min bas har jag som sagt i Sverige, i Stockholms utskärgård. Där landar jag mellan resorna och laddar mina batterier, gärna med ståpaddling och/eller yoga. Mitt kontor ligger i en frigggebod, men det kan lika gärna vara på ett fik i Stockholm, på Bullerös vandrarhem eller någon annanstans i vår vackra värld. Mitt kontor kan packas ner på på nolltid och sättas upp var som helst.

Jobbar du på några andra spännande projekt just nu?
I förra veckan avslutade jag ett stort projekt för SVT. Fyra resereportage ifrån fantastiska Georgien, som har massor av potential och verkligen är på G! Vi kommer garanterat att se mycket ifrån detta vackra lilla bergsrika land framöver! Det första av fyra rep har redan sänts i SVT1 och de kommande torsdagarna visas de tre andra (se länk nedan). Nu närmast ska jag göra research för nästa resa som går till Filippinerna i februari. Där ska jag vågsurfa, ståpaddla, dyka, skriva och fota bland annat, med familjen. Jag planerar också lite nya spännande yoga-aktiviteter som är webbaserade. Jag gör program för en ny Kamtjatka-resa liksom för nästa sup- och yogaretreat i Stockholms utskärgård. Kanske blir det även ett nytt bokprojekt vartefter. Vi får se…..

Varför valde du att bli digital nomad?
Att jag jobbar som jag gör är för att frihet är viktigt för mig. Frihet att kunna arbeta med det jag tycker om och brinner för. Frihet att kunna resa när jag vill och på mina villkor. Frihet att välja arbetsplats och arbetstider. Frihet att kunna vara uppe sent och ta en sovmorgon ibland. Frihet att utvecklas och fortsätta vara nyfiken på nya kulturer, människor och aktiviteter. Har man en gång börjat leva så här, så är det svårt att gå tillbaka till att vara fast anställd. Det finns förstås en osäkerhet med att frilansa och vara rörlig, då jag oftast inte vet mer än ett halvår i taget vad jag kommer att pyssla med. Men jag är optimist och tror man bara på att det löser sig, så brukar det göra det. Det kan också vara skönt att ha flera arbetsfält, i tider när det går trögt. Och att försöka ha en slags bas att falla tillbaka på, en inkomst som man vet trillar in även när de andra jobb spricker.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Andra råd till någon som vill börja leva ett friare liv är att hitta en sysselsättning man brinner för, känner en passion för. Det är det allra viktigaste. Om man arbetar med det man verkligen tycker om, så kommer man med rätt inställning så småningom att hitta en form för att göra det. Även som digital nomad. Och med rätt inställning menar jag att ha en positiv syn på livet, att vara flexibel, att ständigt peppa sig själv att fortsätta jobba med det man tycker om. Att våga bryta upp ifrån ett arbete som inte är ens grej. Att våga kliva över trösklar och utanför sin komfortzon. Att våga chansa även om det går åt pipan ibland. För man lär sig faktiskt av sina misstag, även om det är jobbigt just då. Att aldrig släppa sin nyfikenhet. Utan alltid ha spröten ute, känna in, lyssna, lära och LEVA!

Läs mer om Lena på runmarosup.se och lenahaglund.se. Lena finns även på Instagram på @lenahaglundrunmarosup och Facebook.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar