Digital nomad

Daniel jobbar på distans från Nairobi – med hela familjen

Distansjobbet möjliggjorde en flytt till Nairobi för hela familjen i ett år. Snart efter det att Daniel Eisenberg började som Expansionschef på fintech-bolaget Deel valde han och familjen att flytta till Kenya för att samla nya upplevelser och minnen tillsammans.

Svajande palmer, apor som skymtas i bakgrunden på Google Meet-samtalen och en och annan selfie med en giraff. Samtidigt har familjen fått uppleva storstadspulsen i Nairobi med ny matkultur, marknader och myller av människor, dofter och smaker. Att byta ett grått vinterhalvår i Stockholm mot en helt annan miljö i Kenya har givit många nya perspektiv.

– Det är ett superspännande äventyr. Allt i Afrika är 180-grader från Sverige, inte bara klimatet. Vi har haft förmånen att se och uppleva så mycket under detta år. Det är bara femton minuter till Nairobi National Park där det finns vilda lejon, krokodiler och zebror. Det är en stor kontrast mot att ha femton minuter till Skansen. Då vi bor centralt i Afrika har vi dessutom relativt enkelt kunnat besöka platser som vi trånat efter länge såsom Madagascar, Victoria Falls och Kilimanjaro, säger Daniel Eisenberg.

Daniel är Expansionschef på Deel, ett av världens snabbast växande Fintech-företag som möjliggör för företag världen över att anställa och anlita kompetens globalt utan att starta upp egna juridiska enheter.

Med till Kenya har han sin fru, som just nu är volontär på KenSwed, ett svensk-kenyanskt sjukhus sponsrat av Zelmerlöv & Björkman Foundation (ZBF). Barnen går på mellanstadiet respektive gymnasiet på Svenska Skolan i Nairobi (SSN)

– Barnen trivs väldigt bra. Våra äldsta tvillingtjejer går andra året på gymnasiet vilket i sig är ett eget äventyr. Svenska Skolan erbjuder nämligen boarding school för gymnasieelever vilket gör att ungefär 100 elever från hela Sverige kommer för ett utlandsår just i deras årskull. De har fått nya fina vänner från runtom i landet. För fyra veckor sedan besteg de också Mt. Kenya på 4,985 meters höjd. De som tar studenten här har sin champagnefrukost bland lejon och byter ut ett lastbil flak mot kameler. Som sagt 180-grader från Sverige, fortsätter Daniel.

Att jobba på distans med Deel

Deel har snabbt uppnått en ställning som världens snabbast växande Fintech-bolag, med en värdering på 12 miljarder US dollar efter bara 3,5 år. Idag har företaget över 2000 anställda, men saknar egna fysiska kontor. Istället kan de anställda jobba från WeWork-kontor globalt.

– Samhällets syn på distansarbete förändrades under pandemin och många företag har idag övergått till en mer öppen policy sett till arbetsplats. Distansarbetet möjliggör även att anlita talanger från hela världen och att bli en global organisation på ett annat sätt. Men det kommer så klart med sina utmaningar för företag att ha medarbetare med olika nationaliteter stationerade i olika delar av världen.

Deel har i skrivande stund över 110 legala enheter runt om i världen och genom dessa går det i praktiken att anställa vem som vart som med hjälp av några knapptryck. Deels klienter får själva hitta och rekrytera kandidater, men det är dags för själva anställningen så tar Deel över pappersarbetet.

– Den som vill jobba för ett svenskt företag men exempelvis bor i Italien blir anställd av Deel Italien som sköter alla avtal, administration, löner, skatter, mm. medan arbetsgivaren bestämmer villkor samt relationen till den anställde som vilken annan lokalt anställd som helst. Det handlar mestadels om “compliance”. I de länder där vi inte har egna legala enheter, jobbar vi med partners vilka gör att vi i praktiken kan erbjuda anställning vart som, förklarar Daniel och fortsätter:

–Vi hjälper idag ca 700 kunder i norden med deras behov av anställningar och löneutbetalningar på distans. Ibland kan det röra sig om enstaka individer och ibland är vi en strategisk spelare i bolagets globala rekryteringar.

Deel kan även hjälpa åt andra hållet, med att underlätta för svenskar att jobba med en svensk eller utländsk arbetsgivare från utlandet, som i Daniels fall.

Möjligheterna med distansarbete för arbetsgivare

Att erbjuda olika grad av flexibilitet till sina medarbetare blir en allt mer omdiskuterad fråga på flera företag. Synen på distansarbete skiljer sig också mycket mellan olika arbetsgivare.

– Idag är de största drivkrafterna bakom att erbjuda möjligheten till distansarbete brist på talang samt att man vill växa internationellt och därmed anställa från utlandet. Att erbjuda distansarbete är idag en konkurrensfördel när man söker kandidater, men jag tror att det kommer att bli det nya normala. Bolag som i framtiden kommer att tvinga folk in på en specifik arbetsplats kommer få det svårare att rekrytera.

Daniel tror att synen på distansarbete kommer att skilja mycket mellan olika företag även framöver. För de som är öppna för distansarbete, och då särskilt när det kommer till att anställa personer i eller från utlandet, kommer det dock att finnas ett fortsatt stort behov av stöd med det administrativa.

– Olika bolag kommer alltid att ha olika syn på distansarbete. En del kommer att acceptera att man jobbar hemifrån några dagar i veckan, medan andra kommer att tillåta 100% digitala nomader. Då är det ofta tidszonen som är den enda begränsningen. Hybridmodeller tror jag kommer att vara den vanligaste lösningen.

För Daniels familj fortsätter utlandsäventyret i Nairobi några månader till.

– Om tre veckor åker vi till Rwanda och Uganda för att hälsa på bergsgorillorna samt få en bättre förståelse vad som hände i Rwanda på 90-talet. Min policy är att uppleva så mycket som möjligt medan det går. Många upplevelser i världen håller på att förstöras eller utrotas samt ligger ofta i politiskt instabila regioner som kan bli otillgängliga över en natt. Man ska passa på! Vem vet exempelvis om det går att uppleva bergsgorillor om 10 år?

👉 Inspireras av fler berättelser om svenska digitala nomader här
👉 Gå med i vår Facebook-community för att diskutera distansjobb och nomadlivet

👉 Kom igång med Deel? Deel är en partner till Svenska Nomader. Genom Svenska Nomader får du 50% på den första anställda i Deels system (EOR) eller 50% på IC premium (för konsulter), samt gratis HR-system för alla bolag under 200 anställda. Boka en demo här, och uppge Svenska Nomader i kontakt med Deel.

Emelie Fågelstedt

Author Emelie Fågelstedt

More posts by Emelie Fågelstedt

Leave a Reply