Det flexibla arbetslivet

Evolate om hur de attraherar och behåller IT-talangerna

Två anställda på Evolate som jobbar tillsammans framför en dator.Kampen om IT-talangerna har intensifierats på arbetsmarknaden och det ställs fler och nya krav på arbetsgivaren. Många av dessa krav är egentligen grundläggande men ändå är det något många arbetsgivare missar. Vi pratar med Lars Hasselrot som är VD för Evolate, ett konsultbolag inom Amazon Web Services (AWS), kring vad som gör att de lyckas attrahera högt efterfrågade IT-talanger – och hur de behåller dem.

Balansen mellan arbete och fritid avgör

Evolate grundades under pandemin och då distansarbete var en nödvändighet, men en hybrid arbetskultur var alltid en självklarhet. Sedan start har de tillhandahållit kontor i både Stockholm och Jönköping men låter de anställda själva välja om de vill sitta där eller på distans. De, precis som många bolag, har förstått att alla deras nuvarande och kommande anställda har olika livssituationer. Lars Hasselrot, grundare och VD på bolaget, sammanfattar det bra:

– Vissa vill jobba på distans, andra på plats, vissa behöver omsvärma sig med kollegor, andra inte – alla är olika helt enkelt. Det är just det, alltså att förstå och kunna bemöta alla tänkbara och i många fall grundläggande behov som skapar balans mellan arbete och fritid hos de anställda som ökar attraktionskraften hos en arbetsgivare, säger Lars.

Den hybrida (eller pro-remote som de kallar det) kulturen är en viktig pusselbit i att upprätthålla balansen mellan arbete och fritid för Evolate. Att bara erbjuda jobb på distans passar nämligen inte alla eftersom det lätt kan sudda ut gränserna mellan just arbete och fritid.

Lars Hasselrot, VD på Evolate, på en stol i mitten av deras kontorsmiljö.

Lars Hasselrot, VD på Evolate

Alla bidrar för att utvecklas och belönas

Eftersom Evolates leverans ut mot kund förlitar sig 100% på deras anställdas kompetens ges alla medarbetare gott om utrymme för att förverkliga sina drömmar och utvecklas såväl personligt som professionellt. Vid varje år eller nyanställning får den anställda sätta ihop en personlig utvecklingsplan och målsättning tillsammans med Lars. Via en utvecklingsplattform får sedan den anställda tillgång till utbildningsdagar och ersättning för de certifieringar som krävs för att “levla” upp inom AWS.

Något som är viktigt för just utveckling, är att facilitera en förlåtande miljö för misstag, då detta är avgörande för inlärningsprocessen.

– Vi uppmuntrar ständigt varandra att dela med oss av kunskap så att vi alla kan växa tillsammans. Dyker det upp tekniska utmaningar så hjälps vi alltid åt och diskuterar i grupp, trots att vi ibland sitter med olika kunder, flikar Lars in.

För att förtydliga att alla är med och bidrar, och att det är viktigt, så har Lars och Evolate initierat personaloptioner och ett årligt utdelningsprogram där alla anställda är med och delar på den årliga vinsten. Ett finansiellt incitament som går hand i hand med kulturen.

Evolate-anställda skrattar tillsammans i soffan

Att faktiskt bry sig om sina anställda

Tillbaka till det här med grundläggande behov som många arbetsgivare missar. Lars påpekar om och om igen att det handlar om att faktiskt bry sig om sina anställda, inte nödvändigtvis ha ett specifikt arbetssätt eller en specifik arbetsplatskultur.

– Det är viktigt att se varje individ och vad den personen kan tillföra. När du lär känna en ny kollega upptäcker du snart att hen har många gåvor som du aldrig hade upptäckt om du inte värdesatt umgänge och samtal med personen. Som ledare är det viktigt för mig att vara lyhörd och ta hand om mina anställda – för då tar de hand om resten.

– Genom att vara den bästa arbetsplatsen kommer vi att leverera de bästa resultaten, inte tvärtom, avslutar Lars.

 

👉 Låter det intressant? Då kan vi glatt meddela att Evolate söker fler talanger.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar