Det flexibla arbetslivet

Arbeta effektivare med Pomodorotekniken

Jag kom av en slump nyligen över begreppet och arbetstekniken The Pomodoro Technique och blev så pass inspirerad att du nu läser ett inlägg. Det är en arbetsteknik byggd på korta och intensiva arbetsperioder (”Pomodoros”) åtskilda med frekventa små pauser – skapad för att undvika distraktioner och nå ett bättre fokus.

Tekniken uppfanns tidigt 90-tal av utvecklaren, entreprenören och författaren Francesco Cirillo. Han döpte tekniken efter en tomatformad timer som han själv använde för att mäta sitt arbete som universitetsstudent. Pomodoro betyder tomat på italienska, därav namnet.

Metodiken är enkel: När man står inför en stor uppgift eller en rad olika uppgifter som kräver mycket av din hjärna ska man bryta ner dessa i små tidsatta sprintar/intervaller á 25 min och sen skilja dessa åt med hjälp av korta pauser á 5 min. Detta tränar då (enligt Cirillo) din hjärna att fokusera i små korta perioder och gör dig mer effektiv. Det sägs även kunna förbättra din koncentrationsförmåga över tid.

Det bästa med metoden är att det är jäkligt enkelt att komma igång. Du behöver mer eller mindre bara en penna, papper och äggklocka om du kör old-school eller en app och anteckningsverktyg (t.ex. Evernote) om du kör new-school.

Pomodortekniken illustrerad via


Kom igång med Pomodoro:

  1. Välj en uppgift du ska klara av
  2. Ställ in din Pomodoro på 25 minuter via en timer
  3. Arbeta på uppgiften fram tills din timer ringer, anteckna sedan var du slutade.
  4. Ta en kort paus (ca 5 minuter)

Upprepa ovan steg 4 gånger. Därefter ta en längre paus (15-30 minuter).

Vill du läsa mer om Pomodorotekniken kan du köpa Cirillo’s bok och/eller den svenska versionen av Staffan Nöteberg. 

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar