Det flexibla arbetslivet

Collabify ska göra det digitala samarbetet smidigare

Simon och Alexander från Collabify poserar i Malmö

Collabify är en ny generations mötes- och samarbetsplattform som vill binda ihop funktioner för att göra onlinemötet smidigare. De vill ge sig in i leken för att lösa dessa ständigt återkommande digitala “pain points” som kommer med videokonferenser och det digitala samarbetet. Vi på Svenska Nomader blev givetvis nyfikna på projektet och intervjuade skaparna Simon Holm och Alexander Lööf för att höra mer om hur Collabify kom till, vad det är och vad som händer i deras projekt.

Berätta, vilka är ni och vad är er bakgrund?

Vi är studenter vid Malmö Universitet där vi läser sista året av Informationsarkitekt-programmet. Det är ett datavetenskapligt program med fokus på webbutveckling, informationsdesign och användbarhet. Tidigt under plugget fastnade vi båda för webbutveckling och insåg att detta var vårt kall i livet! Genom det delade intresset blev vi goda vänner och har sedan dess inspirerat varandra till att ständigt lära oss mer och bli vassare på webbutveckling. Vi båda brinner för skapandeprocessen och att se en produkt itereras fram genom teamwork tycker vi är fantastiskt tillfredsställande.

Mötesfunktionen i Collabify

När kläcktes idén om att skapa Collabify?

Vi har jobbat tillsammans i många projekt under pluggets gång och då vi båda pendlar till plugget så har vi föredragit att jobba på distans. Det krävs smarta verktyg för att kunna jobba bra tillsammans på distans och vi testade en mängd appar och program för att få distansarbete att fungera. Vi behövde kunna prata med varandra, skriva meddelanden, dela länkar, skärmklipp, bilder och skärmdela etc. Med tiden växte en kombination av olika appar fram som gav oss de funktioner vi behövde för att bli effektiva. Vår line-up av appar funkade bra! Men det var frustrerande med flera inlogg, starta separata appar för vissa funktioner, skicka inbjudningar och synka upp allt för att komma igång. För nya projektmedlemmar kunde det bli riktigt överväldigande att ladda ned och sätta sig in alla olika appar. Det var här tankarna om en plattform för distansarbete började gro.

I en kurs vi läste fick vi möjligheten att bygga precis vad vi ville och tog då chansen att försöka lösa röst- och videokommunikation i webbläsaren. Det var en otrolig utmaning men fantastiskt roligt när vi första gången lyckades få igång röst och video och kunde göra roliga miner åt varandra i webbläsaren! Det var startskottet till det vi idag kallar Collabify.

Hur förklarar man Collabify med en mening?

Ett “kontor” i webbläsaren där team som jobbar på distans träffas för att skapa, samtala och samarbeta.

Vad är nästa steg?

Vår vision är ett “kontor i webbläsaren”. Då behövs det först och främst bra förutsättningar för kommunikation men även sätt att hantera projekt, följa upp status för individerna i teamet och planera arbetsuppgifter. Vi har tankar och idéer gällande detta som vi ser fram emot att kunna ge oss på.

Självklart drömmer vi om att kunna ta Collabify från sidoprojekt till en riktig startup. Innan vi får för oss att satsa 100% så vill vi undersöka om konceptet fungerar för andra som jobbar på distans. Vi älskar det såklart! Men det behövs feedback från andra som jobbar tillsammans på distans.

Leker vi med tanken att konceptet fungerar för fler än oss själva så kommer vi nog vilja utöka vårt team med fler kompetenser för att lyckas bli en (lyckad) startup.

Så ska vi ta oss igenom sista terminen i plugget också!

Om man är nyfiken och vill vara med och testa – hur går man då tillväga?

Man surfar in på: https://collabify.app och signar upp! Just nu kostar det ingenting eftersom vi är i ett så pass tidigt stadie. Vi hoppas alla som är intresserade vill testa och komma med feedback så vi tillsammans kan ta Collabify till nästa nivå!

Följ grabbarna och Collabify på Twitter eller kontakta de på: collabifyapp@gmail.com

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar