Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Daniel Brodecki om personlig utveckling och hållbart privat- och arbetsliv

Daniel Brodecki i gul skjorta pekar med bägge händer mot sitt huvud.

Daniel Brodecki är hjärnan bakom det ”mentala gymmet” – MindClub.

Jag själv lärde känna Daniel när jag var i Australien då vi besökte vår gemensamma kompis Anton som valt att flytta dit permanent. Vi bägge körde ”business mixed with pleasure” där vi utöver att hänga i parker, spela tennis också jobbade en del ihop. Dessa dagar hann vi lära känna varandra och fann många intressanta beröringspunkter och delade värderingar. Daniel har, enligt mig, ett modernt tänk med optimistiska framtidsvisioner utifrån sunda värderingar – därför känns han också som klippt och skuren för att svara på våra frågor om framtidens arbetsliv.

Vi hoppar rätt in i hetluften direkt! Vad är på tapeten i ditt liv just nu?
Sedan liten har jag alltid ställt de större frågorna, vad är meningen med alltihop och varför gör vi människor som vi gör? Jag som uppväxt i en mindre stad som Gävle där man mest pratar om 3 saker; alkohol, hockey och brudar. Detta var samtalsämnen som fick mig att ifrågasätta livet och det gav mig en hel del ångest som ung. Jag tänkte, är det här allt? Är det något fel på mig som vill uppleva mer?

Det var när jag reste jorden runt själv i 2 år (digital nomad early stage style, haha) som hela min värld öppnades upp. Jag växte som människa och för första gången kändes det som om min självkänsla hittat rätt, stora delar av mitt sökande och min ångest försvann. Och just de erfarenheterna gjorde att jag idag vill låta fler ta del av verktyg och upplevelser som påminner om att resa och utforska livet samt sig själva för att leva mer fritt och lyckligt i livet oavsett yttre omständigheter. Idag hjälper jag andra till ett friare liv samtidigt som min intention är att arbeta i linje med mitt syfte och leva ett fritt och härligt liv som jag INTE vill ta semester ifrån.

Varför startade du MindClub? Och vad är det?
I SVTs satsning Kärlekskoden var jag en av 8 killar som fick dejta en tjej utifrån psykologi- och relationsvetenskap, lite som bachelor fast vi tittade djupare bakom fasaden som t.ex. hur vår uppväxt och personlighet påverkat oss fram till idag. Där fick jag kombinera min nyfikenhet för de större frågorna med kunskap och verktyg som erfarna psykologer och vetenskap använder och efter programmet kände jag starkt, DET HÄR MÅSTE FLER FÅ TA DEL AV. Precis samma känsla som när jag reste jorden runt. Den starka känslan fick mig att starta MindClub, en plats som samlar det bästa inom personlig utveckling, självledarskap, kunskap för att vi ska kunna balansera upp oss själva i en allt mer global och snabbrörlig värld.

På MindClub vill vi lyfta bort skygglapparna och prata mer öppet om hur vi faktiskt mår. Utifrån alla vi träffat upplever vi ett samhälle där människor bedöms oerhört mycket för vad de gör, efter hur väl de presterar, hur duktiga de är, hur de uppnår de förväntade målen, hur väl de “förstår värdet av pengar” etc, för att citera Aviciis manager Ash i den nakna dokumentären True Stories. Jag såg dokumentären och den kändes kusligt aktuell ”i tiden” och debatten. För mig och många med mig är det en oerhörd tragedi att Tim Bergling är död. Vi vill på allvar ta tag i detta och våga leta och hitta orsakerna, roten till obalansen och inte bara dämpa symptomen. Hitta orsaken till varför människor mår dåligt, är rädda, får ångest, tomhetskänslor, utbrändhet, flyr från sig själva, självskadebeteende och hamnar i lidande, medberoenden, dåliga relationer, ensamhet och mörker.

Daniel Brodecki föreläserVad gäller personlig utveckling och mental hälsa så är det ju något som företag bör fokusera på för sina anställda och detta är ju ett område som ni också arbetar med på MindClub. Vad för insikter i det arbetet kan du dela med dig?
I korta drag så kan vi (och det gäller också digitala nomader) jobba ihjäl oss då vi alltid är påkopplade och vill bli uppskattade och sedda. Det gör att vi antingen tillåter andra att sätta orimliga förväntningar på oss eller att vi gör det mot oss själva. Så i arbetet handlar det mycket om att skapa självinsikt och komma till roten med vad som får oss stressade, osäkra eller olyckliga. Men också förklara varför, vilka teorier och hur du lär dig kommunicera med dig själv men också andra på ett mer rimligt sätt med enkla verktyg.

Min insikt är att vi är duktiga på att intellektuellt förstå att vi ”borde” sluta stressa, säga nej, lyssna på magkänslan men många som kommer till MindClub vet inte HUR de ska göra i praktiken, precis som vi vet att det är dåligt att äta socker så är det svårt att inte äta godis i praktiken.

Vi hade t.ex. ett golfproffs som haft flera mentala tränare och lärt sig att ”tänka positivt” i teorin men i praktiken på banan kunde han inte njuta av golfen, han satte väldigt höga krav på sig själv samtidigt som han inte riktigt vågade spela så aggressivt som han innerst inne visste att han kunde pga bristande självförtroende. Med MindClub kom vi till roten av ångesten, osäkerheten och stressen inför golftävlingar och genom att möta roten till problemen kunde han förändra spelet och känslan i praktiken till att idag spela med full glädje och tro på sig själv. Något som jag önskar alla oavsett anställning, yrke, livssituation borde få uppleva, inte bara elitidrottare som många förknippar med mental träning, helt enkelt “more power to the people”.

Daniel arbetar utomhus med sin laptop i soligt klimatVad innebär ett hållbarare arbetsliv och företagsklimat för dig?
Det mer flexibla är bra om man använder det på rätt sätt. Jag vet ett IT-företag som tar sina anställda till fjällen och åker skidor på dagarna i ljuset för den friska luften och teamkänslan för att sen på kvällarna, när det är mörkt och kallt, sitta och programmera. De vann nyligen ett pris för innovation och jag tror fler unga kommer uppskatta den här typen av arbetsgivare som kombinerar våra grundläggande mänskliga behov med ett högpresterande arbetsliv.

När man forskat på Googles mest högpresterande team över tid och gjort intervjuer på flera olika ledarskapsnivåer så visar det sig att det är en faktor som är överlägset genomgående. Högpresterande team har hög tillit till varandra och sin egen förmåga. För mig som arbetsgivare skulle det alltså vara att skapa sammanhang och en företagskultur som skapar hög grad av frihet och tillit till varandra vilket skulle göra att fler skulle längta efter att komma till jobbet.

Du själv är ju lite av en förespråkare för ett flexiblare arbetsliv och tar gärna med dig datorn och sätter dig på en solig terass i Nerja (Spanien) och jobbar. Vad är det bästa med det?
Jag skulle beskriva mig som en soldyrkare i kombination med “varma” relationer. Alltså att det inte behöver vara så stiff och stressat i miljön runt om mig. Att jag kan gå ner på stan och helt plötsligt så träffa på några polare och deras vänner, sätta oss och fika spontant, allt behöver inte vara minutschema. I Sverige är mycket så tidspressat att jag sällan träffar mina vänner spontant, speciellt inte vintertid. Så att åka till Spanien och jobba i solen, gå ner på stan, dra och spela padel lite spontant passar mitt tempo bättre. När mina vänner kommer på besök så får vi 5-7 dagars riktig kvalitetstid vilket jag skämtsamt känner motsvarar 3 års planerad vänskap hemma, det känns mer meningsfullt helt enkelt.

Därför är drömmen att på sikt kunna jobba i värmen med andra som delar samma vision och skapa ett grymt och äkta retreat där folk kommer för att vila upp sig men också hitta riktning, mening och fokus. För företag skulle jag mixa fysisk och mental träning med tillitsbyggande aktiviteter så de kan åka hem med ett helt nytt mindset och förhållningssätt till sig själva och varandra. Något vi idag gör med våra kunder och MindShape-workshops.

Nu närmast har vi ingått ett långsiktigt samarbete med Sturebadet CHR som är grymma på att kartlägga på vilket sätt organisationen behöver stärka sin kultur och strategi för välmående personal.

Du känns som en kille som gärna mixar ”business with pleasure”. Vad innehåller din dröm-workation?

  1. En känsla av värme och frihet
  2. Nära till sport och fina vänner, kollegor, nyttig mat
  3. En ”inbjudande och inkluderande” medveten kultur

Daniel Brodecki poserar på balkongen i Nerja

När vi ändå pratar arbetsliv. Har du någon framtidsspaning vad gäller det?
Framtiden är rätt enkel! Om folk inte får känna mening, utveckling och frihet så kommer de att dra. Prognosen säger att fler kommer att bli egna företagare som fattar att man kan sitta på stranden och jobba från hela världen. Speciellt de som är riktigt ”skillade” och tröttnat på 8-17 ledarskapet. Som arbetsgivare är det inte fråga om SKA VI, utan NÄR om vi vill ha riktigt skillade anställda?

Och framtidsspaning vad gäller mental träning och personlig utveckling?
Vi ligger högt på att intellektuellt veta vad vi behöver. Jag tror lite subjektivt att fler och fler kommer ifrågasätta sig själva, sina relationer och arbeten ännu mer framöver. Det jag ser idag är att många är mycket mer mottagliga för att utmana sig själva och våga ställa de lite jobbigare frågorna och se vad som händer. Frågan är hur mycket som kommer ske digitalt och i det fysiska mötet – jag tror på en kombination. Jag hoppas att vi kan hjälpa många som kommer börja vakna upp och ställa de lite större frågorna i sökandet efter att känna mening, kunna prestera och må bra samtidigt.

Tack för dina öppenhjärtiga svar Daniel! Var hittar man dig idag och hur kan man fortsätta följa dig och MindClubs fortsatta framfart?
Webbplats: www.mindclub.se
Podcast: Lyssna på Acast eller Podcaster (itunes)
Instagram: @mindclubse
Facebook: MindClub – det mentala gymmet

Det finns också ett avsnitt i Lyckopodden som många uppskattar för att få en ännu djupare förståelse och också höra vad MindClub står för mer i detalj.

Artikeln skrevs tillsammans med Daniel under tiden som han kryssade runt i Karibien, real digital nomad style! 😉

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar