Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Från Uber till egen byrå i New York – Intervju med Babba Canales

Fotograf Seher Sikandar

Jag träffar Babba Canales på Spring Place i New York City, det co-working space där hon idag sitter med sin nystartade brandingbyrå, By Babba. Babba har gjort sig ett namn inom branding och sociala medier. Hon var community manager för Uber när taxitjänsten först lanserade i Sverige, och började därefter jobba på kontoret i New York. Med en fot i USA, och en omnämning på Forbes lista 30 under 30, kändes starten av den egna byrån som nästa naturliga steg för Babba.

– Jag har alltid varit på jakt efter nästa stora grej. Jag kände tidigt att jag var entreprenör, att jag inte ville vara anställd på ett traditionellt företag. Jag började skapa mig en egen plattform och bygga mitt egna varumärke redan från början.

Babbas karriär började i Berlin, en stad som hon själv beskriver som kreativ, billig och med mycket kul fest och musik. Perfekt för konstnärer, musiker och andra kreatörer, men inte för mig som just då optimerade för karriär och var hungrig efter att få jobba riktigt hårt och mycket. Hon upplevde även att det fanns mycket hierarkier i Berlin.

– Jag kände mig understimulerad och fick inte utlopp för mitt entreprenörskap så som jag hade hoppats när jag flyttade dit. Även om man var duktig fick man inte mer ansvar eftersom befordran byggde på hur länge man jobbat på en arbetsplats, inte hur ambitiös eller hur mycket potential man hade. Jag ville jobba hårt och känna att jag kom framåt, inte stå och stampa.

När Babba var 22 år gammal flyttade hon tillbaka till Sverige med målet att starta en egen PR-byrå. Det var när hon var i full gång med att sätta upp företaget som hon fick ett mail från Uber. Hon hade aldrig hört talas om dem men gick med på att ta ett möte; kanske kunde de bli en potentiell kund. Det blev inte riktigt som Babba hade tänkt sig. Mötet med Uber imponerade och hon kände att detta var en möjlighet hon inte kunde missa. Det visade sig vara det perfekta valet, genom Uber kunde Babba driva projekt självständigt och vara mer företagsam, samtidigt som hon inte behövde ta på sig de risker som kommer med att starta upp ett eget företag.

– Det var när jag började jobba på Uber som jag började se mitt jobb som min livsstil. Vi tog tillvara på att vi var ett litet team, och vi byggde varumärke genom lojalitet.

Uber satte tydliga mål samtidigt som de gav mycket frihet och stöd. Babba hade tydliga mål men fria tyglar för hur hon skulle uppnå dessa, vilket innebar att hon kunde jobba på egna villkor och även på resande fot. Detta tog Babba tillvara på och besökte många utav Ubers kontor runt om i världen, allt från Sydkorea till Paris, till London och New York.

Till skillnad från jobbet i Berlin kunde man testa sig fram och lära av sina misstag, berättar Babba.

– Efter två år på Uber i Stockholm var jag redo för en förändring. Jag hade kommit till en punkt där jag kände att jag visste vad jag höll på med och kunde nästintill utföra mitt jobb i sömnen. Inlärningskurvan gick inte längre upp då jag gjorde samma saker hela tiden.

Flytten till New York City – att skapa sina egna möjligheter

Något Babba förespråkar starkt är att skapa sina egna möjligheter, det är en nyckel till framgång. Babbas nästa steg var att pitcha en ny roll till sig själv på Uber i New York.

– Det känns som att många går hemma och väntar på att någon ska skicka dem utomlands eller skapa ens möjligheter, men det händer inte. Vill du något får du ta tag i det själv, säger Babba.

Babba trycker på vikten av att investera i sig själv och i sin karriär. Har du till exempel möjlighet att gå på en konferens för att nätverka men företaget du jobbar för inte betalar, åk ändå. Under hela sin karriär har hon förespråkat att investera i det som är viktigt för ens egna karriär och nätverk. Det var också på en resa som hon valde att betala själv som hon kunde pitcha in sin nya roll på Uber i New York.

– Ibland kan vissa konferenser eller resor vara OK för företaget man jobbar på att åka på under arbetstid, men det kanske inte är lönsamt för dem att betala för dem. Det betyder inte att man inte kan gå eller åka. Jag tänker att precis som man investerar i sin utbildning och sin hälsa så bör man investera i sitt nätverk och personliga karriär.

Efter två år på Uber i New York, och fyra år på företaget totalt, sa Babba upp sig och började jobba för väskföretaget Away med deras branding. Anställningen varade under 8 månader, men sen började hon känna att det var dags att följa de entreprenörsdrömmar hon haft från början.

– Jag började att nätverka och att träffa mycket människor. Sociala medier har alltid hjälpt mig mycket också.

Babba bestämde sig för att det var dags att starta något eget, och påbörjade en ny visumprocess som också gick igenom. Brandingbyrån By Babba startade i maj 2017, och idag är de 4 personer på företaget.

Arbetet som livsstil

Babba tog lärdom från sina tidigare arbetslivserfarenheter när hon startade upp By Babba.

– Jag vill bygga ett team med en stark kultur. Jag ville att alla skulle tänka på jobbet mer som en livsstil än som ett jobb. En arbetskultur behöver fungera med din personlighet, ingen ska behöva tryckas in i en ram, menar Babba.

– Jag har en sådan tillit för mina anställda, jag kan inte tänka mig en värld där jag sitter och räknar vilka timmar de har jobbat. Jag ger dem mycket frihet, om de till exempel vill träna mitt på dagen så kör. Jag tror på frihet under ansvar helt enkelt.

Babba tror på att se till varje medarbetare och förstå att alla fungerar olika. Vissa jobbar bra hemifrån eller på resande fot, andra gör det inte. By Babba har sitt kontor på Spring Place i New York, men om någon känner att de kan jobba hemifrån eller på distans från en annan ort är det helt okej. Hon tror att en kombination är det bästa, att låta folk ta det ansvaret och att lita på dem.

– Framåt tror jag att företag generellt kommer att behöva bli mycket tydligare med vilken typ av företagskultur de har, och det är vad som kommer att locka talanger att söka sig till dem, och att stanna.

Skillnaden på att jobba i Stockholm kontra New York

– I New York finns det en helt annan tjusning i vardagen, något som jag saknar hemma i Sverige där det mesta är planerat in i minsta detalj. I New York finns det utrymme att vara spontan. Ditt jobb blir din livsstil, något som jag ser sällan i Sverige. Hemma finns det en vardag på ett annat sätt, och så räknar man dagarna till semestern. Här uppskattar folk sin vardag på ett helt annat sätt, och det finns utrymme till att få in sådant man tycker är kul in i arbetsveckan.

En annan skillnad mellan USA och Sverige är att allting ska gå mycket snabbare i USA.

– Men den hetsen vägs upp av att det är mer socialt i New York. I Stockholm var jag van vid att folk ville gå hem efter jobbet på vardagarna, men här umgås man och hittar på saker även efter jobbet. Det är mer spontant generellt.

Något Babba gillar med svensk arbetskultur är att man alltid ger sig själv tid för lunch, och att verkligen sitta ansikte mot ansikte och prata. I USA äter man oftast framför datorn. Själv har hon dock alltid ifrågasatt hur mycket man verkligen får gjort när man hetsäter en take-away- rätt samtidigt som man svarar på ett mail.

– På By Babba ville jag få med den svenska lunchkulturen. Varje dag bjuder jag mina anställda på lunch så att vi får tid för att prata, äta och sen ta en promenad. Det är viktigt att lämna kontoret ibland.

Babbas tips för den som vill börja jobba i New York:

  • Börja med att ta reda på din egen situation och förstå att du börjar i underläge. Det finns redan fantastisk talang i New York, som inte behöver gå igenom en visumprocess, så vad är det som du gör som gör dig unik?
  • Var tydlig med vem du är och vad du kan erbjuda andra. Istället för att tänka på vad du vill ha hjälp med, tänk på vad du kan hjälpa andra med.
  • Fråga dig själv varför vill du till USA. Det här med att det är coolt funkar inte, det måste finnas mer substans för att klara av alla käftsmällar man får varje dag i NYC.
  • Att klara sig i New York kräver att du har skinn på näsan. Det är en hård stad, och om du inte listar ut hur du kan ta dig in kanske det inte är rätt plats för dig.
  • Men kom också ihåg – det är en styrka att vara naiv och vara öppen. Våga och se inga hinder.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar