Det flexibla arbetslivet

Hybridvirtuellt arbete var ett naturligt val för qte development

Teamet från qte vid ett möteSedan 2018, då qte development grundades, har de arbetat hybridvirtuellt. Alltså möjlighet till att arbeta på distans med fasta kontorsbaser i olika delar av Sverige. Anledningen? Grundarna var redan utspridda i landet. Precis som för sig själva så ser grundarna att friheten av att styra sin egen livssituation är ett primärt behov hos många jobbsökare och därav, för dem, en självklarhet att erbjuda.

Vi tog oss ett snack med Jonatan Arnlund (VD & Grundare) för att lära oss mer.

Vad fick er att gå över till att bli remote-first?

På qte har vi ända sedan bolaget grundades 2018 jobbat remote. Redan då var vi grundare utspridda i landet och valet att behålla distansarbete föreföll naturligt. Sedan dess har det valet mer och mer blivit självklart i takt med att de positiva effekterna blivit synliga.

Vilka tydliga fördelar kan ni se av att vara ett remote-first-bolag?

Vi ser stora fördelar med en kombination av distansarbete och fysiska kontor då det ger våra medarbetare friheten att styra över sin egen livssituation. Våra kontor fungerar som en mötesplats där vi svetsar samman teamet och distansarbete används för den dagliga utvecklingen. Möjligheten till att arbeta på distans medför en ökad produktivitet, bättre fokus och högre motivation hos våra anställda.

Vilka tydliga nackdelar kan ni se av att vara ett remote-first-bolag?

Den främsta nackdelen med att vara ett remote-first-bolag är att teamkänslan kan bli lidande. Detta löser vi genom att lägga stort fokus på luncher, aktiviteter och konferenser med hela bolaget.

qte teamet på cyklar i SverigeVad gör ni för att bygga socialt kapital mellan anställda då de är på distans?

Vi jobbar i hög grad med att planera in fysiska och digitala träffar med alla i bolaget. Det är av stor vikt att alla i bolaget känner sig delaktiga i teamet och att de känner sina medarbetare. För att jobba med detta håller vi en årlig konferens där hela teamet träffas under dagar fyllda med teambuilding, bolagsutveckling och trevliga middagar.

Ger ni någon form av assistans till de anställda som befinner sig på distans?

För att arbetet ska flyta på och ingen ska fastna utan att komma vidare använder vi en rad digitala hjälpmedel för att underlätta kommunikationen. I och med att teamet är geografiskt utspritt och att medarbetarna har olika preferenser kring sina arbetstider, finns nästan alltid någon tillgänglig för att svara på frågor. Detta skapar en trygghet och känsla av gemenskap. I övrigt genomförs code reviews ofta och det finns en öppen kultur kring feedback där syftet är att alla gemensamt ska utvecklas.

Känner ni att ni har blivit en mer attraktiv arbetsgivare i och med att ni har gått över till att vara ett remote first-bolag?

Ja, absolut! Vi upplever att många inom tech-branschen efterfrågar frihet och möjlighet att styra över sin egna tillvaro och detta gör oss till en attraktiv arbetsgivare.

Teamet på qte är ute och åker båt

👉 Vi listar kontinuerligt lediga positioner hos remote first-bolag på vår jobbplatfform.
👉 Sök jobb hos qte development.
👉 Läs även om andra svenska remote-first AppJobs, Whitespace och Viseo.
👉 Har ditt eller något annat bolag (som du känner till) också en remote-first-strategi? Tipsa oss gärna på hej@svenskanomader.se

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar