Det flexibla arbetslivet

LinkedIn-guide: 9 tips för att förbättra din profil

Linkedin-guide-förbättra-din-profil

Letar du efter ett jobb eller använder du din LinkedIn för att bygga upp en tankeledarskap-profil? I bägge fallen är det en god idé att hålla din profil levande och uppdaterad. LinkedIn fungerar som många andra sociala nätverk gör, desto mer utförlig din information är, desto högre upp kommer du i sökningar. Själv har jag under flera år experimenterat med min LinkedIn och läst många undersökningar och artiklar inom ämnet. Här nedan är mina bästa tips på hur du kan maximera din LinkedIn.

Uppdatera din LinkedIn-profil

Innan du börjar uppdatera så föreslår jag att du avaktiverar dina uppdateringar med ditt nätverk. Om du inte gör detta så kommer alla små uppdateringar du gör att synas i nyhetsflödet.

Tryck på din profilbild i högra hörnet > Inställningar och sekretess > Hur andra ser din aktivitet på LinkedIn > Dela jobbförändringar, utbildningsuppdateringar och årsdagar från profilen > Tryck nej.

Om du är helt ny på LinkedIn följ nedan steg. Annars kan du gå vidare till tips 1.

Lägg till:

 • Plats och industri
 • 3 tidigare jobb
 • Utbildning
 • 5 kompetenser
 • 50 stycken kontakter

Tips 1: Anpassa din LinkedIn-URL

När din LinkedIn-profil skapas så får du ett slumpmässigt URL-nummer som ser ut ungefär så här: https://www.linkedin.com/in/1234567/. Det är lätt att uppdatera och kan vara bra att ha ditt namn i URL:en för att din LinkedIn-profil ska komma högre upp på Google samt om du ska dela din länk med en rekryterare. Du ändrar den på följande sätt:

 1. Gå till din profil
 2. I högra hörnet trycker du Redigera offentlig profil och länk
 3. Redigera din personliga webbadress.

Det kan vara så att din namnkombination är tagen (om du har ett vanligare namn) men du kan testa flera olika alternativ. Till exempel; https://www.linkedin.com/namn-efternamn, https://www.linkedin.com/namnefternman eller första bokstaven i ditt förnamn följt av efternamn.

Tips 2: Ta en ny profilbild

Enligt en undersökning från LinkedIn är din profilbild det första man tittar på – så se till att bilden inte är allt för gammal och att den har bra kvalité. Den behöver absolut inte vara proffesionellt tagen av en fotograf utan du kan göra det hemma med din mobil. Ta på dig kläder du känner dig både bekväm och professionell i och be en familjemedlem eller vän att ta en bild i dagsljus med mobilen mot en enfärgad- eller stadsbakgrund.

👉 Du kan sen ljusa upp och förbättra bilden med ett digitalt verktyg som till exempel PicMonkey.

Enligt LinkedIn så funkar närbilder bättre än en hel- eller halvbild. Utgå från att cirka 60% av bilden ska vara på dig.

Tips 3: Använd dig av en personlig/skräddarsydd bakgrundsbild

Ett utmärkt sätt att sätta prägel och personlighet på din profil är använda sig utav en bakgrundsbild. Bilden ska gå i linje med ditt mål. Vill du för exempelvis lyfta fram dina skills som föreläsare kan det vara bra att t.ex. ha en bakgrundsbild med dig som föreläsare.

👉 Du kan skapa en skräddarsydd bakgrundsbild med ett digitalt verktyg som Canva.

hitta-jobb-linkedinTips 4. Uppdatera din rubrik

Något som många missar är att utnyttja nyckelord på LinkedIn. Integrera nyckelord på rätt sätt i din rubrik och i avsnitt om dig så hittar rekryterare dig lättare. Du vill använda nyckelord som ofta förekommer i jobbannonser som du söker.

👉 Hitta nyckelord genom det digitala verktyget WordClouds, gör så här:

 1. Kopiera texten från en jobbannons som intresserar dig
 2. Tryck på File
 3. Paste/Type Text
 4. Apply.

Då visas en bildkarta på de mest använda orden. Du kan göra detta på flera olika annonser och sedan välja ut 3-5 nyckelord att fokusera på. Låt säga att du letar jobb inom kommunikation då skulle din rubrik kunna se ut ungefär så här: Kommunikatör | Grundare av Svenska Kommunikatörer | Digital Marknadsföring

Även om du inte söker jobb just nu så är det alltid bra att använda sig av nyckelord på din LinkedIn-profil.

Tips 5: Lägg till en sammanfattning under om dig

Investera tid i att skriva en bra sammanfattning då detta är en av de viktigaste delarna av din profil. Här kan du sammanfatta det viktigaste och det du vill framhäva från dina erfarenheter och färdigheter. Precis som på förra punkten så försök integrera så många relevanta nyckelord som möjligt i din sammanfattning.

Skriv gärna din sammanfattning som en berättelse, då det alltid är mer intressant att läsa från ett berättarperspektiv. Personligen tycker jag också att det är trevligt när man tar med intressen i sin sammanfattning. Om du väljer att ta med intressen så var så specifik som möjligt. Skriv inte bara att du gillar att resa utan vad för slags resor gillar du? Miljövänligt resande med tåg eller kanske resande i Nordiska städer. Intressen är också ett bra sätt för dina LinkedIn-kontakter att lära känna dig på ett mer personligt plan.

söka-jobb-tips

Tips 6: Rensa upp bland dina kompetenser

Ett av de lättaste sättet att få din LinkedIn-profil sedd är igenom att lägga till kompetenser. Kanske har du inte ens lagt märke till detta profilavsnitt eller så är du som jag – du har alldeles för många olika kompetenser. I vilket fall som helst så vill du fokusera på cirka 15-20 kompetenser som passar din profil. Så antigen rensar du bort de som inte passar in eller så lägger du till flera kompetenser som passar. Att tänka på är att du kan lägga till olika typer utav kompetenser.

Har du vissa tekniska färdigheter glöm inte att lägga till dem också. Dessa kan till exempel vara Google Analytics eller Adobe Creative Cloud.

Tips 7: Lägg till språk

Något många glömmer är att lägga till språk. Lägg till ditt modersmål och andra språk du behärskar. Även om gymnasiefranskan känns knagglig så lägg till den men var ärlig och markera rätt språknivå.

Tips 8: Be om rekommendationer

Rekommendationer är ett väldigt bra sätt att stärka din profil på. Maila dina kollegor, gamla lärare och chefer och be dem att ge dig rekommendationer.

Du kan också efterfråga rekommendationer via LinkedIn genom att:

 1. Gå till person du vill ha en rekommendation ifrån profil
 2. Tryck på Mer
 3. Be om en rekommendation.

På samma sätt kan du också ge andra rekommendationer och många gånger ger folk en tillbaka i gentjänst!

Linkedin-guide-tips

Tips 9: Använd dig av media för att stärka din profil

LinkedIn tillåter dig att ladda upp 5 stycken bilagor eller länkar under din sammanfattning. Det kan vara allt från fallstudier du gjort från tidigare uppdrag, artiklar du skrivit, länk till din hemsida, Github, eller till press du har varit med i. Detta bygger upp din profil och gör att du sticker ut mer. Du lägger till bilagor och länkar genom att:

 1. Gå till din profil
 2. Tryck på pennan till höger av din profilbild.

Extratips: Aktivera att du är öppen för nya jobbmöjligheter

Under ditt namn på din profil kan du fylla i att du är öppen för nya möjligheter.

💡 Se även till att din profil är satt till öppen för distansjobb.

👉 Hur jobbar man effektivt hemifrån
👉 Hemsidor där du kan hitta jobb på distans

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar