Digital nomadPodcast

Avsnitt 21 – Cool Company och att vara egenanställd

I det tjugoförsta avsnittet av Svenska Nomaders Podcast träffar vi Jan Bergstrand som är grundare av egenanställningsföretaget Cool Company. Vi reder ut vad det innebär att vara egenanställd och tar del av Jans egna entreprenöriella resa.

Som egenanställd går det att fakturera utan att ha eget företag. Ett egenanställningsföretag sköter det administrativa åt en mot en avgift som motsvarar en procent av fakturerat belopp. Jan beskriver det som att kombinera back-office från bemanningsbranschen med drivkraften från entreprenörer.  Egenanställning kan vara ett bra sätt att testa en affärsidé innan man väljer att starta eget. Det passar även den som vill jobba extra med något vid sidan av ett fast jobb men inte har som avsikt att driva ett eget företag.

Vi diskuterar också trygghetsaspekter kopplat till att jobba som egenanställd – och hur det fungerar med försäkringar och pensioner mm.

Vi får vi även höra mer om Jans egen bakgrund och varför han valde att starta upp Cool Company på egen hand för 10 år sedan. Han delar med sig av sina bästa tips för den som är på gång att starta eget, och även för den som vill växa sitt företag till nästa nivå. På tio år har Cool Company gått från en omsättning på noll till närmare en halv miljard kronor.

Avsnittet spelades in i podcast-studion hos Helio Kungsholmen – stort tack för lånet!

Foto på Jan Bergstrand, grundare av egenanställningsföreteaget Cool Company.

Bild på teamet på Cool Company - ett företag som jobbar med egenaställning.

För tio år sedan grundade Jan Bergstrand egenanställningsföretaget Cool Company – idag är de ett stort team med en omsättning som närmar sig en halv miljard.

Jan Bergstrand i segelbåt på väg över Atlanten.

Innan han grundade Cool Company seglade Jan Bergstrand från Kap Verde och över Atlanten.

Jan Bergstrand i segelbåt på väg över Atlanten.

Seglingsäventyret förde Jan Bergstrand bland annat till Brasiliens kust.

Precis som till våra andra sociala kanaler letar vi efter personer att intervjua och ämnen att behandla i vår podcast. Är du eller någon du känner lämpad för intervju eller har du förslag på vad vi skulle prata om får du gärna skicka ett mail till oss på hej@svenskanomader.se.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar