Det flexibla arbetslivetDigital nomadPodcast

Avsnitt 23 – Pajala och distansarbete från glesbygden

Vi träffar Linnea Huhta, kanslichef för Pajala Kommun, för ett samtal om vilka möjligheter distansarbete för med sig för glesbygden i tjugotredje avsnittet av Svenska Nomaders podcast.

Pajala kommun ligger precis norr om polcirkeln och bjuder på så väl midnattssol som polarnatt och norrsken. Till ytan är kommunen stor, men de drygt 6000 invånarna är utspridda i över ett 80-tal mindre byar med långa avstånd mellan sig.

Vi diskuterar vilka möjligheter distansarbete för med sig för att fler ska kunna leva och verka i utrymmesbygd och glesbygd. Platsoberoende arbete kan skapa förutsättningar för ett bättre liv, där man kan jobba på distans och samtidigt välja att bo kvar nära familj och vänner. Enligt Linnea uttrycker flera yngre Pajala-bor en önskan om att stanna kvar i Pajala, men arbetsutbudet är begränsat på en mindre ort. Om man istället kan jobba på distans mot arbetsgivare i hela landet öppnas möjligheten upp för fler att stanna kvar.

I samband med inspelningen av podden i slutet på oktober var Linnea med och anordnade ett kvällsevenemang på temat distansjobb med information för både allmänhet och lokalpolitiker. Under kvällen lyftes fler exempel på personer som jobbar från Norrbotten med kollegor i hela världen, så väl som tekniker och affärsmodeller som möjliggör distansarbete. Enligt Linnea är det viktigt att jobba för att skapa en mer attraktiv arbetsmiljö, levnadsmiljö och ett attraktivare samhälle. Idag finns det digitala förutsättningar som gör det möjligt för allt fler att kunna jobba på distans, vilket öppnar upp för nya jobb och samarbeten för dem boende i Pajala och andra mindre kommuner runtom i landet.

Vi pratar om vikten av att skapa levande mötesplatser för arbete, evenemang och gemenskap. Där offentlig och privat sektor kan mötas och jobba sida vid sida i en miljö där nya idéer kan växa fram. Platsen kan även fungera som en service point för exempelvis e-handel och pakethämtning.

Co-working och co-living är begrepp som utforskas för att skapa nya förutsättningar för distansjobb på orten, för så väl lokalbefolkning som temporära besökare. Pajala och Tornedalen har mycket att erbjuda digitala nomader från så väl Sverige som övriga världen, om erbjudandet paketeras på ett attraktivt och lättbegripligt sätt. Linnea lyfter det som gör Pajala unikt – som årstiderna, snön, norrskenet, närheten till Finland. Tornedalen har språket meänkieli, en rik berättarkultur, Tornedalsteatern, laxfiske, bastukultur, slalom och många reaktionsmöjligheter. Om kommun, lokala företagare och turismnäringen gick samman kunde kanske nya möjligheter öppnas för en ny typ av professionell besöksnäring.

Vi pratar också om varför Linnea, som ursprungligen kommer från Övertorneå, valde att bosätta sig i Pajala och börja jobba inom kommunen och engagera sig i det lokala föreningslivet. Här finns möjligheten att engagera sig och vara med och påverka, menar Linnea. På sidan av det kommunala arbetet giggar hon även med skrivandet. Linnea har precis varit med och släppt barnbokstriologin Ahai Keksii tillsammans med illustratören Birgitta Filipsson – på både svenska och meänkieli. Linnea beskriver Pajala som universums mittpunkt för henne själv. Därifrån kan hon jobba med projekt och personer från hela världen.

👉🏼 Lär dig mer om Pajala på visitpajala.se
👉🏼 Mer på ämnet: Är alla regioner i Sverige attraktiva år 2050?
👉🏼 Lyssna på fler avsnitt av Svenska Nomaders Podcast

Precis som till våra andra sociala kanaler letar vi efter personer att intervjua och ämnen att behandla i vår podcast. Är du eller någon du känner lämpad för intervju eller har du förslag på vad vi skulle prata om får du gärna skicka ett mail till oss på hej@svenskanomader.se.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar