Digital nomadNomadporträtt

Johanna driver företag från alptopparna i Schweiz

Av januari 20, 2020 Inga kommentarer

skidåkare i backen en solig dagJohanna Skantze och Anders Fritzon jobbar som skidlärare i schweiziska Verbier. Samtidigt driver Johanna företag på distans med kollegor i Sverige. Verbier är Johanna, Anders och deras 5-årige son Walters vinterhem, resten av året bor de på Gotland. 

Var befinner ni er för tillfället? 

Just nu befinner vi oss i Verbier, Schweiz, där vi bor december till april varje år. Vi jobbar båda som skidlärare medan Walter går i schweizisk skola och förskola. Anders gör sin 18:e vintersäsong i Verbier, Johanna och Walter sin 6:e. Vi träffades för drygt 7 år sedan. Johanna bodde och arbetade då i Stockholm och, utan att riktigt vara medveten om det, längtade hon efter något annat. När hon träffade Anders och hörde att han sedan nästan 30 år tillbaka ägnade sig åt att åka skidor och att golfa på heltid blev hon först frustrerad (”Är det ens möjligt att bara ha kul? Är det typ ens tillåtet?”) och sedan inspirerad till att ändra livsstil. Två år senare gjorde hon sin första säsong i Verbier tillsammans med Anders och den då 6 månader gamla Walter.

Vad jobbar ni med?

Anders är extreme ski coach och lär människor att åka offpist, funktionellt och effektivt. I bagaget har han skidlärarexamen från tre länder (Sverige, USA och Schweiz). Hans första erfarenhet som skidlärare var i USA 1984/85 då han jobbade extra med det under tiden som han studerade på college. Sommartid är han PGA Professional golf coach och livscoach.

Johanna har kompletterat sin magisterexamen i ekonomi med skidlärarutbildningen och jobbar nu vintertid som privatskidlärare. Hennes huvudsakliga sysselsättning är annars i We are Laja,ett företag som hon startat och driver tillsammans med Anna Linton och Lovisa Jacobsson i Varberg.

familjen i skidbackenHur ser en vanlig dag ut för er?

En helt vanlig dag går vi upp vid 7.15, äter frukost och packar Walters ryggsäck för skoldagen. En av oss promenerar vid 8-tiden med Walter de 500 metrarna till skolan. Därefter hem igen för att byta om till skidkläder och gå 300 meter i andra riktningen, till liften. Uppe i byn möter vi våra kunder, oftast någon gång mellan kl 9 och 10. För mig, Johanna, innebär det oftast att jag hämtar dem på ett av Verbiers 5-stjärniga hotell och sedan åker vi upp på berget för att åka skidor. Om det är en heldagslektion äter vi lunch tillsammans och avslutar med några åk på eftermiddagen. Vid fyratiden är lektionen slut. 

För Anders ser dagen på berget lite annorlunda ut, han möter sina kunder i Verbier och åker upp till 2 800 m höjd för genomgång av säkerhetsutrustning och uppvärmningsåk offpist i Lac des Vaux för att titta på snön och åkförmågan hos hans kunder. Dagen fortskrider med orörda offpiståk på ställen som de flesta som besöker Verbier aldrig själva hittar till. Någon gång vid fyratiden beger sig Anders hemåt. Ibland möts vi och tar liften hem tillsammans, annars pendlar vi på egen hand de 10 minutrarna hem. Väl hemma i vår lilla studio är det dags att byta om, antingen för att promenera bort till förskolan för att hämta upp Walter eller för att gå till gymmet, laga middag och mysa tillsammans. På kvällen sitter Johanna ofta en stund framför datorn med We are Laja-grejer, annars läser vi, kollar film, tränar lite lätt, stretchar eller masserar varandra.

Hur hittar ni jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga! 

Vi utgår alltid från platser vi vill leva på och utforskar vilka möjligheter det finns just där att ägna oss åt det vi vill. Ett tips handlar om att lära känna så många människor som möjligt, människor som kan bidra till det du vill skapa på den här platsen. Googla, maila, ring – bara du tar kontakt! Och såklart, gör alltid ditt bästa så skapar du förutsättningar för att andra människor vill jobba med dig!

Berätta lite om vägen till ert platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Anders har levt såhär hela sitt vuxna liv, Johanna sedan drygt 6 år tillbaka. För Anders var det ett medvetet val att välja passion som jobb istället för en förväntad karriär; efter 4 månader på H&Ms huvudkontor i Stockholm i slutet av 1980-talet valde han att ägna sig åt skidåkning istället för kontorsjobb. För Johanna var det inte riktigt något hon medvetet planerade, men när väl tillfälle gavs visste hon bara att det var vad hon skulle göra. Det har inte alltid varit lätt; omvärldens förväntningar och åsikter om vad man ”borde göra” har stundtals varit jobbiga att möta. Vetskapen om att det är såhär hon vill leva har dock alltid varit starkast – och växer sig starkare för varje dag som går.

Vilka är era främsta tips till någon som vill bli digital nomad? 

  • Öva dig på att ta reda på vad DU vill för att DU vill det. Inte för att flickvännen/pojkvännen/mamma/pappa/samhället säger att det är något man borde göra. Eller något som är trendigt just nu. Ställ dig själv frågor som; ”Om jag väljer det här, hur kommer mitt liv då se ut om 1/5/10 år?”.
  • Lita på din egen förmåga och att allting ordnar sig om du följer din inre röst.
  • Skapa dig ett nätverk av människor som ägnar sig åt saker som du vill ägna dig åt.

Har ni några digitala verktyg som frälst er som ni kan tipsa om?

Johanna använder Slack och Trello i We are Laja. Annars använder vi Whats App för att kommunicera med familj och vänner därhemma. 

👉🏻 Följ Johanna, Anders och Walter på deras Instagram eller via bloggen Life of Magic.
👉🏻 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar