Digital nomad

Bloggaren Sofia lever som digital nomad

Genom att lära sig mer om affiliate marketing och SEO har Sofia Marklund kunnat jobba på distans med något hon verkligen trivs med – att blogga om sina intressen. Idag befinner hon sig hemma i Stockholm med familjen och väntar ivrigt på att man ska kunna ge sig ut och resa igen.

Var befinner du dig för tillfället?

Just nu är jag i Stockholm där jag och familjen har vår bas. Vi har ett starkt band till Brasilien då min man kommer därifrån och bodde där en tid efter en sex månader lång resa vi gjorde med vår då ettåriga dotter. Vi besökte Thailand, Italien, korsade Atlanten och såg delar av Karibien och avslutade resan i Brasilien. Vi hamnade till sist i Portugal där vi var när pandemin slog till och fick fly hem till Sverige precis innan gränserna stängde.

Vad jobbar du med och hur hittar du jobb?

Jag driver tre olika bloggar som står för en stor del av min inkomst – Fitnessfia, Fiasmode och Superstorken. Den första bloggen, Fitnessfia, startade jag för att berätta om hur jag kommit i form och det var min man som peppade mig att skriva om just träning och kost. Nästa blogg blev en om mode och när vi skaffade barn föll det sig naturligt att skriva om graviditet och föräldrarelaterade frågor.

Jag skriver blogginlägg som driver mycket trafik genom bra SEO, ett kunskapsområde jag är självlärd inom, och tjänar pengar genom några av de stora affiliate-nätverken. Det funkar så att jag t.ex. rekommenderar en produkt jag testat och om någon väljer att köpa produkten via mina länkar får jag provision på deras köp. Jag får också provision om personen i fråga köper något annat, även på en annan dag, tack vare cookies. Allt mitt content bygger på produkter jag själv gillar, är nyfiken på och har testat i kombination med inlägg som syftar till att inspirera.

fitnessfia

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Med två små barn ser ingen dag likadan ut och jag jobbar mest när de inte behöver min uppmärksamhet. Det blir alltså mycket jobb på kvällar, när minstingen sover middag och 2,5-åringen är på dagis. Jag jobbar flitigt med planeringsverktyget Notion för att få livet att gå ihop.

Efter att vi fick barn blev jag tvungen att ta in ett par skribenter att hjälpa till med textproduktionen till mina bloggar. Jag hann helt enkelt inte med. Däremot gör jag själv det mesta av planeringen med ämnen och nyckelordsanalys, fixar bilder och kompletterar texter jag fått in av skribenterna. För att vara så effektiv som möjligt fotar jag för flera olika inlägg samtidigt och gör nyckelordsanalys för flera inlägg på en och samma dag.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Det hela började med att jag på en resa korsade Atlanten med en grupp digitala entreprenörer. Jag hade då precis gjort mig av med en e-handel som jag tröttnat på och på båten träffade jag människor som sysslade med allt möjligt online – de var digitala nomader. Jag lärde mig mer om affiliate-marketing men ville egentligen göra något som inte bara handlade om att tjäna pengar – jag ville dela med mig av egna erfarenheter och tips och då föll sig bloggandet naturligt.

Jag har fortfarande en fast anställning som controller vid sidan av min verksamhet men just nu är jag föräldraledig för andra gången. Jag kommer troligtvis att fortsätta att vara anställd ett tag till men jobba deltid för att kunna lägga mer tid på bloggarna. Jag älskar friheten att vara min egen chef, den kreativa processen och att det är jag som är ansvarig för resultatet.

fitnessfia

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Testa dig fram, hitta det du tycker är roligt och bli bäst på det. Det är viktigt att inte göra det som alla andra redan gör för då är det ofta för mycket konkurrens. Jag valde att hålla kvar vid bloggandet när många andra influensers idag kämpar med att bli stora på Instagram. Det innebär att jag får en stor del av marknaden genom trafik från Google medan majoriteten av influensers aldrig får någon riktig spridning.

Det gäller också att inte ge upp och inse att det inte kommer vara roligt jämt. Som min man alltid påminner mig om – ”du måste fokusera på resan och inte bara på resultaten för du vet aldrig hur nära du är att bli riktigt framgångsrik”. Ett annat måtto jag bär med mig är att det ofta tar flera år att bli en ”overnight sucess”

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Jag använder Ahrefs mycket i mitt dagliga arbete men också Mailchimp och WordPress som grund. Till sist kollar jag också på mycket amerikanskt content på Youtube för att bli bättre på det jag gör.

 

👉 Följ Sofias bloggar – Fitnessfia, Fiasmode och Superstorken.
👉 Vill du dela med dig av din egen story? Fyll då i vårt Typeform-formulär.

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar