Det flexibla arbetslivetDigital nomadResa

Bra att veta för dig som utlandssvensk – tips från Svenskar i Världen

By juli 12, 2017 No Comments

Att kunna bo och arbeta utomlands är en dröm för många, speciellt för den resglada och den äventyrslystne. Frilansa från en strand i Centralamerika, arbeta från ett café i New York eller programmera från lugnet på en grekisk ö. Drömmarna är oändliga.

Inför en utlandsflytt är det däremot bra att ha lite kött på benen. Vad gäller egentligen? Vad har jag rätt till från Sverige? Får jag sjukvård? Skatt då? Måste jag skriva ut mig? Vad behöver jag låta Skatteverket veta? Måste jag kontakta UD?

Det finns en hel del saker att fundera kring och förbereda för den som funderar på att flytta utomlands, inte minst om du tänker bosätta dig utanför EU. Ju längre du bor utomlands ju fler olägenheter kan uppenbara sig, och vi överskattar ofta svenska myndigheter och deras koll över sina medborgare.

Vanliga frågeställningar som utlandssvenskar ställs inför:

Socialt skyddsnät

Om du flyttar hem utan en fast anställning från ett land utanför EU/EES står du utan socialt skyddsnät. Du har alltså ingen rätt till sjukpenning, ersättning för arbetslöshet osv.

Arbetserfarenheter från utlandet

En annan sak att fundera på är hur det är att återvända till den svenska arbetsmarknaden som digital nomad. Vi har upplevt att arbetsmarknaden kanske inte värdesätter utlandserfarenhet i den mån den bör. Det kan vara bra att veta redan under tiden du är bosatt utomlands så att du kan förbereda dig för en hemflytt i tid.

Att rösta i svenska valet

Om du vill rösta i svenska valet kan du bara göra det på specifika platser och tidpunkter, vilket kräver en del planering då dessa ofta är belagda under ordinarie arbetstid samt att du inte kan rösta på valdagen utan detta måste ske i förväg.

Den demokratiska rättigheten att rösta i riksdags-, kommun- och Europaparlamentsval tillgodoses inte genom enbart den formella möjligheten att lägga sin röst. Det behöver också finnas rimliga möjligheter till det och bra information kring processen för alla, inte bara de som är bosatta i Sverige.

På Svenskar i Världen anser vi att e-röstning bör finnas som alternativ. Det skulle underlätta situationen för digitala nomader eller folk som av andra anledningar bor utomlands, men även för äldre eller funktionshindrade som för vilka det innebär en långt större ansträngning att ta sig till en vallokal eller postkontor. Nuvarande regering är dock inte öppen för en förändring utan vill hellre fortsätta med ineffektiva lösningar ”för det har vi ju alltid gjort”.

Att förnya ditt pass i utlandet

Om du vill förnya ditt pass kan du behöva resa över hela landet du är bosatt i för att göra det. Det kostar många tusenlappar att få ett pass utfärdat i utlandet, istället för ett fåtal hundralappar som det gör i Sverige. I vissa länder stämplas det dessutom flitigt i passen, och sidorna i det svenska passet är för många alldeles för få. Att exempelvis införa fler sidor i passet skulle underlätta för många svenskar som bor utomlands. Varför är det så mycket dyrare och krångligare i utlandet än i Sverige?

Register över svenska medborgare?

Trodde du för övrigt att Sverige hade koll på vilka som är svenska medborgare? Genom ett register eller liknande? Då har du dessvärre fel. Att som utskriven från Sverige bevisa sitt svenska medborgarskap kan vara långt svårare än du kan föreställa dig. Ett svenskt pass bevisar nämligen bara att du var svensk medborgare vid tiden då det utfärdades. Sannolikt kommer du ombes visa intyg från Migrationsverket. Ett sådant finns dock enbart om du immigrerat till Sverige; är du svenskfödd har Migrationsverket inga uppgifter om dig. Skatteverket har bara dina uppgifter via personuppgiftsregistret vilket innebär att om du inte har en folkbokföringsadress i Sverige finns du heller hos dem. Ni förstår problematiken.

Så jobbar Svenskar i Världen

Ovan exempel, och det finns långt fler, är problem som uppmärksammas mer och mer. Svenskar i Världen är utlandssvenskarnas främsta lobbyorganisation. Som digital nomad representerar vi även dig i frågor som rör ditt boende, arbete, studier etc. utomlands. Vi är helt ideella och partipolitiskt obundna och har bevakat utlandssvenskarnas intressen sedan 1938 genom att bevaka, informera och påverka.

Visste du exempelvis att det var relativt nyligen dubbelt medborgarskap tilläts för svenskar? Eller att särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) varit så hög som 25 (!) %? Idag är SINK-skatten 20 % och dubbelt medborgarskap är tillåtet. Dessa utgör bara några exempel på förändringar vi bidragit till genom de många åren vi varit verksamma.

Svenskar i Världens sommarprogram

I sommar, den 22 augusti, går Svenskar i Världens sjätte utlandssvenskarnas parlament av stapeln – en etablerad demokratisk plattform som syftar till att lyfta viktiga frågor för de 660 000 utlandssvenskarna samt deras viktiga roll i samhället. Idén kommer ursprungligen från Finland och blir alltmer ett föremål för mediebevakning samt en utmärkt utgångspunkt för diskussion med politiker och beslutsfattare. Efter utlandssvenskarnas parlament inbjuds alla deltagare av Margot Wallström in till mottagning på Utrikesdepartementet.

Alla med att intresse är varmt välkomna att delta, höra till intressanta talare och mingla med toppar från den politiska sfären såväl som företagsvärlden.

I anslutning till utlandssvenskarnas parlament arrangeras även årsmöte med årsmöteslunch på Grand Hôtel den 23 augusti. Här får deltagarna chansen att avnjuta en fantastisk lunch samtidigt som det bjuds på tal och underhållning tillsammans med stimulerande sällskap. Sist men inte minst delas det prestigefyllda priset till Årets Svensk i Världen 2017 ut. I år är Pia Sundhage den stolta mottagaren av priset som delats ut sedan 1988, för sina fantastiska bedrifter inom svensk damfotboll. Bland tidigare års pristagare finns Staffan de Mistura, Margot Wallström, Hans Rosling och Agneta Nilsson.

Var med och påverka i frågor som rör dig som bor, har bott eller funderar på att bo utomlands. Säkra din biljett till årets viktigaste evenemang för utlandssvenskar, mer information samt biljettköp här.  Antal platser är begränsade.

Varmt välkommen!


Om Skribenten:
Svenskar i Världen är en ideell, oberoende organisation som sedan 1938 verkar för utlandssvenskarnas bästa genom att bevaka, informera och påverka. Vi har en unik roll som representant för de drygt 660 000 svenskarna som arbetar, studerar eller av andra skäl bor utomlands, samt de ytterligare hundratusentals som har bott eller kommer att bo utomlands.

Hemsida: sviv.se

Gästskribent

Author Gästskribent

More posts by Gästskribent

Leave a Reply