Co-workingDigital nomadResa

Co-working och semester i Sri Lanka

Av februari 3, 2020 One Comment

Sigiriya Sri Lanka

Sri Lanka har varit ett väldigt populärt resmål på senaste tiden och intresset för att besöka landet bara växer. Inte minst bland digitala nomader då landet erbjuder så mycket mer än bara häftiga ställen att jobba från. Sri Lanka är ett väldigt mångsidigt land där det finns något för alla. Här kan man åka en av världens vackraste tågresor, vandra i berg, surfa, åka på elefantsafari, och mycket mer.

De flesta co-working-ställena finns att hitta i huvudstaden Colombo men personligen tycker jag att det är alldeles för mycket människor, trafik och oljud här. Det är längs Sri Lankas kust man hittar landets pärlor och jag kommer lista ett par av dem här tillsammans med lite andra resetips.

Att tänka på innan avfärd

För den som ska jobba kan det vara bra att förbereda sig på att wifi-uppkopplingen inte alltid är den bästa i Sri Lanka. Behöver man tillgång till Internet är det bäst att köpa ett lokalt sim-kort då hotellens wifi inte heller är att förlita sig på.

Se också till att planera när på året du väljer att åka till Sri Lanka. Januari till april rekommenderas för Colombo, städerna söderut och längs kustlinjen. Däremot är Arugam Bay på östkusten bäst att besöka under maj till oktober. 

Doctors House Sri LankaWeligama

Weligama är en av de populärare destinationerna i Sri Lanka. Gemensamt med de flesta städerna längs kustlinjen finns här bra surf, mysiga caféer och möjligheten att åka på valsafari – något jag starkt rekommenderar då man med lite tur kan få se blåvalar, späckhuggare och delfiner. En upplevelse värd varenda krona!

I Weligama ligger caféet Ceylon Sliders som ägs av svenska Linn och Petter och jag skulle definitivit rekommendera att åka hit för jobb, frukost, lunch, middag och drinkar på deras rooftop. Ett ställe som fyller alla ens behov helt enkelt. Doctors House är ett annat populärt ställe bland nomader och backpackers och här är det riktigt bra vibes både dags- och kvällstid. Däremot behöver man hyra en scooter eller åka tuktuk dit om man befinner sig i Weligama.

Hikkaduwa & Galle

Hikkaduwa är ett ganska litet och lugnt område men ändå ett populärt resmål bland svenskar. För semester skulle jag bara rekommendera ett par dagar här men för jobb finns det ett par sköna ställen som gör att man kanske kan tänka sig hänga kvar lite längre. Salty Swamis är favoriten där det serveras fantastisk mat, gott kaffe och bra stämning. Även Sea Salt Society kan vara ett bra ställe för jobb, och passa på att gå inom Bambini för riktigt god Sri Lankesisk mat.

Jag skulle även kombinera Hikkaduwa med en dagsutflykt till Galle. När man går innanför murarna som omringar Galle känns det som man lämnat Sri Lanka och hamnat i en mysig sydeuroperisk småstad. Detta är inte så konstigt då det är portugiser och holländare som format staden genom historien. Givetvis kan man lätt hänga kvar längre i Galle men man får räkna med att allting blir lite dyrare då det nästintill bara är turister som befinner sig här.

tuk tukDikwella & Hiriketiya

I Dikwella, som även det ligger längst södra kusten hittar vi Verse Collective, ett riktigt nice co-working space med fokus på surf, bra kaffe och skön stämning. Hit flockas digitala nomader från hela världen och det är lätt att se varför. Jag rekommenderar starkt att åka hit och jobba oavsett hur länge man planerar att stanna i Sri Lanka.

I närliggande Hiriketiya Bay finns nyöppnade Hiriketiya House och SALT House som kan vara värda att kolla in om man vill prova något annat än Verse. Hiriketiya House är lite mindre med fokus på enkelhet och erbjuder veganskt kök på plats, medan SALT House kan passa den som är intresserad av en lugnare arbetsplats där det finns möjligheten att t.ex. utöva yoga.

Nine Arches BridgeElla

Ella har en väldigt annorlunda känsla jämfört med de flesta andra städerna runtom i landet. Det är nästan som att staden är byggd för alla backpackers som dagligen strömmar hit, så räkna med att det är lite turistigt. Med det sagt är Ella ändå en otroligt mysig liten stad där man absolut borde spendera ett par dagar. 

Omkring Ella finns det flera mindre bergstoppar man kan bestiga för att uppleva helt fantastiska utsikter, bl.a. Little Adams Peak och Ella Rock. Det är också från Ella man tar sig till instagramvänliga Nine Arches Bridge som du ser på bilden ovan. Det finns inga co-workingställen här, men massor av bra caféer som lockar digitala nomader där Chill är storfavoriten.

hund sri lanka
Ahangama

I Ahangama hittar man Coworksurf – ett co-working space som är perfekt för den som vill passa på att lära sig surfa. De erbjuder möjligheten att låna surfbrädor, att få både praktiska och teoretiska lektioner och mycket mer. Självklart också en bra plats för den som redan kan surfa, men som kanske vill få in lite mer surfing i vardagen.

Hjälp hundarna i Sri Lanka

Väl i Sri Lanka går det inte att undvika alla hundar som springer runt överallt. Uppskattningsvis finns det ca 40 miljoner gathundar i landet, men tyvärr inget bra system för att ta hand om hundar som är skadade, sjuka och undernärda. Inte långt från Ahangama finns det däremot en hundklinik man kan besöka för att se hur de jobbar med djuren. Kliniken startades 2007 av tyska Marina Möbius och drivs idag i stort sett ideellt. Om man väljer att åka dit får man därför gärna lämna en liten donation då varenda bidrag gör deras dagliga arbete lättare. För mig är detta en av de mest minnesvärda upplevelserna från Sri Lanka och jag kan lova att även den mest dedikerade kattmänniskan kommer att uppskatta ett besök här.

Arugam Bay

Förmodligen är Arugam Bay den plats som är ”svårast” att ta sig till i jämförelse med de andra destinationerna jag nämnt men jag kan garantera att det är värt resan dit. Från ingenstans har det växt upp ett “surfers paradise” fyllt med massa mysiga caféer, butiker och boenden som snabbt fylls upp under perioden maj-oktober. Återigen är Salty Swamis favoriten där det är perfekt att sitta och jobba och bara njuta av stämningen. Är man sugen på att sig hit är det lättast att ta en expressbuss från antingen Colombo eller Matara.

Avslutningsvis, fascineras av maten och ta hållbart ansvar

Till sist vill jag bara passa på att slå ett extra slag för den lokala maten – dahl curry, kottu och roti är någon av det bästa jag ätit. Ett litet plus i kanten är att det är väldigt enkelt att vara vegetarian/vegan i Sri Lanka. Kom däremot ihåg att de älskar stark mat så de lokala haken är fantastiska men kanske inte att rekommendera för den som inte kan hantera kryddan. 

Det kan också vara värt att nämna är att Sri Lanka tyvärr har stora problem med nedskräpning, sophantering och använder enormt mycket engångsprodukter. Ta därför gärna med en egen vattenflaska och försök använda den så mycket som möjligt istället för att hela tiden köpa nya flaskor med vatten.

 

👉🏼 Vill du få fler tips på vart du borde åka – och när? Se vår resekalender med communityts favoritdestinationer
👉🏼 Podcast: Sofia Lindman distansjobbar från Budapest, Tbilisi och Sri Lanka

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar