Digital nomadNomadporträtt

Därför valde Sanne att återvända till Tornedalen

Sanne Brännström är egenföretagare, mamma och sedan barnsben tornedaling. Efter 11 år som digital nomad runtom i Sverige har hon och familjen nu bestämt sig för att flytta tillbaka till Tornedalen. Idag hittas hon ofta ute till skogs på något kul äventyr med kameran i hösta hugg, eller på närmaste loppis på skattjakt efter gamla grejer. Utöver det egna företaget är Sanne även kommunikatör för projektet Hej Hemby och jobbar med ett initiativ för att få fler att testa på att bo i Tornedalen.

”Tornedalen är ett område där man kan bo jättefint, bra och tryggt till låga boendekostnader. Vi har levande bysamhällen där det händer mycket fast det inte bor jättemycket folk här, med bra service, gemenskap, delaktighet och fantastiskt vacker natur tillgänglig precis utanför dörren,” berättar Sanne och fortsätter:

”Här kan du som digital nomad få leva ut dina drömmar om ett liv nära naturen, testa nya saker, möta spännande locals och fylla ditt eget byaliv med precis vad du vill! Här finns det plats för stora drömmar! Och de tas på allvar. Många som flyttar hit startar exempelvis eget företag. Det är något i den friska luften tror jag, som gör att folk vågar satsa på det de drömmer om.”

Sanne och hennes hockeyspelande fästman Isak Pantzare har under de senaste 11 åren levt som nomader och flyttat runt i och med hans hockey. Under de åren har Sanne också byggt upp sin egen karriär. Hon har pluggat och tagit tre examina på eftergymnasial nivå samt startat det egna företaget Warginna, som hon kunnat haft med sig och jobba med på distans oavsett var de har bott.

”Det har varit otroliga år! Alla människor vi har träffat! Alla platser vi har fått se och uppleva. Det livet har gjort mig stark, modig och gett mig ett jävlar anamma om att allt går att lösa,” menar Sanne.

Men sen fanns det en hemlängtan, som bara vuxit sig starkare och starkare. Under åren har Sanne och hennes man bott på flera fina platser runtom i Sverige, men inget har känts hemma på samma sätt som Tornedalen. Som för många andra var starten av en egen familj också något som lockade till beslutet att återvända hem.

”Förra året fick vi vårt första barn och då började tankarna gro lite extra. Sen dök en halvtidstjänst upp för Hej Hemby som jag inte kunde låta bli att söka (att få jobba med inflyttning i Tornedalen, wow!). När jag fick veta att jag fick jobbet slog vi till på ett 60-talshus i Övertorneå. Och här blir vi kvar. Det var som att flera bitar föll på plats för att jag äntligen skulle ta steget. Isak kommer ännu att satsa på hockeykarriären, vi har alltid sagt att det är viktigt att vi låter varandra blomstra inom det vi älskar. Förhoppningsvis kommer han inte spela alltför långt bort!”

Just nu är Sanne med och driver initiativet ’Testa Tornedalen’ som riktar sig till svenskar som är intresserade av att testa på livet i glesbygd i Tornedalen. Tornedalen består av byarna Pajala, Övertoneå och Haparandra, samt östra delen av Kiruna kommun.

”Testa Tornedalen är ett initiativ för dig som är nyfiken på livet i glesbygd. Kanske drömmer du om en livsstilsförändring, att bo i hus och ha naturen runt husknuten, åka skidor, köra skoter, och se norrskenet dansa på bakgården till vardags. Därför har vi nu, med hjälp av husägare i byarna i Tornedalen, samlat ihop fyra prova-på-boenden som är redo för inflyttning till hösten och ett halvår framåt! Vi vill sänka tröskeln och göra det enklare att testa på ett nytt liv någon annanstans.”

De sökande står själva för boendekostnader, men Hej Hemby hjälper dem att matchas med husägare och kan även ordna aktiviteter och byaguidning samt finns hela tiden som stöd. Om personerna sedan vill stanna i Tornedalen efter dessa 6 månader finns även hjälp att få med mer långsiktig etablering på orterna.

”Att vi har valt att satsa på perioden höst och vinter handlar om att utmana de förutfattade meningar som finns om vintern i norr. Det snackas ju mycket om att vintern är lång och kall i norra Sverige och visst är den det! Det är därför vi älskar den! Och för att den är fylld av äventyr, aktiviteter och upplevelser! Här blir det aldrig långtråkigt.”

Varför tycker ni det är viktigt att locka fler människor till Tornedalen?

”För att vi vill se livskraftiga byar, som i sin tur skapar en hållbar bygd. Trenden har ju länge varit att flytta till storstan. Men det är inte ett liv för alla. Det finns de som längtar efter något annat. Vi är ett stort område med relativt lite folk sett till ytan, och en, för många, ganska outforskad pärla. Här finns det gott om plats, kom hit!”

Vad är dina tankar kring distansarbete och att kunna bo i glesbygd långt bort från storstan? 

”Jag ser ju det absolut som en möjlig byggsten till att skapa sitt eget drömliv. Man lever här och nu, det är inget genrep! Så drömmer man om att vända hem eller flytta någon annanstans tycker jag absolut att man ska prova! Dagens digitala samhälle möjliggör ju att många kan jobba nästan var som helst i världen, och när vi mår bra utanför jobbet genom att fylla livet med sånt vi älskar, så gör vi ofta ett riktigt bra jobb när vi väl jobbar! Allt går ihop.”

Är du sugen på att testa på livet i Tornedalen under 6 månader i höst och vinter? Läs mer om initiativet Testa Tornedalen som Sanne är med och driver.

👉 Podcast Avsnitt 23 – Pajala och distansarbete från glesbygden

👉 Distansjobb möjliggjorde flytt till landsbygden

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar