Det flexibla arbetslivet

Distansjobb möjliggjorde flytt till landsbygden

eva med dottern vid sitt hus

Drömmen om ett liv på landet väcktes redan för 2,5 år sedan för Eva Mattsson Culafic och hennes man men när pandemin slog till var det enklare att ta steget och lämna storstan. När de insåg att det fungerade bra att sköta jobbet på distans gick flyttlasset till det gamla sekelskifteshuset utanför Gnesta.

Berätta lite om dig och din familj – vem består den av och vad jobbar ni med?

Vår familj består av mig, Eva och min man Alex, våra två barn Viola och Frank, samt hunden Pollock. Både jag och Alex är egenföretagare – Alex jobbar med strategi och produktion inom kultur och reklam och jag driver ett företag som heter Wealit under vilket jag förser svenska modeföretag med produktutvecklare och inköpare på konsultbasis. Mina kunder är allt från de allra största såsom H&M-gruppen, Acne, Peak Performance, GANT, Filippa K och hela rangen ner till fåmansbolag och start ups.

Parallellt med detta håller jag på att starta upp ett nytt företag tillsammans med några av de absolut starkaste i branschen. Vi har identifierat ett behov och en möjlighet som kommer vara revolutionerande för hela modeindustrin, men mer än så kan jag inte säga idag.

Var befinner ni er för tillfället?

Vi befinner oss i vår lantliga dröm-oas utanför Gnesta. Vi landade här efter två och ett halvt års letande och här ska vi bo tills vi blir gamla!

Hur kommer det sig att ni hamnade i Gnesta?

Att vi landade i Gnesta var inte självklart utan det hade lika gärna kunnat bli norr om Stockholm, men det var huset – eller snarare husen, som var avgörande. Efter mycket letande hade vi en tydlig bild av vad vi faktiskt var ute efter och den geografiska platsen blev inte lika viktig som rätt hus och rätt läge i förhållande till omgivningen.

När vi hittade det här huset kändes allting rätt. Det hade allt vi drömt om – ett vackert sekelskifteshus, ett byggprojekt av någon slag (det är en skolbyggnad från 1890-talet), stor tomt med massor att utforska, samt en lillstuga som direkt fick bli mitt kontor. Vårt letande efter denna dröm började innan pandemin slog till men när vi märkte hur väl det fungerade med arbete på distans var steget lätt att ta.

Hur ser en vanlig dag ut för er?

Just nu är Alex pappaledig och spenderar dagarna tillsammans med Frank och renoveringsfixar hemma. Det är lite mer att ta hand om här än i de 55 kvadrat som vi lämnade i Hornstull. Vardagarna startar jag alltid med en promenad med hunden längs åkrarna och hästhagarna innan jag landar på mitt kontor i lillstugan för att jobba. Jag har alltid med en termos kaffe och på vintern passade jag även på att svänga förbi vedboden för att ta med lite klabbar att tända i kaminen.

Luncherna spenderar vi gärna ute tillsammans och det har blivit en och annan grillkorv senaste tiden. Viola går på förskola inne i Gnesta och efter hämtning och middag myser vi ofta framför brasan med något pyssel. Nu när sommaren kommer ser jag fram emot middagar utomhus eller på punch-verandan som jag håller på att inreda.

Någon gång i månaden åker jag in till Stockholm för att jobba och då passar jag även på att handla med något extra trevligt att laga till middag eftersom vi ännu inte har hunnit botanisera lokala smultronställen för vår passion mat.

Vilka för- och nackdelar ser du med att jobba på distans?

Fördelarna med distansarbete är såklart att man slipper pendlingstiden till och från Stockholm och får mer tid med familjen. Jag har alltid varit bra på att koppla av när jag väl är ledig och tända till när jag jobbar, men det är skönt att inte ha så stor startsträcka på morgonen. Jag kan kliva ut genom dörren på mitt kontor och träffa min familj i trädgården och känna distans till jobbet på några sekunder och på samma sätt kliva in på kontoret och fokusera på jobb direkt. För min del är det fantastiskt att bo så här med jobb och familjeliv på samma plats.

Nackdelarna är minst lika tydliga och handlar främst om minskad social kontakt. Jag har idag drygt tio anställda i mitt egna bolag och har ofta uppdrag med personalansvar. När många möten måste ske digitalt känns det ibland lite tufft. Det är både konstigt och svårt att bygga relationer via en skärm.

Vilka för- och nackdelar ser du med att bo utanför storstan?

Åh, just nu befinner vi oss i vår lantliga smekmånad och ser bara fördelar. Jag har fått ett så tydligt lugn i kroppen och blir lycklig typ varje gång jag kollar ut genom ett fönster. Det spelar ingen roll vilket fönster det är då allt omkring oss är fantastiskt vackert – åkrar, hästar, hagar, vår egen skola som vi ska renovera och det vackra svenska landskapet.

Det är flera som tidigare sagt att en nackdel kan vara att man inte får lika mycket besök som om man väljer att bo närmare Stockholm, men hittills har vi inte alls upplevt det så utan snarare tvärt om – alla våra vänner vill komma hit. Det var en av anledningarna till att det var viktigt för oss att ha en lill-/gäststuga på tomten så att vi kan erbjuda övernattning för de som kommer hit.

Har du några digitala verktyg som frälst dig som ni kan tipsa om?

Egentligen inte något nytt som vi inte kände till tidigare. Vi har väl som de flesta andra blivit bättre på att anpassa oss till digitala möten och även välja video-samtal med både vänner och släkt efter det att pandemin slog till. Det kommer vi absolut fortsätta med!

 

👉 Distansarbete bidrar till ökad deurbanisering
👉 4 av 10 kan tänka sig flytta från storstan – om pandemin fortsätter
👉 Jennie och Razi driver digital byrå från sin gård i Hälsingland

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar