Digital nomad

Gå på museum hemifrån – sju utställningar på distans

Passa på att gå på museum virtuellt hemifrån och fyll på med nya kulturella intryck på säkert avstånd från andra. Under den rådande coronapandemin när det är svårt att besöka fysiska utställningar har flera museum valt att satsa på nya upplevelser online.

Tekniska museet – robotutställning och robotyoga online

Tekniska Museet i Stockholm har stängt sina lokaler på Gärdet i Stockholm för tillfället (bortsett från utomhusutställningar på helgen), men de har istället öppnat upp flera utställningar online. Gå på en digital visning av utställningen Hyper Human, ta del av en digital guide av Robots-utställningen och få tips på experiment du kan göra hemma.

👉 Besök Tekniska Museet online

För alla som känner att de sitter framför datorn lite för mycket i dessa tider delar Tekniska Museet även med sig av en robotyoga-klass. Väl värd att testa:

British Museum – Museum of the world

Det anrika British Museum i London har öppnat den virtuella utställningen Museum of the World där man kan lära sig om hela världens historia genom att scrolla genom interaktiva tidslinjer. Utställningen är ett samarbete mellan British Museum och Google Cultural Institute där besökaren ges möjlighet att utforska historian utifrån tid, olika kontinenter och kulturer. Här kan historienörden gladeligen spendera många timmar (eller till och med dagar).

👉 Besök British Museum online

Museum of the world skärmbild

National Museum of Modern and Contemporary Art, Korea

Ta del av modern kost från Sydkorea genom datorn – som 100-års jubileet av Yoo Youngkuk eller utställningen Garden som firar MMCA Seouls mål om att vara en utopisk trädgård för den koreanska huvudstadens invånare. National Museum of Modern and Contemporary Art, Korea är en av många museum som gjort delar av sina utställningar tillgängliga via Google Arts & Culture.

👉 Besök National Museum of Modern and Contemporary Art, Korea online

Moderna Museet – gå på soffvisning

Moderna Museet bjuder in alla sina Facebookföljare på livesänd ’soffvisning’ på  tisdagar vid lunch varje vecka – en succé som lockar många tittare varje gång. Framåt kan vi bland annat se fram emot en soffvisning om Utomusskulpturer av Beth Laurin och Pablo Picassos Frukost i det gröna.

👉 Besök Moderna Museet på Facebook

Guggenheim New York – i streetview

Få museum har lika omtalad arkitektur som den spiralformade Guggenheim i New York City. Passa på att besöka hela museet direkt i Google Street View – och långsamt ta sig upp och ner för spiraltrappan och beskåda konstverken längst med väggarna.

👉 Besök Guggenheim i Google Streetview

Louvren – Paris

Ta en virtuell tur på mytomspunna Louvren i Paris. Konstmuseet bjuder just nu på fem olika virtuella rundvisningar – däribland ’Founding Myths: From Hercules to Darth Vader’ och ’The Advent of the Artist’ om uppkomsten av konstnärer genom århundradena.

👉 Besök Louvren online

Internetmuseum – lär dig om internets historia i Sverige

Våra vänner på Internetstiftelsen har länge kurerat det helt virtuella museet Internetmuseum där vi guidas genom internets framfart i Sverige genom åren. Från det första mailet och lanseringen av Lunarstorm till spaningar om e-handel på 90-talet och fascinationen för katter på nätet. Nörda ner dig rejält i den svenska internethistorian

👉 Besök Internetmuseum online

[Bilden högst upp i inlägget är från Teshima Art Museum på konstnärsön Naoshima i Japan. Vi drömmer oss dit tills det är möjligt att utforska världen på nytt.]

👉 Corona-viruset får fler att jobba på distans hemifrån
👉 Jobba hemifrån – våra bästa tips

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar