Digital nomadNomadporträtt

Johan jobbar som platsoberoende för Roam Co-Living

Johan Gustafsson jobbade och studerade i Uppsala och fick sedan ett erbjudande om att börja jobba inom fastighetsbranschen i Marbella, Spanien. Han flyttade dit 2007 och haft det som bas sedan dess, men har även bott i Bergen (Norge) och London. Han jobbar nu som platsoberoende för Roam Co-living

Var är du just nu?

Jag har min bas i Marbella (fru, hus, hund) så jag spenderar ganska mycket tid här.

Var var du innan?

I år har jag mest rest runt i Spanien, älskar Spanska Atlantkusten och ställen som Tarifa, Caños de Meca, Zahara de Los Atunes och Vejer. Har också spenderat tid i Sevilla, London och Sverige i år.

Vart tänker du åka härnäst? Vart åker man som platsobereonde på semester. 

Det är en väldigt bra fråga. Jag tror det är stor skillnad på vilket företag man arbetar på. Jag är en del av Roam Co-Living som är en relativt liten start-up så vi har enormt mycket att göra så det är inte ofta jag ”stänger av” helt. Ingen annan gör det jag gör så det är svårt att ta en vanlig semester! Men jag trivs enormt bra med det jag gör så jag tycker om att jobba. Har jag semester så brukar det bli en långhelg till Paris, London etc.

Varför valde du att jobba platsoberoende?

Jag tror att termen platsoberoende är starkt kopplat till illusionen att man kan ligga på stranden och jobba medans man har fötterna i vattnet. För min del så var det mer intressant att kunna vara del av ett nytt sätt att jobba – kunna jobba hemifrån, planera sin dag och sin tid och framför allt hitta ett företag där man kan ta plats och göra skillnad. Jag älskar att resa och när jag började jobba med Roam Co-Living så var jag helt såld.

Berätta mer om Roam Co-Living. 

Roam driver hus runt om i världen som är anpassade till platsoberoende med resfeber. Just nu finns vi i Miami, Bali, Tokyo och San Francisco. London och New York är på gång senare i år och vi har spännande planer för 2019! Våra hus har 20-40 privata sovrum och alla har eget badrum. Vi har också co-working, starkt internet, tvättstuga, stort kök, flera mötesrum och sociala rum. Varje hus har sitt eget Roam team med städare och minst en ”community manager” som arrangerar sociala events och seminarier flera gånger i veckan. Man bor alltså tillsammans med folk från hela världen, ofta med gemensamma intressen så som att resa, träffa nya människor, jobba och nätverka. Många är entreprenörer men vi har också journalister, författare, investerare, pensionärer och andra platsoberoende från många olika industrier som medlemmar. Genomsnittsåldern är ca 36. De flesta av våra medlemmar reser mycket och gärna, men det är inte alltid så kul att resa själv och bokar du en airbnb så vet du inte alltid vad du får. Bor du i ett bra område? Är internet starkt nog för videomöten? Känner du någon du kan möta upp med? Hos oss träffar man människor i samma situation och man gör saker tillsammans istället, om man vill.

Våra medlemmar kan logga in på www.roam.co och boka in sig vart de vill, när de vill. Vi tar ingen deposition och vi ber inte om ett långt kontrakt. Stanna en vecka, ett år eller så länge man vill. Är man inte medlem så kan man skicka in en bokningsförfrågan eller skicka in en ansökan om medlemsskap. Det kostar ingenting.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Otroligt varierande, jag kan ha tidiga möten med Tokyo eller väldigt sena möten med San Francisco. Det är alltid fullt i inboxen så första prioritering är att komma igenom den. Min roll är att gå igenom alla ansökningar vi får och se till att vi har den information vi behöver för att kunna ge dem tillgång till att boka med oss. Jag är också kontaktperson för alla som har frågor, så jag har ca 4-5 möten med medlemmar varje dag och ett hundratal emails. Vi försöker hålla interna möten till ett minimum och det funkar bra eftersom vi kommunicerar genom Slack när det är något viktigt.

Vad är den största utmaningen med att jobba platsoberoende?

Man är definitivt långt ifrån produkten man jobbar med. Jag reser ofta till våra hus för att bo & jobba där, vilket gör att man faktiskt upplever den produkt vi erbjuder och träffar folk som bor hos oss. När man sitter på sitt hemmakontor så är det inte riktigt detsamma. Jag träffar heller inte mina kollegor väldigt ofta, förutom över videomöten. Jag vet också att många kan känna att det är svårt med att skaffa rutiner när man jobbar hemifrån och det ligger något i det.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?

Jag hade fantastiskt kul när jag bodde på Roam London och Roam Miami. Tyvärr så blev vi tvungna att stänga Roam London i början av året eftersom vi hade några problem med huset i Chelsea som ägaren inte vill fixa åt oss. Det är givetvis också väldigt trevligt att jobba från en liten bungalow vid stranden men jag jobbar effektivast när jag har min ”set-up” som jag vill ha det. Det är inte idealiskt att jobba från en hängmatta, en soffa eller en pinnstol, oavsett hur fin utsikt du har!

Vad är ditt främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Jättespännande fråga, jag personligen hade ingen större koll på hur många möjligheter det fanns runt om i världen. Jag minns att jag av en slump hittade en jobbannons där man fick vara baserad vart som helst i världen. Jag började söka efter liknande jobb och hittade otroligt mycket spännande möjligheter. Här finns en ganska bra lista att starta med. Sen kan man ju självklart starta upp eget, då har du full kontroll över var du vill bo!

Framtidsspanning, hur tror du arbetsmarknaden och co-living kommer att se ut 2030?

Det är enormt stor konkurrens bland företag för att knyta till sig talanger på arbetsmarknaden. Platsoberoende och flexibla arbetstider är något som efterfrågas nu, det är inte enbart lön som är avgörande. Om företag inte kan erbjuda detta så kommer de tappa talanger till företag som kan.

Co-living är intressant. Vi håller en ganska hög prisnivå och passar inte allas plånbok. Vi erbjuder privata sovrum och badrum och vi investerar mycket i våra hus. Co-living finns också med våningssängar eller i hus med 6 sovrum och 2 badrum och nu kommer också större aktörer (common, WeLive) igång med 300-400 sovrum och långtidskontrakt. Jag skulle tro att mindre aktörer så småningom blir uppköpta av de större som vi ofta ser i nya branscher. Men jag tror samtidigt att det finns plats för flera aktörer som erbjuder olika typer och kvalitet av co-living.

Vill du testa på att bo med Roam Co-Living kan du använda koden SVENSKANOMADER för $100 rabatt.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar