Digital nomad

8 frågor att ställa sig själv innan man blir digital nomad

Att ta steget till att bli digital nomad är något som är lättare sagt än gjort. Här nedan har vi samlat 8 frågor som kan vara bra att ställa sig själv och tänka till lite extra kring innan du blir digital nomad. Det här blir lite utav en personlig workshop så fram med papper och penna så kör vi igång!

1. Vad är fördelarna och nackdelarna?

Börja med att skriva en lista på varför och varför inte du ska bli digital nomad. Börja med det negativa och var helt ärlig mot dig själv. Listan kommer att se lite olika ut beroende på vilket sätt du vill leva som digital nomad. Ska du till exempel säga upp dig från ett jobb eller ta med dig dina barn så är det så klart mer att tänka på än om du reser själv och har ordnat med ett distansjobb.

En av de vanligaste nackdelarna är såklart pengar – hur ska man kunna försörja sig som digital nomad? Om man inte jobbar på distans mot ett företag, driver ett eget företag eller är etablerad som frilansare – hur ska man då tjäna pengar? Det tar ett litet tag att komma igång och vi rådger alla att börja långsamt och sakta men säkert bygga upp en av dessa inkomstkällor. Ett annat tips vi rekommenderar är att göra upp en budget för de första månaderna. Hur länge kan du klara dig på dina besparingar? Vilka kostnader kan du ta bort? Behöver du verkligen alla dina prenumationer? Försvinner ditt pendelkort?

Se över hela din ekonomi helt enkelt.

Skriv sedan ner allt det positiva som kommer med att bli digital nomad. Jämför de två, vilken lista är längre och varför? Diskutera med din familj och vänner.

2. Vad är det värsta som kan hända?

Är det värsta som kan hända att man inte “lyckas” som digital nomad och måste åka hem och hitta ett nytt jobb? Personligen tycker inte jag det ska ses som ett misslyckande. Vem vet kanske testar du och älskar det i några månader men vill sedan åka hem av olika anledningar. Att då komma hem med nya erfarenheter, kontakter och energi kommer bara göra dig mer attraktiv på jobbmarknaden.

3. Varför har du ännu inte tagit steget?

Varför bor du och jobbar du fortfarande kvar på samma ställe – handlar det om rädsla, trygghet, familj, pengar, en kombination eller något annat? Skriv ner alla anledningar du kan komma på. När jag gjorde detta själv blev jag förvånad över hur många av dessa utmaningar som inte kändes så svåröverkomliga då jag såg de på papper.

4. Vad hoppas jag att livet som digital nomad ska ge mig?

Vad förväntar du dig att livet som digital nomad ska ge dig? Nya jobbmöjligheter, nya kontakter eller att kunna vara fri och resa mycket? Skriv ner allt du vill med ditt nya liv som nomad. Om du sedan åker iväg, kolla på denna lista med jämna mellanrum och se till så att du uppfyller flera av de punkter du skrev ner.

5. Vad är det jag saknar här hemma?

Är livet som digital nomad verkligen svaret på det du saknar eller är det bara en längtan bort? Finns det du saknar närmare än vad du tror. Kanske är det genom att byta jobb eller skaffa nya vänner? Att springa iväg ifrån sina problem kommer i slutändan hinna fatt dig. En av de största anledningar till att folk ”misslyckas” som digitala nomader är att de valde livsstilen av fel anledning. De rymmer ifrån problem hemma som borde ha lösts innan man åkte iväg.

6. Vad kommer jag att kunna göra som digital nomad som jag inte kunde göra innan?

Detta är en bra fråga för att motivera sig själv! Är det mer frihet du är ute efter? Att kunna arbeta på dina villkor? Är du kanske en nattuggla som älskar att jobba nattetid och surfa på dagen i Bali? Har du en hobby du vill kunna jobba med på heltid? En övning kan vara att visualisera detta nya liv framför sig. Använder du dig av Pinterest? Varför då inte sätta upp en “dröm-board” med bilder på allt du ser i din framtid som digital nomad. Min egna “dröm-board” har härliga (och klyschiga!) bilder av smoothie skålar, yoga på stränder och resor med tåg igenom fjärran länder.

7. Vad är du duktig på och vad tycker du är kul?

Att kunna resa och bestämma över sin tid är en av de stora fördelarna med att vara digital nomad men kanske en ännu bättre anledning är att ha möjligheten att arbeta med det du älskar. I vårt community har vi många digitala nomader som inte alls nödvändigtvis reser runt världen och bor på exotiska platser utan istället valt att leva i till exempel norra Sverige och försörjer sig på fotografering.

Funder över hur du vill spendera dina dagar. Är du till exempel duktig på marknadsföring och älskar att laga mat? Varför inte bli en expert på marknadsföring inom mat, starta en blogg där du delar med dig av olika recept som du lär dig om på vägen. Bli en expert helt enkelt och nischa dig inom ett område och få på så sätt mer jobb!

8. Vad vill du i livet?

Sista men kanske viktigaste frågan (som hänger ihop med alla föregående). Vad vill du med ditt liv? Vill du ha villa, volvo och vovve? Finansiell frihet? En framgångsrik karriär? Frihet över din tid? Fundera på vad som är viktigast för dig och strukturera ditt liv efter det. Allt är möjligt.

👉🏼 Ta även del av vår lista på 6 inspirerande böcker att läsa för den digitala nomaden 

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar