Det flexibla arbetslivet

Att jobba hemifrån ökar produktiviteten

Dator hemmakontor, jobba hemifrånFlera studier visar på en ökad produktivitet när vi jobbar hemifrån. I början på april var Svenska Nomader en del av initiativet Work From Home Day – en global rörelse som handlade om att uppmärksamma fördelarna med att jobba hemifrån.

Under dagen, som ägde rum den 10 april, deltog över 140 företag från hela världen med totalt över 20 000 anställda, bland annat GitLab, Unify, Remote Year och Svenska Nomader.

Att jobba hemifrån kan ha många fördelar för den som tillåts göra det. Allt från möjligheten att bättre planera dagen och bli mindre stressad när man slipper pendla till och från kontoret, till att faktiskt bli mer produktiv. Att inte ge sig ut i trafiken varje morgon innebär också en minskad klimatpåverkan.

LinkedIn släppte nyligen en rapport där de visar på att flexibilitet på jobbet, däribland att få jobba därifrån man vill, är en av de största arbetsmarknadstrenderna 2019.

En två-årig studie från Stanford visar också på hur möjligheten att arbeta hemifrån ökar produktiviteten. Studien utfördes på Ctrip, Kinas största reseföretag med över 16 000 medarbetare. Totalt ingick 500 medarbetare i studien, där hälften fick jobba från huvudkontoret och hälften jobbade hemifrån. Resultatet blev en uppmätt ökad produktivitet hos den grupp som jobbade hemifrån. Dessutom visade det sig att de som jobbade hemifrån också tog kortare pauser, var mindre sjuka och tog mindre ledigt. Även Computer Sweden uppmärksammar samma studie och lyfter: ”Därför är det en pangidé att låta folk jobba hemifrån”.

Även Google har genomfört en egen två-årig studie om distansarbete där man pratat med och undersökt över 5000 medarbetare. Ungefär en tredjedel av företagets möten involverar deltagare från två tidszoner, vilket innebär att det måste finnas rutiner för att jobba på distans. Studien undersökte hur produktiva distribuerade team är jämfört med team som träffas regelbundet på kontoret, och kom fram till att produktiviteten inte påverkas negativt av distribuerade team. Google lyfter att ett av de viktigaste tipsen för att få distansjobb och distribuerade team att fungera är att sätta tydliga regler, och ha rätt teknologi till hands för att utföra arbetet på distans.

Tack till teamet på Remote How för att vi fick vara en del av #WorkFromHomeDay!

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar