Digital nomadResa

Med First Derm har du med hudläkaren på resan

En sak som ofta sker när jag är på resande fot på varmare breddgrader är att min hud gör uppror. Ibland beror det på solbränna, andra gånger på några oförklarliga bett. Jag är van vid utslag, men ibland sker något oförutsägbart som gör att jag blir mer orolig; som häromveckan när jag snorklade bland korallrev i Indonesien och dagen därpå fann att hela kroppen var täckt av bett som snart utvecklade sig till vattenfyllda blåsor som kliade.

När jag för två år sedan fick liknande utslag i Filippinerna konsulterade jag en lokal läkare som berättade att utslagen berodde på en allergisk reaktion mot manetlarver som fäster vid planktonet i vattnet under våren. Av den anledningen började jag äta Kestine (allergimedicin) innan jag snorklade i Indonesien förra veckan. Men till lite hjälp; kroppen täcktes av 153 blåsor och hotellpersonal och dykteamet blev oroliga och uppmanade mig att uppsöka läkare.

När man är i utlandet går det givetvis bra att uppsöka lokal läkare, men ibland kan det också vara skönt med ett uttalande från en svensk läkare. Appen First Derm fungerar som en hudläkare i mobilen, där man kan skicka in bilder på sina utslag, födelsemärken eller funderingar.

– Grundtanken är att du genom mobiltelefonen ska få direkt tillgång till en hudläkare oavsett var du är i världen; vare det hemma eller i utlandet, berättar Alexander Börve, legitimerad läkare och grundare av appen First Derm.

Alexander Börve är själv något av en digital nomad, med bas för företaget i såväl Sverige som i San Francisco i USA. Själv kommer han ursprungligen från Norge. First Derms team jobbar remote med medarbetare i olika delar av Europa, Nordamerika och Sydamerika, och avtal med lokala hudläkare finns på alla de marknader där appen är tillgänglig. Kommunikationen sker mestadels digitalt.

– Vi får många förfrågningar från svenskar som är ute och reser i utlandet och har frågor om utslag de får på kroppen, kanske allergiska reaktioner, bett eller ett utslag till följd av tillfälliga sexuella möten. Huden är vårt största organ, och ofta påverkas den av att vi byter klimat. Vissa kontaktar våra hudläkare i första hand, andra gör det för att få ett andra uttalande efter att ha träffat en lokal läkare på den plats de befinner sig, berättar Alexander.

Svaret jag fick från First Derms hudläkare var att mina utslag till största sannolik berodde på en allergisk reaktion, likt vad den lokala läkaren i Filippinerna sagt två år tidigare. Rekommendationen för framtiden var att tillsammans med de Kestinetabletter jag ätit, även behandla med hydrokortison. Och att jag, om allvarligare reaktion uppstod, bör behandla med kortisonkräm som då behöver fås på recept.

Svar från First Derms hudläkare: “Hej, vi är flera hudläkare som tittat på ditt fall. Baserat på inskickad information och bilder så är vi utav uppfattningen att du har fått rätt diagnos. Symptomen har lagt sig tack vare de antihistamin tabletter du fått och övergått i endast de märken som du beskriver, en sk postinflammatorisk hyperpigmentering. Dessvärre finns det inget effektivt sätt att förebygga den beskrivna reaktionen annat än att iaktta försiktighet. Framledes om det skulle hända igen, så tycker vi att en starkare kortisonkräm, som emellertid kräver recept, bör läggas till i behandlingen utav den akuta fasen. Om du vid något tillfälle skulle få generella symptom såsom exempelvis feber, svettning, hjärtklappning eller andningsbesvär, sök då akut vård.

Vikten av att kolla upp födelsemärken

First Derm jobbar även aktivt med att påminna om vikten att kolla upp förändringar i födelsemärken. Hudcancer är idag Sveriges snabbast växande cancerform, men till skillnad från andra typer av cancer kan 90% av alla hudcancerfall botas, bara de upptäcks och behandlas i tid. Där ser Alexander and mobiltelefonen spelar en viktig roll.

– Det är viktigt att vara uppmärksam på sina födelsemärken och kolla upp dem om man märker att de ändrar storlek, färg, kliar eller börjar blöda. Många vet idag om hur vanligt hudcancer är, men ändå drar man sig från att uppsöka en vårdcentral eller hudläkare, kanske på grund av rädsla. Med hjälp av en e-hälsolösning som First Derm kan du enkelt och direkt få kontakt med en hudläkare, något som vi hoppas kommer få fler människor att verkligen ta sig för att kolla upp sina hudförändringar. Vi har redan upptäckt över 500 misstänkta fall av hudcancer genom appen, berättar Alexander.

– Idag bokar vi resor, sköter bankärenden och köper mat via mobiltelefonen, nog är det på tiden att även läkarbesök till viss del ska gå att sköta via den enhet som vi alltid bär med oss, fortsätter han.

Vi svenskar hör till dem som solar mest i hela världen, enligt statistik från Strålsäkerhetsmyndigheten. Den främsta anledningen till att fall av hudcancer ökar bland svenskar är UV-strålning från solen, där semestervanor och besök på varmare breddgrader under den svenska vintern kan orsaka extra påfrestningar för huden.

– Det är viktigt att vara försiktig och skydda sig från solen året om; men särskilt i början på våren eller när vi besökare utlandet på vintern när huden inte är van vid solljuset. Ta alltid på solskyddsfaktor. I ansiktet bör du ha minst SPF 15 året om. Försök att undvika direkt solljus mellan 11 till 15 om dagarna, råder Alexander Börve.

Friskrivning: Tack till First Derm för möjligheten att testa tjänsten kostnadsfritt för att kunna recensera till den här artikeln. Vi har inte fått ekonomisk ersättning för att publicera artikeln, men däremot jobbar Emelie med First Derm med andra projekt.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar