Digital nomadNomadporträtt

Nomadporträtt: Alexandra Eriksson

Alexandra Eriksson är bosatt på Malta tillsammans med sin pojkvän sedan slutet av 2016. Därifrån jobbar hon som frilansande skribent och håller samtidigt på och startar upp ett företag inriktat på affiliate. Alexandra och hennes pojkvän driver även tillsammans kontot @maltamood på Instagram där de fotar, filmar och tipsar om platser och sevärdheter på Malta.

– Planen är att vi ska starta upp vårt företag här på Malta och sedan ge oss ut i världen på obestämd tid. Då kommer vi även satsa på foto och film eftersom det är vår främsta passion!

Var är du just nu?
Just nu är jag i Malta. Jag har bott här sedan hösten 2016.

Vart var du innan?
Innan bodde jag med min pojkvän Marcello i Stockholm, vilket inte var så dumt det heller. Dock lite för grått och kallt.

Vart tänker du åka härnäst?
Vi kommer stanna i Malta året ut och sedan är planen att vi ska ut och upptäcka världen tillsammans. En månad här, två månader där. Exakt vart vet vi inte ännu, men jag håller tummarna för Indonesien eller Costa Rica!

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag har alltid varit en person som avskyr måsten. Att vara tvungen att vara på en bestämd arbetsplats under en bestämd tid har aldrig passat mig, det har snarare gjort mig väldigt olycklig. Jag älskar att kunna bestämma över min egen tid och dessutom älskar jag att resa. Att bli en digital nomad blev då det perfekta alternativet för mig.

Hur försörjer du dig?
Just nu jobbar jag som frilansande skribent åt ett svenskt företag här i Malta. Jag skriver främst artiklar till olika hemsidor men sköter andra lite andra webbrelaterade uppgifter vid sidan om.

Hur ser din vardag ut?
Efter att jag sprungit en runda och ätit frukost sitter jag och skriver från och till under resten av dagen. Hur mycket jag skriver beror lite på vilket humör jag är på, hur mycket jag skrivit tidigare dagar samt vilket väder det är, haha. Är det en riktigt fin dag kan vi bara jobba en timme eller två och sedan sola och bada resten av dagen.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Jag skulle säga att det är att slappna av. När man inte har ett fast schema finns det inga riktlinjer att förhålla sig till och man blir aldrig riktigt ”ledig”. Ibland kan det hända att man sitter och jobbar till två på natten och när man till exempel är på stan kan man bli stressad över att man istället kunde suttit och jobbat. Det är lätt att jobba för mycket med andra ord.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Vi håller för närvarande på att bygga upp egna hemsidor inom affiliatebranschen, dock är detta ett stort projekt som inte kommer bli klart på ett tag, men det är på gång! Vi driver även ett Instagramkonto som helt är dedikerat till Malta där vi lägger upp vårt eget material och i framtiden hoppas vi kunna starta projekt innehållande just film och fotografering eftersom det är en stor passion hos både mig och Marcello.

Vill man spana in ett av våra nyaste projekt kan man titta in på avantura.se som är en resesajt där vi valt ut våra favoritresor och andra restips!

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Än så länge kan jag ju bara säga Malta. Vi jobbar otroligt bra här och det är ett perfekt land för den som vill testa att jobba som en digital nomad under en period.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Mitt främsta tips är att våga. Det finns så många som känner som jag gjorde, att man är fast på samma ställe, och det finns tyvärr ingen annan lösning än att våga säga upp sig och testa på det här livet. Funkar det inte så funkar det inte och det är inte hela världen. Men jag har inte ångrat mitt val för en sekund och så länge man kan och vill kommer det lösa sig.

Följ Alexandra på Instagram @Maltamood. Läs även hennes blogg Malta Moments på Vagabond.

👉🏼 Mycket har hänt sedan vi intervjuade Alexandra för den här artikeln. Läs om vad som gjorde att hon vågade ta steget och om hennes nya bas i Bulgarien.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion 3 kommentarer

 • Isabel skriver:

  Superbra artikel! Vore kul att veta vad Alexandra pluggat? 🙂

  • Christoffer Persson skriver:

   Hej Isabel,

   Ja, visst blir man inspirerad! 🙂 Vi vet tyvärr inte vad hon har pluggat men du kan säkerligen få kontakt med henne via deras snygga Instagram-konto: @maltamood!

   /Christoffer

  • Emelie Fågelstedt skriver:

   Hej Isabel! Jag kollade direkt med Alexandra och hon hälsar att hon pluggat barn och fritid på gymnasiet och sedan två år på förskollärarelinjen på universitet i Karlstad. ”Visar på att man kan göra en riktig helomvändning och bli något helt annat än det man planerat 🙂 ” säger hon själv!

Skriv en kommentar