Digital nomadNomadporträtt

Ann Ljungberg har levt som digital nomad sedan 2002

Av juli 15, 2022 2 kommentarer

Ann Ljungberg framför Eiffeltornet i Paris

Den stereotypiska bilden av en digital nomad har länge varit 20-nånting-åriga ungdomar som jobbar från en hängmatta i Bali, och därför är det lite extra inspirerande att få ta del av berättelser från våra äldre community-medlemmar som bevisar att ett liv som digital nomad inte har någon åldersgräns.

Ann Ljungberg drog iväg som digital nomad redan 2002. Idag befinner hon sig på spanska kusten och har inga planer på att återgå till ett liv i Sverige med en heltidsanställning och trygga pensionsförmåner.

Var befinner du dig för tillfället?

Just nu är jag ombord på vår segelbåt i Sevilla, Spanien. Båten har varit vår bas de senaste 20 åren. Både när vi stannar till på nya platser och under seglingar längs Atlantkusten, i Medelhavet, Atlanten, Karibien och USA.

Vad jobbar du med?

Jag har flera sysslor. Dels jobbar jag med författare som manusutvecklare, författarcoach och skrivkursledare. Jag utbildar även manusutvecklande lektörer och hjälper experter att utveckla certifieringsprogram. Ibland är jag också moderator på onlinekonferenser.

Hur hittar du jobb?

Främst genom kontakter, mina nyhetsbrev och inlägg i sociala medier på både svenska och engelska. Som företagare försöker jag göra organisk marknadsföring i största möjliga mån vilket ibland har lett till nya uppdrag.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Haha, vad är en vanlig dag? När jag inte sitter framför datorn där 95% av jobbet görs, ägnar jag några timmar om dagen åt upplevelser på den plats vi befinner oss på. Att gå i mataffärer, på marknader och besöka gårdsbutiker ligger högt på listan – min man lagar fantastiskt god mat. Jag gillar också att hitta små specialverkstäder för allt som behöver fixas ombord på båten och då brukar det bli roliga utflykter bortom turiststråken.

Mina dagar kan dock bli riktigt långa eftersom jag jobbar både med svenska och nordamerikanska kunder. De långa uppehållen mitt på dagen är sköna, men jag kan inte säga att någon dag är den andra lik. Några gånger per år reser jag även iväg själv för att hålla kurser och träffa kunder på riktigt. Nästa sådan resa blir till Amsterdam.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Vi (min man och jag) hade i många år planerat för att dra iväg med den båt vi höll på att bygga. När vi äntligen kom iväg år 2002 sade jag upp mig från jobbet som konsultchef och projektledare på ett större IT-bolag och var helt ledig första året. Vi kom snabbt fram till att vi gärna ville fortsätta med denna livsstil, men jag kände samtidigt att jag behövde mer intellektuell utmaning istället för att bara vara den eviga turisten. Därför uppfann jag mitt jobb som Sveriges första författarcoach genom att putsa av min gamla coachutbildning, skaka liv i min främsta hobby – skrivandet, och komplettera med distansstudier i USA som kreativitetscoach.

Med det blev det förstås också aktuellt att starta företag, vilket var lite av en utmaning eftersom jag befann mig långt ifrån allt stöd man kan få som svensk egenföretagare, men det gick till slut ändå. De första åren höll jag skrivarkurser online samt på plats där jag råkade befinna mig. Några digitala nomader träffade jag sällan på, det var väl inte en grej redan då. Men jag var med i grupper för folk som jobbade hemifrån på de plattformar som fanns innan Facebook dök upp, och vi hade en hel del gemensamt.

👉 Gå med i Svenska Nomaders Facebook-grupp

I början var det inte helt enkelt att jobba digitalt. Jag blev ständigt hänvisad till skruttiga internetcaféer och extremt dyra mobiluppkopplingar, men samtidigt var det inte heller nödvändigt att vara uppkopplad jämt. Jag kunde ladda ner ett bokmanus och sedan jobba med det offline några veckor innan det var dags att skicka respons.

Ju mer digitalt samhället blev desto mer intresserad blev jag av digital marknadsföring – både för mitt eget företag och för att hjälpa andra företagare. 2011-2013 höll jag och några företagarkollegor en stor utbildning om digitala affärsmodeller som möjligen var lite tidigt ute för den svenska marknaden, men det var iallafall roliga år.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Denna fråga får jag ofta från kunder och nyfunna vänner runtom i världen som ser hur jag lever och jobbar. Med varianter som: Funkar det om man har familj? (Ja!) Hur går det med pensionen? (Om det är din viktigaste fråga är detta kanske inte för dig…) Måste man inte vara ekonomiskt oberoende först? (Nej!). Här är några tips jag brukar dela med mig av:

  • Fundera över hur du kan jobba. Kan du ta med dig ditt nuvarande jobb på distans? Vilka skulle du kunna frilansa hos? Kan du använda den expertis du samlat på dig för att starta ett företag med en affärsidé som funka på distans? Kan du komplettera med lämpliga studier?
  • Fundera över hur du vill leva. Vill du vara på ställen där det finns andra digitala nomader att umgås med eller vill du hellre umgås med lokalbefolkningen? Vill du leva så billigt som möjligt eller kan ditt jobb ge dig möjligheter att tillbringa tid på platser du älskar oavsett kostnad? Själv älskar jag mina långa perioder på platser som New York, Martinique och Tokyo.
  • Kolla upp möjligheter att bo hyfsat billigt. Kan du bli house-sitter, kattvakt, vara influencer för lyxhotel eller städa lägenheter i en fastighet som hyr ut via airbnb i utbyte mot eget boende? Det finns massor av möjligheter. Som båtboende har jag oftast mitt hem med mig, men jag har också bott på de flesta andra sätt när mina kurser tar mig till andra platser.
  • Fundera på vad du har att vinna vs förlora. Jag har sett alltför många som ska ”leva livet” när de blivit pensionärer och funnit att orken inte finns längre. Varför vänta? Gör det nu!
  • Gör en budget. Var beredd på att inkomsten kan fluktuera.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill gå mot ett flexiblare arbetsliv men upplever ålder som ett hinder?

Ålder är inte ett hinder! Jag drog iväg samma år som jag fyllde 40 och har ingen som helst längtan tillbaka till ett ordnat liv med anställning och en tryggad pension. Jag har hittat många ställen där jag skulle kunna leva billigt om det kniper, så om du drömmer om att bli digital nomad – ta beslutet!

Vad är det bästa med livet som digital nomad?

Att få höra till på så många andra ställen än hemma. Min hemlängtan omfattar nu länder över hela världen och det är häpnadsväckande hur många gånger mina vägar korsats med vänner på de platserna. Jag behöver aldrig ha semester eftersom livet som digital nomad ger mig allt jag vill ha.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

  • Självklart de mesta uppenbara som Zoom, Canva och diverse molntjänster
  • Sunsama – integrerar Google Calendar och Trello och hjälper mig att hålla koll på tid och projekt
  • Spanishdict.com – bästa översättningstjänsten för spanska till/från engelska
  • Useperwish.com – Bra engelsk VA-tjänst för allt hålla reda på allt som ska göras

👉 Läs mer Anns verksamhet på hennes hemsida
👉 Vill du dela med dig av din egen story? Fyll få i vårt Typeform-formulär!

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Join the discussion 2 kommentarer

  • Andreas skriver:

    Tack för denna mycket intressanta artikel. Man undrar hur man löser skatteupplägget när man lever på detta sättet. Har man AB i Sverige och betalar bolagsskatt i Sverige, men betalar privat inkomstskatt i annat land där man för tillfället lagt till ankar?

Skriv en kommentar