Digital nomadNomadporträtt

Christoffer Persson reste jorden runt som anställd på svenskt företag

Christoffer Persson är anställd av ett svenskt företag och arbetar på distans från olika delar av världen som s k digital nomad. Senast aktuell med en resa som sträckte sig över 1 år och 14 länder med längre visiter i bl.a. Australien, Indonesien, Sydkorea och Spanien.

Var är du just nu?
Just nu är jag i Malmö – den stad som jag kommit att kalla mitt svenska hem. Stannar i Sverige i minst ett år som det ser ut nu.

Var var du innan?
Dessförinnan har jag varit iväg på över ett års digitalt nomadliv i fjorton länder. Bland annat längre visiter i Australien, Indonesien, Malaysia, Japan, Sydkorea och Spanien.

Var tänker du åka härnäst?
Inget som är bokat men härnäst blir det nog några nedslag i åtminstone Europa. Har tittat på att möta upp en skotsk kompis i Skottland och då kanske även passa på att köra ett IRL-möte med mina co-founders av svenskanomader.se

Varför valde du att bli digital nomad?
För att jag tror på ett friare arbetsliv. Jag själv kan tycka att ett fast kontor och dess policys ibland kan skava mot hur jag tänker mig att arbete ska vara. Ibland känner jag för att jobba på kvällen och ibland på förmiddagen. Ibland i mjukisbyxor och ibland i jeans. Ibland på ett café och ibland i ett helt tyst rum.

Jag gjorde det också för att visa andra att det är möjligt och för att det förhoppningsvis ska ge ringar på vattnet i arbetslivsklimatet.

Hur gick du tillväga för att bli digital nomad?
Jag bestämde mig för att bli platsoberoende och presenterade detta för min arbetsgivare. Tanken då var att blanda arbetsgivarens arbete med egna projekt för att finansiera nomadlivet – i slutändan blev det dock en fortsatt anställning. Bekvämt och tryggt samt ett bevis på att det kan fungera att ha anställda digitala nomader.

Hur försörjer du dig (anställd, frilansare, egenföretagare etc.)?
Framförallt som anställd. Arbetar med lite mindre projekt vid sidan om.

Hur ser din vardag ut?
Just nu är den tillbaka i det gamla rutiga mönstret och något som jag för tillfället trivs väldigt bra med. Arbeta mån-fre mellan kl 08:00-17:00. Träning varje lunch och hänga med vänner på kvällarna. Tänker mig att ett digitalt nomadliv handlar om att vara där man vill vara för stunden och det är precis vad jag är just nu.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Att i vissa fall inte kunna kontrollera sin arbetsmiljö. Det har hänt att jag suttit i viktiga online-möten och wi-fi lagt av, musiken höjts och/eller högljudda bordsgrannar gör sig hörda. Kanske inte optimalt för stunden men det brukar oftast ledas till att mötet mjukas upp något.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Utöver svenskanomader.se (som är väldigt spännande) så är jag i färd med att sjösätta mitt första aktiebolag. Det är just nu en bit ifrån lansering så väljer att hålla det så.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Sydkorea kom att bli lite av en favorit på många plan under den tid som jag var där. Det var allt som oftast mycket bra wi-fi (även på bergstoppar och landsbygd) och caféer med anpassade arbetsytor. Det passade även tidsmässigt mot Sverige eftersom jag arbetade på eftermiddag/kväll och hade några timmar på dagen att upptäcka landet.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Se till att få struktur och disciplin i ditt nomadliv även om kontorets och vardagens fängsel sitter på. Håll igång och rör dig varje dag, ät bra och begränsa ditt liv bakom skärmen – ta vara på den extratid du sparat dig genom att vara digital nomad.

Följ Christoffers äventyr på Instagram eller ta kontakt på LinkedIn

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar