Digital nomadNomadporträtt

Yasmine Åkermark driver startups och frilansar på resande fot

Yasmine Åkermark är en frekvent resenär och har redan sedan tidig ålder rest runt med sina föräldrar. Första resan var till Indien då hon var sex månader och sedan har det aldrig tagit slut. Idag är hon serieentreprenör, digital nomad och frilansare med bas i London där hon arbetar ifrån olika ställen som olika caféer, Google Campus och ibland t.o.m. den närliggande puben.

Var är du just nu?
I ett ruggigt vinter-London, just idag känns det extra mörkt kanske för att jag drömmer mig tillbaka till ett soligt Asien. London har varit mitt hem sedan 2008 har dock hunnit bo på 8 andra platser mellan nu och 2008 genom livet som en digital nomad.

Var var du innan?
Jag kom precis tillbaka från Bali, Indonesien. Paradiset för digitala nomader, här har man det bra! Bra internet, förmånliga priser, strand men framförallt finns det en stor samling av digitala nomader från hela världen. Lärde känna så otroligt mycket härligt folk, vänner för livet.

Var tänker du åka härnäst?
Den 13 januari bär det av till Sydafrika där jag kommer att spendera en månad med att upptäcka landet och samtidigt jobba platsoberoende.

Varför valde du att bli digital nomad?
Det bara blev så. Jag levde som digital nomad flera år innan jag först kom i kontakt med uttrycket digital nomad. Sedan tidig ålder har jag rest med mina föräldrar runt om i världen, min första resa var till Indien när jag var sex månader. Så det kom ganska naturligt för mig att resa även som vuxen. Sedan 2011 har jag varit egenföretagare vilket har gett mig möjligheten att arbeta samtidigt som jag kan göra det jag älskar mest att resa, upptäcka platser och möta nya människor.

Hur gick du tillväga för att bli digital nomad?
Jag såg till så att jag kunde arbeta med mina projekt platsoberoende sedan hittade jag billigt boende och biljett och så bar det av!

Hur försörjer du dig (anställd, frilansare, egenföretagare etc.)?
Frilansare och som egenföretagare.

Hur ser din vardag ut?
Alla dagar är olika, något jag trivs bra med. Ibland jobbar jag från Google Campus, andra dagar den lokala puben bredvid min lägenhet i sydöstra London. Häromveckan hjälpte jag en vän att spela in en Mannequin Challenge på ett köpcentrum och idag ska jag på ett seminarium för frilansare. Ofta har jag ett flertal möten per dag, två på Skype och ett i IRL. Och när jag lever som digital nomader ser verkligen alla dagar sig olika ut.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Rutiner! Hemma i London går jag normalt upp klockan 6.30, dricker en grön smoothie och varmt citronvatten, sedan skriver jag tre sidor i min dagbok kanske lite träning sedan på det om jag känner mig riktigt pepp. Ok…det händer kanske inte varje dag, men som digital nomad händer det aldrig. En morgon går jag och surfar, nästa sover jag till klockan 10 och en annan har jag ett frukostmöte på en bergstopp. Egentligen är det ju inget fel med det, det är ju lite det som är charmen med att vara digital nomad, att man kommer ifrån rutiner och får nya upplevelser!

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Ja, har sedan en tid tillbaka jobbat med ett superkul projekt  som går ut på att man utbyter tjänster med varandra istället för pengar. Tänk dig att du är på resande fot som digital nomad och vill gå på yogaklasser; låt säga att du arbetar inom sociala medier. Varför då inte hjälpa yogaläraren med att till exempel sätta upp ett Instagramkonto i utbyte mot några yogaklasser! Så upplev mer igenom att hjälpa andra helt enkelt!

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Ååå, svår fråga har så många! Men jag har en förkärlek till Malaysia, har spenderat en hel del tid i Kuala Lumpur och kan inte riktigt sätta fingret på vad det är med den staden men för mig är den magisk. Dessutom har man tillgång till hela Sydostasien med billiga flyg, du är inte längre än några timmar från digitala nomad platser som Bali, Vietnam och Chang Mai.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Kontakta andra digitala nomader, borde finnas en hjäplinje – Ring en Nomad haha! Kanske något vi får ordna här på Svenska nomader 🙂 Varje ny plats jag besöker ser jag till att cirka två veckor innan nätverka med folk som redan är på plats, jag gör detta genom bland annat Facebook grupper men Googlar också event som jag signar upp för.

Ett annat hett tips, gå med i ett co-living program.  Grymt för dig som vill testa det digitala nomad livet för första gången. I Bali bodde jag med www.wifitribe.co som organiseras av Tyska Julia och Diego. Jag bodde i en villa med 10 andra i den lilla surfstaden Cangguu, på så sätt fick jag direkt nya vänner, rutiner och tillsammans åkte vi på helgutflykter.

Följ Yasmine på Instagram @travelyas och Twitter @YasmineAkermark.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar