Digital nomadNomadporträtt

Digital marknadsföring på distans från Bali och Perth

Marcus jobbar inom digital marknadsföring från Bali och Perth.

Var befinner du dig för tillfället?

Efter 3 veckor på Bali befinner jag mig just nu på Australiens västkust, i Perth. Jag var här 2015 på ett arbetsvisum, denna gång på ett turistvisum och arbetar på distans mot Stockholm. Trodde att det skulle bli knepigt med tidsskillnaden men det är faktiskt inga problem! Nu är företaget istället uppkopplat nästan 24 timmar om dygnet vilket ju är en stor fördel!

Vad jobbar du med?

Jag arbetar inom digital marknadsföring. Jag har två anställningar i Stockholm där jag har kunnat få till det att arbeta på distans, då jag ändå bara behöver min laptop för att kunna jobba. Det är allt från SEO, SEM, Social, webbdesign, e-handel, kundservice och ta fram innehåll i form av text och bild. Det mesta som har med digital närvaro helt enkelt!

Hur hittar du jobb?

Jag har två anställningar som totalt tar upp ca 60% av min arbetstid. Utöver detta arbetar jag med kortare projekt för att att lära mig nya saker och utvecklas. Dessa projekt hittar jag på forum som seo-forum.se och wn.se. Samt Facebook-grupper som Svensk e-handel. Det finns verkligen mycket projekt att involvera sig i om man bara vill!

Sen har jag även lite hobbyprojekt som jag försöker ta nästa steg med. Två av dessa är @Cafeerstockholm och @Exploresverige som båda finns på Instagram under samma namn. Jag tycker det är perfekt att kombinera anställning med att driva egna projekt och försöka få de att flyga.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Det finns inte riktigt några vanliga dagar. Ibland jobbar jag förmiddag, ibland eftermiddagar, ibland på natten. Vädret styr det mesta haha! Är det soligt (som det nästan alltid är) så vill man ju gärna ligga på stranden och gotta sig. Då tar jag med datorn och tar en lång lunch där jag sitter och jobbar på ett café. Men annars brukar jag gå upp och äta frukost, försöka träna lite, sen har vi ett café precis bredvid oss som jag brukar sätta mig på några timmar. Sen hem och äta lunch och fortsätta jobba några timmar hemma. Det är skönt att bli klar någorlunda tidigt och försöka hitta rutiner, även om det är svårt. Men det är just rutiner jag egentligen vill komma bort från, få bestämma över min egen tid. Men man måste hitta en balans där tror jag.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Jag visade på fördelarna som finns att arbeta på distans och att jag verkligen inte behöver sitta i Stockholm för att kunna göra mitt jobb. Eftersom jag arbetar på ett företag med annars endast en heltidsanställd så blev det bra lösning då vi nu slipper ha stående kontorsplatser med allt som kommer därtill. Jag tog ganska nyligen examen, så lite läskigt att slänga sig ut direkt i detta. Men jag visste att det inte skulle vara några problem då jobbet utförs likadant vart jag än är.

Livet som digital nomad tycker jag är underbart. Nu när jag skriver detta sitter jag på ett mysigt café i utkanten av centrala Perth och det är runt 30 grader varmt. Att kunna upptäcka så många nya ställen samtidigt som jag kan jobba är perfekt för mig! Detta är vad jag har drömt om och så roligt att det kunde bli så nu!

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Gör det bara. Gör som jag – testa. Vad kan gå fel? Att man får flytta hem och börja jobba istället. Kanske inte alltid är så enkelt såklart. Först och främst hade jag kollat med ens nuvarande arbetsgivare om det finns någon möjlighet att kanske kunna arbeta på distans några månader per år. När man har testat det och båda märker av att det går bra så kan man ju utöka den tiden mot att till slut kunna arbeta helt på distans och bli en ”riktig” digital nomad! Har man ett arbete där det verkligen inte går så kan jag rekommendera att studera 1,5 år inom digital marknadsföring för att sen kunna välja mellan väldigt många jobb om man ligger i ordentligt!

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Här ligger jag dåligt till tyvärr… Jag använder mig en del av Trello men får inte riktigt dom på hemmaplan att använda det som jag vill. Wunderlist har jag nyss börjat att använda, där man lägger in tasks som man sen tar på sig om man ska göra. Kanske är en hit!

👉🏼 Följ Marcus på Instagram och/eller besök hans webbplats
👉🏼 Inspirerad av denna artikel? Då kan du läsa fler av våra nomadporträtt. Eller vill du kanske själv synas? Dela då med dig av din story via vårt Typeform-formulär.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar