Digital nomadNomadporträtt

Hanna Isaksson lämnade kontorsjobbet och drog till centralamerika

Hanna Isaksson och hennes pojkvän lämnade sina kontorsjobb förra året, hyrde ut sin lägenhet och drog till Nicaragua med intentionen att stanna ett halvår. De tog med sig vissa och skapade sig andra inkomstkällor som passade med en platsoberoende livsstil.

Var är du just nu?
Vi lämnade våra kontorsjobb i Sverige i Augusti förra året, hyrde ut vår lägenhet och drog till Nicaragua (Central Amerika) med intentionen att vara där i minst 6 månader….. Anledningen till att det blev just Nicaragua var att vi var här året innan på semester och tyckte att det hade så mycket att erbjuda som passar vår livsstil. En vacker natur för trekking uppför (aktiva) vulkaner eller i regnskogen, surf vågor i världsklass och obegränsad tillgång till frukt och grönt som inte har åkt över halva jorden… Landet är dessutom ganska outforskat vilket ger oss en bättre kulturell upplevelse än många andra platser samtidigt som det är väldigt billigt här (men som alltid, det beror ju på hur man lever!).

Var var du innan?
Under vår tid här har vi även varit i Costa Rica ett par gånger men nu är siktet inställt på Colombia och Medellin i mitten på mars. Vi har både hört och läst mycket gott om Colombia och känner att vi vill testa ett land (och plats) som är mer utvecklad än där vi är idag. Olika platser har olika charm och nu blir det storstad samt resor för utforskning av ett nytt land för en tid framöver. Ytterligare en sak som gjorde att det blev just Medellin är att det verkar vara en mycket entreprenörsfokuserad stad som har ett stort utbud av co-working ställen vilket vi uppskattar då det är enkelt att träffa likasinnade.

Vart tänker du åka härnäst?
Att vara digital nomad betyder för oss att man har friheten att leva vart man vill och på sina egna premisser. Det betyder inte för den sakens skull att vi alltid kommer vara på ”resande fot” vilket det gör för vissa men det får tiden utvisa.

Hur försörjer du dig?
Våra liv har ändrats ganska mycket sedan vi slutade våra ”normala” jobb förra året och vi har lite olika inkomstkällor men arbetar på flera olika projekt just nu. I dagsläget så är det hyresinkomster samt finansiella placeringar som är de största inkomstkällorna tillsammans med business consulting uppdrag, coachning och drop-shipping (t-shirts). Inom just drop-shipping så har det varit ett helt nytt område för oss så vi är i en inlärningsprocess men har ytterligare ett företag på gång inom samma område.

Varför valde du att bli digital nomad?
Vi försöker ha en ganska tydlig struktur kring hur våra dagar ser ut men samtidigt ger vi oss full flexibilitet att göra andra saker som spontant dyker upp då vi inte är bundna att ”jobba (vi kallar det play)” vissa tider etc. vilket har varit viktigt för oss, annars försvinner ju själva friheten/flexibiliteten.

I dagsläget bor vi i San Juan Del Sur och växlar mellan att spendera dagarna på ett co-working ställe med att jobba från lokala caféer eller restauranger. Det beror lite på hur agendan ser ut för dagen men vi tenderar att börja våra dagar tidigt (06:00) med yoga och löpning på stranden som ett stående inslag.

Normalt sett så kör vi sen igång kring 07:30 och sen kanske det blir ett dopp i poolen eller havet kring 10:30 (eller när vi är tillräckligt varma:)) och sen blir det ett par timmar till innan det är dags för lunch. Under eftermiddagen brukar vi varva lite mellan ”play” och lärande vilket vi tycker är extremt viktigt (personlig utveckling). Jakob brukar lägga in ett träningspass kring 16:30 och Hanna brukar då ta en joggingtur på stranden igen och sen blir det tidig middag och efteråt gör vi vad vi behagar så det kan vara lite mer ”play”, läsande, socialiserande eller vad som nu faller oss in.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
De generella utmaningar som vi ser för en digital nomad är ju att du jobbar just digitalt och inte får en ”personlig connection” med dina kunder som du annars kan få (beroende på vad du gör såklart). Fler och fler jobbar digitalt vilket innebär att om du inte har en nisch/spetskompetens så konkurrerar du med folk från hela världen (vi har köpt freelance tjänster från folk i UK, Pakistan, Bangladesh, Kenya, US etc.). Kort och gott så måste man vara extremt medveten om vad som sker och konkurrensen, varför vi hade rekommenderat att man finner något där man inte ”byter” tid mot pengar då tid är det enda vi alla har begränsat av… Leverage är key och det kan man få via internet. Dock krävs det både en plan och bra internetuppkoppling (den har varit lite sådär i Nicaragua). Om man inte befinner sig bland andra digitala nomader så kanske man har svårare att hålla sig motiverad och inspirerad (det ”slipper” man fundera på om man går till ett kontor varje dag…). Intellektuellt stimulerande människor med driv är nog det vi saknar mest att ha runt omkring oss då vi märkt att det även påverkat oss.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Det vi lägger absolut mest tid på nu är en helt ny digital plattform med syftet att hjälpa andra att leva livet på sina villkor (Living life on your terms). Det kommer vara en bred plattform i syftet att hjälpa andra att starta sin resa genom att tillhandahålla rätt strategier, redskap (utbildningar/e-böcker/mallar), inspiration, motivation och information. Så allt från att ”finna sin väg/passion i livet”, sätta visioner och mål, till finansiell frihet och fenomenal hälsa. Allt handlar om balans i livet och som användare kommer man kunna välja att fokusera på det område som känns mest aktuellt för tillfället men plattformen kommer ha något för alla och ett helhetstänk. Förhoppningsvis kan vi dela med oss mer inom kort när vi lanserar…..

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Än så länge har vi inte testat så många platser att leva/jobba på så vi har ingen direkt favorit men vi har en mycket tydligare bild nu än tidigare kring vad vi söker och vad vi behöver för att vi skall få ut så mycket som möjligt av platsen under tiden vi är där.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?

  1. Ha en tydlig plan kring hur du skall försörja dig (skapa värde för andra) och framförallt i en föränderlig värld.
  2. Försök ordna med kunder i västvärlden innan du eventuellt ger dig iväg så att du har en ”rate” som är västerländsk (sälj inte dina tjänster via Fiverr t.ex.)
  3. Se till att ha en tydlig agenda varje dag så att du vet vad som är prioriterat
  4. Tänk på att spara/investera delar av dina inkomster på ett smart sätt KONSEKVENT (kommer alltid tillfällen då vi behöver pengar) – tanken kanske tom är att sen kunna leva på dessa pengar istället för att sälja tid….
  5. Beroende på hur och vart du tänker leva, fundera på din skattesituation och i vilket land du är bosatt eller har ditt bolag (väsentlig skillnad på 25 % skatt eller ca 65 %). Du vill ju t.ex. inte köra ett AB och sen ta 100kr betalt per timma och få ca 35kr kvar i fickan efter allt skatter och avgifter…. (även om det är billigt i Thailand eller vart du nu är…)
  6. Fundera på om du verkligen ”vill bli digital nomad”, hur påverkar det din familj, vänner osv som du inte kommer att ha nära till hands (iaf inte fysiskt) då du eventuellt kommer resa och bo på väldigt många olika platser under en relativt kort tid.
  7. Personligen hade jag försökt ha minst motsvarande ett års utgifter tillgängliga innan jag hade tagit steget så att jag inte behöver stressa med att hitta något bara för att jag behöver pengar (om man inte kör ren back-packer style:))
  8. Sist men inte minst så skulle jag rekommendera att ni använder de tips och strategier som kommer finnas på vår hemsida inom kort för att nå dina mål och leva ditt liv på dina premisser!

Hannas Blogg

Följ Hanna på Instagram Life on our terms och Healthy Travellers 

 

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar