Digital nomadNomadporträtt

Hanna jobbar och lever på resande fot med motorcykel

Hanna står bredvid sin motorcykelUnder en utbildning i Kalifornien blev det klart för Hanna vad som var viktigt – flexibelt onlinejobb och ett liv där motorcykeln är i centrum. Genom att kombinera hennes kompetens med intressen blev motorcykeln både källan till frihet och löpande inkomst.

Var befinner du dig för tillfället?

Precis hemma i Sverige igen efter en resa till Indien. Men tog motorcykeln ut till skärgården där jag just nu sitter och jobbar med havet som närmaste granne.

Vad jobbar du med?

Jag insåg under en utbildning i Kalifornien att det var online och på resande fot med motorcykel som jag hörde hemma. Eftersom det alltid har funnits i mig att skriva och fotografera så valde jag att utveckla detta. Idag jobbar jag med marknadsföring, som resejournalist och frilansar inom sociala medier.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Det enda som vanligtvis ser någorlunda likadant ut är hur jag lägger upp mitt arbete. Jag vaknar, gör en kopp te och startar datorn. Jobbar ca 2-3 timmar och sedan ger jag mig av om jag ska vidare till en annan plats. Längs vägen jobbar jag via mobilen och på kvällen startas laptopen upp igen för att bearbeta dagens fångst i form av content. Vissa dagar jobbar jag kanske bara 1 timme och reser resten.

Hanna bakifrån på sin motorcykel med vacker utsikt

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

För mig var den en dröm som blev verklighet genom att våga, men också för att jag hade en tillmötesgående arbetsgivare. De erbjöd mig att jobba deltid på distans upp till ett år och det var startskottet. Då redigerade jag bilder åt dem i Photoshop. Efter det året så gick vi skilda vägar, men jag hade nu tillräckligt med erfarenhet att fortsätta på egen hand.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Tänk utanför boxen! Våga prata med din arbetsgivare om möjlighet att jobba deltid på distans – vädra dina drömmar. Eller så är du “superballsy” och säger upp dig och startar eget inom ditt område. Det är svårt att säga åt någon annan hur de ska göra, för alla är så olika och har väldigt olika bild av hur ett liv som nomad skulle se ut. Det är inte alltid glamour och lyx – men det är frihet.

hanna på en gata i valencia med motorcykelnHur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga!

Jag är bland annat deltidsanställd på ett företag som erbjuder mig att jobba på distans, så det är min grundinkomst. Där jobbar jag med deras sociala medier och med influencers för deras varumärken. Utöver det har jag kontaktat olika MC-tidningar som varit intresserade av mina resor på motorcykel samt till företag som varit i behov av utveckling av deras sociala medier.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Använder Slack dagligen, det är ett väldigt bra verktyg för online-möten. Annars klassikern WeTransfer eller Pixieset för fotografer.

👉 Följ Hanna på hennes Instagram och hemsida
👉 Läs även vårt nomadporträtt med äventyraren Linda Åkerberg
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar