Digital nomad

En allvarligt sjuk son ledde till distansarbete

Av april 13, 2020 Inga kommentarer

Vardagen förändrades drastiskt när Elenas son blev allvarligt sjuk. Detta ledde till att både hon själv och hennes man valde att prova på att jobba på distans för att underlätta en vardag bestående av ständiga läkarbesök. Idag arbetar Elena som frilansskribent och har varit delaktig i flera stora projekt i Bulgarien där hon är bosatt.

Var befinner du dig för tillfället?

Jag bor i Sofia, Bulgarien sedan 2004. Här träffade jag min man och vi har en son tillsammans – Niki. Min flytt till hit berodde främst på att jag inte fick något jobb i Sverige trots två högskoleutbildningar, en i ekonomi och en i media- och kommunikationsvetenskap. Jobben jag fick var som diskare, servitris och kassabiträde och pengarna räckte helt enkelt inte, samtidigt som jag inte heller ville ha den typen av jobb.

I Bulgarien fick jag jobb som analytiker på en bank två månader efter att jag hade flyttat hit och stannade kvar på samma anställning en längre tid. Därefter har jag arbetat som manager på ett privat låneföretag där jag ansvarade för stora summor pengar. Stort ansvar kändes bra men betydde även mycket stress.

Vad jobbar du med?

Sedan tre år tillbaka arbetar jag som frilansande skribent för olika kunder. Texterna jag skriver varierar mycket och är allt från casinorecensioner till olika typer av SEO-anpassade texter. Under dessa tre åren har jag även haft andra klienter och uppdrag så som översättningsjobb, att ta fram en distanskurs för skribenter, skriva artiklar för Wikipedia, samt jobbat med skrivande i länkbyggande syfte för ett engelskt företag som ville boosta sin trafik i Sverige etc.

Hur kommer det sig att du började jobba på distans?

Orsakerna till mitt beslut att jobba på distans är egentligen två. Den första är att min son som nu är 12 år gammal var sjuk under en längre period, närmare bestämt 6 år. Han hade något astmaliknande problem som aldrig riktigt identifierades men som krävde ständiga läkarbesök och det uteslöt möjligheten till ett heltidsjobb.

När problemen började frågade vi både min och min mans mamma att hjälpa oss med barnpassning så att vi kunde behålla våra jobb. Här i Bulgarien tar nämligen oftast mormor och farmor hand om sina barnbarn i mycket större utsträckning än i Norden. Däremot tackade båda nej vilket resulterade i att min man lämnade sitt jobb för att ta hand om Niki. Han började frilansa och det gick bra för honom.

Hans nya arbetssituation krävde mycket av hans tid så jag beslöt mig för att sluta på mitt jobb och ta hand om Niki istället.  Tyvärr omvandlades min mans framgång till något annat efter ett par år då kunderna inte betalade i tid. Han beslöt sig då för att byta karriär och utbildade sig till mjukvaruutvecklare, ett eftertraktat yrke som han jobbar med än idag.

Den andra orsaken var att jag vantrivdes på mitt arbete inom bank, lån och ekonomi. Nu i efterhand vet jag inte ifall min vantrivsel berodde mest på själva arbetet i sig eller ifall jag bara inte orkade arbeta på grund av de ständiga hälsoproblemen vi hade hemma. Dumt att spekulera.

Hur har distansjobb hjälpt dig att få ihop ditt livspussel?

Distansarbete har gett mig en större frihet att planera vardagen och gett utrymme för andra intressen, så som att springa, virka och hoppa fallskärm. Däremot känns det fortfarande svårt att få ihop det ibland med alla sysslor som ska hinnas med. Jag vet inte vad jag hade gjort om jag inte hade börjat frilansa och hittat kunder jag kunde räkna eller trivas med. Distansjobb är A och O för mig.

Att jobba på distans har även gett mig chansen att hjälpa andra då jag själv kan planera min tid – att volontärarbeta har blivit en stor del av mitt liv. Jag har medverkat i mängder av olika projekt här i Bulgarien genom landets största plattform för volontärarbetare: www.timeheroes.org. Där finns det en sammanställning av olika personer och deras insatser för samhället och jag är idag nummer 2 på listan.

Jag har medverkat i allt från översättningar om mänskliga rättigheter för de som sitter i fängelse, till aktiv hjälp på ett dagcenter där människor med intellektuella hinder får lära sig olika saker som kan vara användbara i deras liv. Det sistnämnda uppdraget är något som även min son följer med på, vilket resulterade i att de visade oss på TV här i Bulgarien.

elena och hennes son niki

Vad är dina bästa tips för att jobbapå distans?

Jag började med att söka klienter via Upwork vilket funkade riktigt bra till en början. Idag har dock plattformen förändrats en del och de tar ut en hel del avgifter. Detta gör tyvärr Upwork lite oattraktivt i mitt tycke, men det är där jag fick kontakt med mina klienter. Kan därför tipsa om att kolla in sådana plattformar, men att också hålla koll på just vilka avgifter de tar ut för att använda dem.

Jag kan också tipsa om att göra ett hemmakontor som passar just dig. Personligen ogillar jag för mycket prylar och möbler men älskar ljus och tomma utrymmen så därför ser mitt kontor väldigt enkelt ut. Ett enkelt vitt skrivbord från IKEA och en stol med en dator. I det vita, tomma tänker jag bäst!

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Jag gillar Trello eftersom det är en enkel och bra plattform att använda sig av vid fördelning av olika uppgifter. Annars som skribent gillar jag även Google docs och Asana för att hålla reda på allting som ska göras.

Alla kommunikationskanaler som Skype, WhatsApp, Nox, Viber samt Facebook hjälper också till att göra vardagen lite enklare.

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar