Digital nomadNomadporträtt

Johanna Bergström är en frilansande skribent och journalist med världen som arbetsplats

Aruba. Fotograf: Ina Bohse

Johanna Bergström frilansar inom media och kommunikation, och då främst som skribent och journalist inom livsstilsmedia. Bland annat är hon chefredaktör för nätmagasinet Lyx.se och jobbar annars med kunder främst i Sverige och Storbritannien.

– De ämnen jag skriver mest om är resor, skönhet, dryck, mat, hälsa, träning, mode samt att jag gör en hel del intervjuer. Jag är utbildad inom kommunikation och språk och har en bakgrund som professionell ryttare dessförinnan. Mina studier och olika jobbuppdrag har lett till att jag, förutom Sverige, har varit bosatt i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, USA och Belgien. Jag är väldigt språkintresserad och pratar, utöver svenska, även engelska, tyska, hyfsad franska och lite spanska. Plus att jag har studerat latin på universitetet. Privat älskar jag att träna, främst långdistanslöpning, balett, yoga och utförsåkning. Och jag läser mycket (läs: väldigt mycket), mest deckare.

Var är du just nu?
Just nu befinner jag mig i Stockholm, på fina Södermalm. Detta är min bas, tills vidare. Men antagligen inte för evigt.

Var var du innan?
Det beror på hur man ser på saker och ting. Innan jag flyttade till Stockholm bodde jag i London. Men restekniskt var mitt senaste stopp Oregon.

Vart tänker du åka härnäst?
Min nästa resa är till Dublin! Det ska bli jätteroligt! Dels i och med att jag aldrig har varit på Irland tidigare. Dels i och med att jag kommer att få lära mig mer om whiskey.

Aruba. Fotograf: Karin Barnhoorn

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag gled in på det. Som sagt hade jag redan tidigare bott, jobbat och senare studerat en hel del utomlands. Efter min examen, en Bachelor, fick jag inget fast jobb utan började frilansa så gott det gick. Sedan kom jag in på att skriva resereportage och insåg mer och mer att resandet var min grej. Och när jag reser mycket måste jag samtidigt sköta andra, löpande uppdrag och kunna acceptera förfrågningar under tiden.

Hur försörjer du dig?
Bra fråga onekligen. Så mycket som möjligt genom mitt skrivande och min journalistiska och medieverksamhet, som också inkluderar till exempel sociala media.

Hur ser din vardag ut?
En hel del tid kan jag planera in själv, mellan möten, event och resor. Då blir det att skriva, göra research och intervjuer, fotografera samt en del administration och pitchande. Jag har inget kontor så sitter oftast på mitt favoritkafé på Götgatan. Och jag börjar alltid min morgon med ett två timmars träningspass, löpning, styrka och stretch. Annars skulle jag nog inte ta mig igenom dagen.

Bornholm. Fotograf: Per Erik Tell

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Det är nog när man befinner sig någonstans med dålig internetuppkoppling och mobiltäckning. Då kan det vara stressande att inte ha full koll på mailen till exempel. En annan sak som kan vara lite utmanande är när lagen om alltings jävlighet sätter in och en intensiv jobbresa sammanfaller med många andra uppdrag och/eller tighta deadlines.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Jag har bland annat ett par spännande rese- och skönhetsartiklar att skriva och det ser jag verkligen fram emot. Det är en fantastisk känsla när man sitter och skissar på en text och ser hur saker och ting börjar falla på plats, för att slutligen bli en färdig story. Annars jobbar jag på att utveckla mig som fotograf och bli mer tekniskt skicklig där. Och det är jag också väldigt peppad på.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Åh, svårt! Fördelen med att ha Stockholm som bas är att det är en relativt trygg hemort och att levnadsstandarden är hög. Å andra sidan älskade jag att bo i Paris, 17 arrondissementet, på 9 kvadrat. Och Kalifornien innebar en vändpunkt i mitt liv. Jag har nog en nomadgen i mig, eller vagabondgen. När det gäller att jobba så är det nog resa jag ska göra. Jag känner mig bara riktigt hemma och trygg när jag befinner mig på resande fot.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Go for it! Det viktigaste är att vara välorganiserad och pålitlig gentemot sina kunder. Och det är en livsstil som ger väldigt mycket tillbaka. Om man redan går och funderar på det, är det antagligen så att man ska testa.

Läs Johannas Johannas artiklar för nätmagasinet Lyx.se, och följ henne på  Instagram, Twitter och Linkedin.

Filippinerna. Fotograf: Annika Myhre

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion 3 kommentarer

Skriv en kommentar