Digital nomadNomadporträtt

Julia Bernholtz är en geografiskt rastlös designer och produktutvecklare

 

Julia Bernholtz är designer med inriktning på produktutveckling, hon arbetar helst med hållbar möbeldesign. De senaste 4 månaderna har hon befunnit sig i Malmö, Shanghai och nu senast Kuala Lumpur.

– Jag bodde ca tre år på varje ställe under hela min uppväxt så jag är van vid att röra på mig och blir lätt rastlös. 

Var är du just nu?
Just nu är jag i Kuala Lumpur i Malaysia. Jag jobbar som designer här för en social stiftelse som fokuserar på att göra kreativitet och miljötänk tillgängligt för lokalbefolkningen samt stor fokusering på återvinning och sustainability. Jag har varit här i en månad nu och ska vara kvar ett par till, efter det är läget ännu oklart!

Var var du innan?
Precis innan detta var jag i Shanghai i tre månader. Jag bodde i Shanghai under min uppväxt och träffade även min kille där under en tjänsteresa förra året.

Vart tänker du åka härnäst?
Jag ska åka till lite öar i Malaysia men nästa lite längre resa blir till USA och sedan Sverige i sommar.

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag bodde ca tre år på varje ställe under hela min uppväxt så jag är van vid att röra på mig och blir lätt rastlös. Jag tror alltid att jag ska kunna slå rot precis när jag flyttat men sedan så brukar jag alltid vilja flytta igen så fort nyhetens behag har lagt sig. It’s a curse…!

Hur försörjer du dig?
Just nu får jag en minimal lön per månad där jag jobbar, men Malaysia är ju förhållandevis billigt. Förutom det hyr jag ut min lägenhet i Malmö och innan dess körde jag lite Airbnb då och då för att dra in lite extra.

Hur ser din vardag ut?
Mot min vilja så bor jag i ett kollektiv med fem andra personer (jag gillar att vara eremit efter jobbet)! Bor även en del ödlor och en och annan kackerlacka också men dock inte i sängen så det är bra. Jag har bara ett par kilometer till jobbet så jag går fram och tillbaka. På jobbet så hjälper jag till med olika designprojekt, antingen grafiska eller möbler. Hjälper även till att bygga prototyper när det behövs. Vissa dagar slutar i normal arbetstid, andra halv fem på morgonen! Efter jobbet brukar jag ta en sväng på gymmet, dricka lite vin eller en bärs och ta det lugnt. På helgerna gillar jag att vandra men har inte riktigt kommit till skott här ännu, men det kommer säkert!

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Att se till att ha en fast inkomst kan ju vara ett problem. Sedan tycker jag det kan vara ganska påfrestande att skapa nya djupa kontakter på varje ställe. Kan också vara en utmaning att hitta någonstans bra att bo när man inte känner till stället ännu men allt brukar ju lösa sig.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Jag har lite designprojekt på G i Sverige med min pappa, vi håller på att utveckla lite möbler tillsammans.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Jag bodde i London i nio år och har många av mina vänner där så det är nog där ändå! Men nu när jag börjar bli lite gammal (fyllde precis 30) så kan jag tycker att bekvämligheterna i Sverige kan vara ganska så tilltalande haha!

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Planera inte allt i förväg utan bara kör, allt brukar ordna sig. Var öppen för nya inslag och var öppensinnad utan att vara blåögd. Hett tips är också att internet i Kina inte är någon höjdare om någon hade tänkt att jobba därifrån!

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar