Det flexibla arbetslivetDigital nomad

Läs en bra bok om passiv inkomst

Böcker i upplyst bibliotek

sponsrat inlägg

Jag fick under påsken låna en bok som heter Rich dad Poor dad: Vägen till ekonomisk framgång. Den har jag letat efter ett tag och framförallt under förra året som jag spenderade på resande fot. Oavsett bokbutik, om det så var Japan eller Australien lyckades den aldrig finnas på lager när jag skulle köpa den. Men men, ödet har alltid en plan och i förra veckan hade min goda vän och kollega Erik lagt den på mitt skrivbord på jobbet. Efter att den trollbundit mig över påsken och glädje över att jag äntligen fått fatt i ett exemplar att läsa så har jag nu reviderat listan över böcker en digital nomad bör läsa.

I boken berättar Robert T. Kiyosaki om hur han lärde sig förstå privatekonomi utifrån de skillnader han kunde utkristallisera mellan de råd som hans ”rike” och ”fattige” far lärde honom. Hans fattige (och biologiska) far var högutbildad och levde efter mantrat att utbildning leder till god inkomst och bra arbete. Att helt enkelt ge sig in ekorrhjulet av inkomster och utgifter som ökar parallellt – som Robert uttrycker det. Han var inte fattig ur den aspekten – han kallas så i boken för att han inte tänkte som en rik man.

Hans rike (och kompis) far hade en annan filosofi, nämligen att skolan saknade den typ av utbildning som krävs för att kunna göra sig själv förmögen. Hans filosofi var att pengarna skulle arbeta för honom istället för att arbeta för pengar. Det var också det som han lärde Robert och hans kompis Mike. Boken behandlar sedan hur Robert använder sig av dessa råd, samt identifierade skillnader, för att göra sig själv ekonomiskt oberoende.

Vad innebär passiv inkomst

Boken trycker mycket på det som kan kallas för passiv inkomst. Kärt barn har många namn och andra uttryck som passar in under passiv inkomst är; pengamaskin, snöbollseffekt och ränta-på-ränta-effekt. Alltså då pengars placering genererar mer pengar utan att du lagt en enda minut av arbete.

Ett vanligt exempel på detta är t.ex. om du äger andelar i en fond. I fallet fond är det ju någon annan (ofta en expert) som placerat fondens pengar och du som andelsägare får ta del av vinsten utan att lyfta ett finger. Pengarna (och fondförvaltaren) har arbetat åt dig.

Det finns en rad olika typer av tillgångar som du kan ha vilka genererar passiv inkomst:

  • Att äga hela eller andelar av ett företag som drivs av andra.
  • Inkomstgenererande fastigheter
  • Aktier
  • Fonder
  • Obligationer
  • Royalties från intellektuell egendom som musik, texter och patent.

Ovan är vanligt förekommande men det finns många fler tillvägagångssätt, exempel på fler passiv inkomst tips kan du se här.

Jag tror inte att ett inlägg av mig är det som kommer få dig att börja nörda ner dig i passiv inkomst. Däremot vill jag med detta inlägg framförallt tipsa om bra böcker som t.ex. ovan nämnda Rich dad, poor dad och en väldigt pedagogisk bok vid namn Vägen till din första miljon. Om det ger samma effekt som på mig är det kanske du som skriver ett inlägg nästa gång.

Det finns säkert tonvis med böcker och har ni tips på andra tar jag gärna emot dessa på christoffer@svenskanomader.se

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar