Digital nomadNomadporträtt

Katarina jobbar som projektkoordinator på distans

Av november 29, 2019 Inga kommentarer

kvinna står och kollar på utsikten över en sjöKatarina Bäckström valde 2014 att satsa på sitt egna företag och ett platsoberoende arbetsliv. Idag blandar hon familjeliv i Bollnäs med resor runt om i världen och stormtrivs.

Var befinner du dig för tillfället? 

Just nu Canggu, Bali, men har min bas i Sverige. Närmare bestämt Bollnäs, Hälsingland. Älskar det lugna livet hemma och närheten till naturen. Men njuter också av friheten av att kunna arbeta på andra platser och upptäcka andra länder. I vinter kommer jag jobba, resa och passa hundar i Asien.

Vad jobbar du med?

Jag är projektkoordinator åt ett tech start-up i Stockholm. Jag började konsulta åt företaget som ledningsstöd och kommunikatör men rollen växte och nu är jag anställd som projektkoordinator och koordinerar en mängd FoU-projekt. Är utbildad civilekonom i grunden men arbetat med koordinering och kommunikation i många år, både som anställd och som egenföretagare.

Hur hittar du jobb? Ge gärna tips på hemsidor eller sätt att gå tillväga! 

De flesta jobb har jag fått genom att tidigare uppdragsgivare rekommenderat andra att kontakta mig. Men jag har även fått jobb via Upwork, LinkedIn och andra sociala medier som har hjälpt mig att nätverka och bygga mitt personliga varumärke. Jag får även en del uppdragsförfrågningar genom att folk har sett mig på LinkedIn eller Instagram.

kvinna sitter på en trappa med tre hundarHur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag är en early bird, oftast uppe vid 06-tiden och jag börjar alltid min dag med en stunds morgonmeditation. Sedan vanliga morgonrutinen, jag har tre döttrar så vi äter frukost tillsammans innan tjejerna ska till skolan, etc. Sedan jobbar jag oftast ganska fokuserat mellan 8-12, ofta har jag en eller flera Skypemöten med kollegor under den tiden. Sedan tar jag lunch och skogspromenad med hunden. Frisk luft och dagsljus är superviktigt så hur mycket jag än har att göra prioriterar jag aldrig bort lunchpromenaden. Sedan blir det jobb på eftermiddagen fram tills att jag tar en paus när yngsta dottern kommer hem. Då äter vi mellis och jag lyssnar på hur hennes dag har varit.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

2014 sa jag upp mig från min fasta anställning. Då var jag anställd på halvtid och drev eget företag på halvtid. Jag bestämde mig för att satsa fullt på mitt företag och arbeta på distans. Det har inte alltid varit lätt, men det har varit rätt! Jag har inte längre mitt företag kvar men har de senaste åren arbetat som egenanställd och anställd på distans som koordinator/kommunikatör. Mitt nuvarande uppdrag började som ett litet uppdrag på deltid men har under åren ökat. Tidigare hade jag flera mindre uppdrag som jag arbetade med parallellt, men just nu har jag bara detta uppdrag på (nästan) heltid.

kvinna arbetar på sin dator utomhus

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad? 

Våga! Ställ in dig på att det kan ta några år att bygga upp en stabil tillvaro med regelbundna uppdrag, etc. Gräv där du står, hitta vad är du bra på och se över hur ditt nätverk ser ut. Mina första uppdrag fick jag från människor jag arbetat med tidigare.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Slack och Trello använder jag varje dag. Även Skype då jag har de flesta möten via Skype. När jag jobbade med kommunikation använde jag ofta Buffer och Mailchimp. Vill också tipsa om Insight Timer som är en meditationsapp jag använder varje dag. Den hjälper mig att fokusera och hantera min stress, vilket förstås hjälper mig både i mitt privatliv och på jobbet.

👉🏼 Följ gärna Katarina på Instagram och kolla in hennes hemsida
👉🏼 Läs fler spännande nomadporträtt

👉🏼 Har du en egen story? Då vill vi höra den! Berätta mer i vårt Typeform-formulär

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar