Digital nomadNomadporträtt

Katja Slonawski arbetar och studerar ofta på resande fot

Katja Slonawski är en reseälskande frilansande skribent och digital nomad som för tillfället är stationerad och pluggar i Lund. En bas hon gärna och ofta återvänder till mellan hennes resor.

Var är du just nu?
Just nu befinner jag mig i Lund, där jag pluggar. Det har varit en bas de senaste tre åren, mitt bland alla resor och praktikplatser, men framöver ser jag fram emot att börja röra på mig igen.

Var var du innan?
Jag bodde i Göteborg tills för några år sedan. De senaste åren har jag också varit i Washington D.C., Norge, och delar av Sydamerika.

Vart tänker du åka härnäst?
Det blir tillbaka till Norge för sommarsäsongen, då det finns en hel del jobbmöjligheter där.

Hur försörjer du dig?
Just nu studerar jag, så min så kallade försörjning består av CSN-medel. Utöver det arbetar jag säsong i Norge, gör olika uppdrag som frilansskribent, och även en del jobb som konstmodell.

Hur ser din vardag ut?
Väldigt olika beroende på var jag är och vad jag gör för tillfället. Just nu skriver jag uppsats, vilket gör att jag lätt kan pendla mellan Lund där jag bor, Stockholm där jag har min partner, och Göteborg där jag har övrig familj. Det blir en del skrivande på tåg, helt klart. Min fasta punkt är att jag försöker komma upp kl. 6 varje morgon. De första timmarna på dagen spenderar jag alltid med att skriva.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Pengar är alltid ett orosmoment. Jag ser mig inte helt och hållet som digital nomad ännu, men jag är på väg dit! Att resa, flytta på sig och hålla sig i rörelse har varit en stor del av mitt liv sedan jag var barn, så det känns naturligt att inte stanna på ett och samma ställe. Men om man inte kan tänka sig att behålla ett fast jobb en längre period får man lösa ekonomin på annat sätt, och hur fri man än är kommer man inte ifrån sina utgifter.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Jag skriver en slags bok, och har en pågående dialog med ett förlag som vill publicera. Det går segt, men det går. Samtidigt jobbar jag med att översätta ett filmmanus från engelska, franska och italienska till svenska. Det är riktigt roligt! I övrigt försöker jag som alltid få saker publicerade på bloggar, i tidningar och andra ställen. Det är en konstant jakt på småjobb.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Mitt favoritställe på jorden är New Orleans. Bangkok är annars en favorit.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Jag tror inte att det finns något universellt tips, utan att man får hitta sin egen grej. Om jag skulle ge ett enda råd så är det att det mesta man kan tänka sig går att genomföra. Det stora hindret sitter i huvudet.

Var kan vi följa dig i sociala medier / hemsida?
Mer om Katja finns att läsa på katjaslonawski.wordpress.com. Följ henne också på @Slonawskaya.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar