Digital nomadNomadporträtt

Elise om livet som frilansande artist i LA

frilansande-artist-LAElise Hybbinette är uppvuxen i Stockholm, men har spenderat de senaste 5 åren i USA. Hon började med studier på Berklee College of Music i Boston för att sedan flytta till LA där hon jobbat som frilansade artist inom musikindustrin.

Var befinner du dig för tillfället?

Jag har precis kommit tillbaka till Stockholm från LA. Jag valde att flytta till Kalifornien på grund av hur stor musikindustrin är i framförallt LA. Många av mina vänner från college flyttade även dit efter examen, så kändes som ett naturligt steg för mig.

Vad arbetar du med?

Jag är låtskrivare, artist och jobbar på mitt eget musikprojekt under artistnamnet Lusse. Jag skriver även med låtskrivare/producenter för andra artister. Många av de jag jobbar med har jag träffat genom Berklee Alumni nätvärken, och har även fått möjlighet att lära känna och jobba med andra fantastiska låtskrivare och producenter i LA, som tex Greg Wells och Nina Woodford Wells, som hjälpt mig mycket.

Jag har under det senaste året spelat mycket runt om LA och även i Las Vegas, på till exempel Sofar Sounds Vegas, The Bunkhouse, Bar Lubitsch och många andra barer & festivaler. Det har varit fantastiskt kul att få spela min musik live i USA och ta del av den underbara live musikscen som finns där.

frilansande-artist-musikVarför valde du att jobba på distans?

Det fantastiska med dagens teknik är att det har blivit möjligt att samarbeta med människor och artister över hela världen, även om det ibland kan vara svårt med tidsskillnader osv, men det är så kul att kunna jobba på musik med personer som inte bor i samma stad som jag.

Hur ser din vardag ut?

Mina dagar kan se väldigt olika ut, men oftast så börjar jag dagen med att svara på mejl och planera de kommande dagarna; sedan brukar jag sitta några timmar och tex jobba på en låt, spela in demos & producera. Det är också viktigt för mig att få röra på mig och jag gillar att variera mellan promenader, yoga och nåt träningspass på gymmet. En vardag kan även båstå av sessions, då jag träffar andra låtskrivare och producenter i en studio för att jobba på en låt, eller repar med andra musiker inför en kommande spelning.

frilansande-artistVad är den största utmaningen med att vara frilansande artist?

Den största utmaningen för mig som artist är att ha en bra tidsplanering och självdisciplin. Att sätta ens egna deadlines & mål kan vara svårt ibland, och man måste lära sig att spela olika roller; tex boka in spelningar, leda repetitioner, och planera allt som har att göra med inspelning, produktion och släpp av ens musik. Men i slutändan är allt värt det, eftersom jag får jobba med det jag älskar och uttrycka mig kreativt.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?

För några veckor sen släppte jag min låt “Doubts” som handlar om att komma över sina tvivel och istället se saker ur ett positivt perspektiv, se vad som är möjligt istället för att se problemen. Jag skrev “Doubts” i våras och fick hjälp av Hope Brush att producera den och Greg Wells mixade låten åt mig. Just nu håller jag på att jobba på en EP som kommer att släppas i vår; den kommer bestå av låtar som är skrivna av mig under de senaste året och är baserade mycket på mina egna erfarenheter i livet.

SINGLE COVERHur vågar man ta steget och följa sina drömmar?

För mig är det bästa tipset att inte vara rädd för att göra saker som kanske inte blir så bra, tex skriva en dålig låt eller sjunga fel text. Jag hade en lärare på Berklee som sa “Don’t be afraid to write shit, because shit is the best fertilizer” vilket jag ofta tänker på. Det är svårt att våga om man har för stora krav på sig själv, och i min erfarenhet blir allt betydligt lättare och roligare om man fokuserar på vad som gör en lycklig och känner enthusiasm istället för press.

👉🏼 Läs mer om Elise på hennes hemsida, följ henne på Instagram och Facebook.
👉🏼 Ett annat intressant nomadporträtt är det vi har gjort med Emelie Ring.
👉🏼 Inspirerad av denna artikel? Då kan du läsa fler av våra nomadporträtt. Eller vill du kanske själv synas? Dela då med dig av din story via vårt Typeform-formulär.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar