Det flexibla arbetslivet

Så hittar du lediga distansjobb

lediga distansjobbMed tanke på att fler och fler företag väljer att bedriva verksamhet enbart på nätet blir möjligheterna för distansjobb allt större. Numera kan det mesta skötas hemifrån så länge internetuppkopplingen är stabil.

Många är de som är intresserade av att jobba hemifrån men hur hittar man egentligen lediga distansjobb? Vart ska man börja leta och vad ska man tänka på?

Nedan hittar du våra bästa tips på hur du kan hitta lediga distansjobb och vad du ska tänka på innan du ansöker.

Vart hittar jag lediga distansjobb?

Det finns ett flertal olika tillvägagångssätt för dig som vill hitta lediga distansjobb. Nedan ska vi titta närmare på de vanligaste.

1. Plattformar för frilansare

Om du är intresserad av att frilansa – alltså att utföra uppdrag åt andra utan att vara anställd – kan plattformar för frilansare vara den första platsen att börja på.

Genom att signa upp dig på en plattform som exempelvis Fiverr kan du söka jobb inom allt ifrån SEO och marknadsföring till webbutveckling, fotografi och redigering.

Du kan med andra ord lägga upp det du är bra på och sedan kan företag som är intresserade av dina tjänster kontakta dig. Du behöver inte tänka på skatter och avgifter eftersom plattformen sköter detta åt dig.

Fördelen med dessa plattformar är att de kan hjälpa dig hitta distansjobb som du faktiskt brinner för. Med goda recensioner från tidigare företag kan du dessutom stärka din profil och få ännu fler jobb.

Det finns dock två nackdelar. En av dem är att konkurrensen bland frilansare idag är väldigt hög, så det gäller att du verkligen kan sticka ut i mängden. Den andra är att du aldrig vet när du får ett jobb, särskilt i början, vilket kan göra det svårt att planera din ekonomi.

2. Klassiska jobbannonser

Är du intresserad av ett heltidsjobb på distans kan du börja med att söka igenom vanliga jobbannonser. Här kan du komma i direkt kontakt med företag som faktiskt söker personal och du kan enkelt se vad dina arbetsuppgifter kommer att vara.

Nackdelen är att du kan behöva göra en hel del sökande på flera olika hemsidor för att hitta lediga distansjobb.

👉🏼 TIPS! Om du vill hitta distansjobb enklare rekommenderar vi att du tittar igenom de annonser som vi samlat på vår jobbplattform. Här finns nämligen enbart jobb som kan göras hemifrån, antingen i form av en anställning eller ett frilansuppdrag. Du hittar dem under fliken ”Lediga distansjobb” i menyn.

👉🏼 TIPS! Genom att gå med i vårt frilansnätverk kan du få jobb som passar dina intressen skickade direkt till din mejl. Vi förmedlar jobb inom allt från kommunikation och marknadsföring till administration och kundservice.

hitta lediga distansjobb3. Vänd dig till dina kontakter

Man ska aldrig underskatta sina kontakter. Fråga familjemedlemmar och bekanta om de har några tips på jobb som kan skötas hemifrån.

Kanske kan du lägga ut en ”annons” på Facebook och be dina vänner att dela den? Eller kanske känner du någon som håller på med det du är intresserad av och kan be dem kolla upp jobbmöjligheter åt dig?

Med tanke på att många numera jobbar online är chansen stor att du kan hitta ett distansjobb på det här viset, även om det bara är ett frilansjobb.

4. Ta eget initiativ

Det sista tipset är också det jag personligen rekommenderar – ta egna initiativ. Du behöver inte gå efter jobbannonser för att hitta lediga distansjobb, utan det gäller att vara kreativ.

Om du till exempel är duktig på att skriva och gillar att resa – hör av dig till sajter som skulle uppskatta dina researtiklar. Är du duktig på SEO, vänd dig till mindre företag som kan vara i behov av din hjälp.

Bara för att företag inte annonserar lediga tjänster betyder inte det att du inte kan få jobb. Dessutom finner många företag engagerade personer som vågar ta eget initiativ extra intressanta.

distans jobb ledigaSå får du jobbet

Det finns en del saker du kan göra för att öka dina chanser att få det distansjobb du är intresserad av. Här kommer våra bästa tips.

1. Stick ut i mängden

Oavsett om du svarar på jobbannonser gällande lediga distansjobb eller om du själv kontaktar företag – se till att sticka ut i mängden. Du vill att företaget ska lägga ditt namn på minnet.

Detta kan du göra genom att skippa det klassiska personliga brevet och istället låta kreativiteten flöda. Gör något företaget förmodligen inte sett förut och visa att du har engagerat dig.

Gör en video där du fokuserar på varför företaget behöver dina tjänster eller något annat som kan övertyga dem om att du är ett måste i deras team.

2. Satsa på ditt CV

Istället för att skicka in samma gamla CV som skapats i Word, skapa ett unikt CV som faktiskt speglar din personlighet.

För att göra detta kan du till exempel använda dig av tjänster som Canva där du hittar en rad färdiga mallar för CV som du kan anpassa precis som du vill. Håll informationen kort, men intressant.

Jag har själv använt mig av detta tips och fått många komplimanger för mitt stilrena CV.

cv-distansjobb3. Gör en portfolio

Om du vill hitta jobb som skribent, redigerare eller fotograf bör du skapa en portfolio som du kan hänvisa till i ditt CV när du letar efter lediga distansjobb. Detta gör det enkelt för arbetsgivare att se vad du har att erbjuda.

Du kan antingen skapa en egen hemsida där du samlar alla dina jobb eller så kan du göra en helt vanlig presentation (vilket du också kan göra i Canva) som du bifogar i din ansökan.

4. Skapa möjligheter för framtiden

Detta är ett personligt tips som har hjälpt mig en hel del som frilansare – skapa möjligheter för framtiden. Med detta menas att skapa en strategi som kan hjälpa dig att få jobb längre fram.

Jag har till exempel erbjudit mig att skriva några gratisartiklar till större tidningar som inte varit i behov av en betald skribent. Dessa artiklar finns nu med på mitt CV och redaktörerna fungerar som värdefulla referenser, vilket underlättar en hel del när jag är intresserad av andra jobb.

👉🏼 Vi listar plattformar där du kan hitta distansjobb
👉🏼 100 företag som tillåter distansarbete

Alexandra Eriksson

Skribent Alexandra Eriksson

Fler artiklar av Alexandra Eriksson

Skriv en kommentar