Digital nomadNomadporträtt

Mari jobbar på distans som grafisk designer för ICA

Av oktober 22, 2019 2 kommentarer

jobb-new-york

Mari växte upp i vad man skulle kunna kalla en typisk Svensson-familj och bodde under sin barndom utanför Östersund och var oftast utomhus, på fjället och i naturen. Idag har hon bytt ut skog mot skyskrapor i New York där Mari jobbar som grafisk designer för ICA på distans.

Var är du just nu och varför på denna plats?

Just nu bor jag i New York, mitt i smeten på Manhattan, långt från skogen. Min man har en 3-årig tjänst på New Yorks universitet och det är tack vare detta som vi flyttade hit. Innan bodde vi i Göteborg.

Vad arbetar du med?

Jag har alltid gillat design i alla former och skapandet har alltid funnits där. Min mamma var dagmamma när jag var liten och vi pysslade väldigt mycket med dagbarnen, gjorde små böcker, ritade, klippte och klistrade. Det var så naturligt att fortsätta på den skapande och kreativa banan. Jag läste journalistik och foto på gymnasiet, men bytte till grafisk design efter studenten och läste tryckteknik och förpackningsdesign på Broby Grafiska. Efter min examen var jag ganska rastlös och inte riktigt redo för ett 9 till 5 jobb. Så jag flyttade till Florens i några år där jag lästa italienska och inredningsdesign.

När jag sedan kom tillbaka till Sverige började jag jobba som grafisk designer på ICA EMV Designbyrå, där jag gör design på ICAs egna varor. Och det är där jag fortfarande jobbar idag.

jobba-i-new-yorkVarför valde du att jobba på distans?

Att jobba på distans var inte ett val jag gjorde från början, det var min man som fick en tjänst i New York. Vi funderade fram och tillbaka på vad som skulle vara bäst för vår nya situation. Jag frågade min chef om det skulle vara möjligt att jobba på distans. ICA blir mer och mer digitala i sin interna kommunikation och det fungerar bättre än vad vi vågade hoppats på med att jobba och hålla kontakten. Det är inte ovanligt att vi möts från fyra olika städer och två kontinenter i ett och samma möte.

Hur ser din vardag ut?

Jag har videomöte med mina kollegor i Sverige på morgonen, som är deras eftermiddag och när de går hem för dagen fortsätter jag min arbetsdag från mitt lilla hemmakontor.

Projekten jag jobbar med har olika faser, research- och strategifasen brukar jag göra på stan. Jag går runt i matbutiker, på marknader och i olika miljöer. New York är väldigt fördelaktigt på det sättet, inspirationen tar aldrig slut! Jag kan välja stadsdel utifrån vilken känsla och målgrupp jag vill nå med min design. Jag promenerar runt, upplever och inspireras av färger, butiker, typografi på skyltar och restauranger. När jag börjar med själva designfasen och sitter framför datorn så behöver jag kunna vara väldigt noggrann och sitta koncentrerat och då håller jag mig hemma ”på kontoret”.

newyork-jobb

jobba-på-distans-new-yorkEfter att min arbetsdag är slut fortsätter jag upptäckandet av staden, jag traskar runt på fritiden också. Men det är klart att jag även slösar på mina dyrbara New York-dagar, beställer hem mat och ligger i soffan och tittar på tv-serier. Det är en lyx att ha en vardag i New York och kunna strössla min tid mellan jobb och upptäcksfärder.

Vad är den största utmaningen med att jobba på distans?

Eftersom jag jobbar med Sverige så är tidsskillnaden den största utmaningen och att jag tappar den dagliga kontakten med flera av mina kollegor. Jag saknar dem!

Vad är ditt främsta tips till någon som vill börja jobba på distans?

Det är bra att veta att det är ensamt om man inte sitter på ett kontor, vilket i och för sig har både för- och nackdelar såklart. Och wifi, man klarar sig inte utan wifi i mitt yrke. Men mitt främsta tips är att faktiskt att göra det, att våga och inte bara drömma om det. Det är en fantastisk möjlighet.

👉🏼 Vill du läsa mer inspirerande artiklar om nomader? Kolla in alla våra artiklar om svenska digitala nomader världen över!
👉🏼 Eller vill du kanske själv synas? Dela då med dig av din story via vårt Typeform-formulär.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Join the discussion 2 kommentarer

Skriv en kommentar