Digital nomadNomadporträtt

Pernilla Öberg tog med sig jobbet till Jämtländska fjällen

Av november 15, 2017 4 kommentarer


Var är du just nu?
Framför brasan i min stuga i Vallrun i norra Jämtländska fjällen. Jag har precis lyssnat på en föreläsning online i en kurs jag går och utanför fönstret faller säsongens första snö. Fluffsnö med Narnia-känsla i slutet på oktober är en svårslagen lyx som jag fortfarande får nypa mig i armen över.

Var var du innan? 
Vi levde traditionellt villa-liv på västkusten utanför Falkenberg med 15 minuters gångväg till havet.

Vart tänker du åka härnäst?
Egentligen ingenstans just nu, jag lever mysigt stugliv som i en ständig workation och njuter varje dag. Men på önskelistan står en jobbresa för att inspireras av andra digitala nomader samt hitta samarbetspartners med kompletterande kompetens till mina kommande projekt, och då åker jag gärna till någon sandstrand med goda paraplydrinkar.

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag var söndermedicinerad av vården, fast i ett ekorrhjul där ingen lyssnade på att jag blev allt sjukare av det som ordinerades. Man ska inte opponera sig, man ska snällt lyda och ta det som ”fungerar för alla andra”, även om man känner sig sjuk till döds. Jag sökte för extrem trötthet och hormonella problem i början på 2000-talet men blev behandlad för depression så grundproblemet åtgärdades aldrig. Ingen lyssnade riktigt och det blev ett 16 år långt experimenterade av vården med mediciner för måendet där biverkningarna blev värre än det jag ursprungligen sökte för.

Som spiken i kistan fick jag el-behandlingar 2004 och som gav större minnespåverkan än normalt. Jag tappade minnet och kunde därmed inte fortsätta jobba som föreläsare på ämnet ”Själens Kemi & Kroppens Psykologi”. Samhällets lösning på detta blev att utförsäkra mig. Livet var tungt på många sätt men det fanns en fristad och det var svärföräldrarnas omoderna fjällstuga 100 mil upp i Jämtland. Vi åkte hit en gång om året vid påsken till snön och det var här i enkelheten bland furupanelerna som jag kände att själen levde upp.

Vi tog därför beslutet 2009 att flytta hit så vi sålde vårt hus, löste våra lån och flyttade upp. Det var ett ovisst steg i livet men lyssnar man på hjärtat så verkar svaren komma. Min man är kock och kan även svetsa så han har inte haft några problem med att få jobb. Jag planerade fortsätta som föreläsare men hamnade av en slump inom webb & PR genom en anställning på ett fjällhotell i närheten och jag utbildade mig därefter vidare inom branschen.

Hur försörjer du dig?
Jag startade det egna företaget LakeHouse Media 2016 inom webb & PR och jobbar med hemsidebygge, grafisk produktion och sociala medier.

Hur ser din vardag ut?
Som platsoberoende egenföretagare kan jag styra min arbetsdag efter måendet och dagsformen. Jag däckas fortfarande periodvis av förlamande trötthet som är hormonellt kopplad, så dåliga dagar sover jag längre och startar dagen med att bli kvar i sängen med mobilen/iPaden/bärbar dator för att svara på mail, hantera sociala kanaler, administrera kunders hemsidor, skriva texter, planera osv. Då har jag frigjort mycket tid och energi genom att slippa kliva upp, slippa klä på mig och slippa åka iväg till ett jobb med allt vad det innebär i planering, komma i tid, vara social osv.

Vissa dagar fungerar inget alls och det får jag acceptera, eller att jag behöver gå och sova middag som Skalman med mat-och-sov-klockan.  Jag var utdömd av vården, mina arbetsminnestester mm var bedrövliga och ingen trodde jag skulle kunna jobba. Men på detta viset med att frigöra tid så kan även jag få en meningsfull tillvaro och känna att jag bidrar istället för att ligga till last. Lösningen kom jag på själv och tyvärr var arbetsterapeut, läkare mfl skeptiska, de jobbar oftast efter teorin att folk ska komma ut i arbete och delta i social situationer för att inte bli isolerade men för mig var det precis tvärtom – det var när jag kunde skala bort allt det där man ”ska” i livet som jag blev funktionsduglig och fick kapacitet att utföra arbete. Jag tror det skulle kunna vara en lösning för väldigt många andra som också blivit utdömda. Man kanske inte måste bo så avlägset som jag gör men för mig är det inget straff att ibland inte träffa folk utöver familjen på flera veckor, det har gjort att jag kan hushålla med den energi jag har och jag känner mig aldrig ensam för det sociala finns när jag önskar i form av vänner irl  och ett fantastiskt nätverk online.

Jag kan åka iväg ut i världen och vara social men att komma hem till lugnet i stugan slår det mesta.  Samspelet med andra kan ske på mina villkor utifrån ork och det har gjort enorm skillnad för mig.

Tidiga morgnar är en dröm men det fungerar sällan med mina kortisolnivåer så även ”bra dagar” startar jag långsamt med kaffe och datorn i knäet framför brasan som är min favoritarbetsplats vintertid. Jag varvar det med att t.ex bära in ved och hålla igång tvättmaskinen osv – att varva jobb med en hushållssyssla ger mig tid att fundera på lösningar på jobbuppdrag osv samt att röra på kroppen mellan arbetspassen. Sommartid är det underbart att sitta med datorn nere vid båthuset vid sjön.

Jag har sällan på ljudet på mobilen, det går inte att vara nåbar hela tiden, jag behöver planera samtalen för att kunna jobba effektivt och orka. Därför tar jag en telefonstund på eftermiddagarna om det inte varit något akut för i så fall ringer jag givetvis upp direkt eftersom jag ju ser inkommande samtal/meddelanden. Jag försöker hålla rutiner vad gäller arbetstider men ibland låter jag inspirationen styra och då kan jag bli sittandes med nåt uppdrag eller någon egen idé långt inpå natten och ibland till nästa dag gryr. Det där får man hushålla med så man inte bränner ut sig men eftersom jag är kreativ så har det tidigare i livet hindrat mig att man ”måste” gå och lägga sig för man ska upp i normal tid dagen efter – nu kan jag istället ta vara på flödet när de dagar i månaden det kommer och sedan sova lite längre dagen efter. Men bäst är att komma i säng i tid och att försöka ”teknik-sanera” så favoritsättet att avsluta en arbetsdag är att stänga ner elektroniken i god tid och tända vår vedeldade bastu. Att sitta där i värmen under en stjärnklar himmel med snömassor utanför och kanske 20 minusgrader är total avkoppling. Ibland med ett glas rött och ibland med renar som går förbi.

Vi har bokstavligt talat vildmarken precis utanför dörren, det är en av de största anledningarna att ha denna plats som nav i livet och jag älskar att vara ute på stigar där ingen annan tvåbent individ än jag går. Vi har en snöskoter och det är en fantastisk frihet att vara ut på äventyr längs skoterlederna i fjällen med den. Orörd natur betyder oerhört mycket, vindstilla dagar är det t o t a l t tyst och nattetid är det totalt mörk så alla stjärnor och norrsken syns som ett obeskrivligt vacker skådespel utan att civilisationens lampor stör.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Kanske att det ibland inte ses som ett riktigt ”jobb” när man inte går till en fysisk plats varje dag. Jag kan åka iväg på något som anses som nöje men jag tar ju datorn med mig och kan ändå jobba men jag upplever att platsoberoende arbete inte är helt accepterat som jobb.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Ja, jag har två egna projekt på gång utöver det vanliga arbetet i mitt företag, dels ett som jag ska marknadsföra till engelska målgrupper och dels en ombearbetning av min blogg om vår flytt hit upp till stugan. Jag får mycket frågor om hur vi gjorde rent praktiskt och jag sammanställer just nu våra resa i ett bokformat kopplad till en ny hemsida.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Jag måste säga här i stugan vid brasan eller nere vid båthuset vid sjön med panoramautsikt mot fjällen. Jag gillar snö och vinter men självklart står jag ut på en vit sandstrand eller i en pulserande stad/historisk plats som kortare miljöombyte men det är helt klart vildmarkslivet i underställ och tjocksockar som jag trivs bäst i. Det är fortfarande en total eufori att svänga av stora vägen och dra tillbaks till fjälls längs slingriga småvägar efter en långdag i stan dit man åker så sällan som möjligt för att fylla på förråden.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Gör en genomgång av dig själv och ditt liv hittills och ställ dig frågan – ”vad kan jag?”. Lista alla möjliga kompetenser och intressen utan att värdera dom. Gör sedan en lista med ”vad vill jag?”. Vad vill jag jobba med, var vill jag bo, hur vill jag min dag ska se ut, vilka vill jag arbeta/umgås med, vad vill jag lägga mina pengar på. Utifrån detta kan man kartlägga om man har kompetenser/tjänster som man kan erbjuda online i form av digitalt material/kurser eller konsultationer som inte kräver att man befinner sig på samma plats fysiskt. Det finns så många bra tekniska lösningar idag med mötesfunktioner online, betalningslösningar, bokningsmoduler och kursplattformar mm så många skulle kunna digitalisera sin kompetens och arbeta platsoberoende i automatiserade system – uttrycket ”tjäna pengar när man sover” är ingen klyscha eller utopi utan fullt möjligt idag till rimliga kostnader. Jag går en kurs online hos Patricia Erlandson om just detta och kan varmt rekommendera hennes unika koncept ”Lyckas online” där man handgripligen får hjälp att lansera sin kompetens online i automatiserade system genom den bästa och mest lönsamma tekniken.

När man gjort en översyn vad man kan (eller vad man skulle vilja vidareutbilda sig till) och vad man vill med sitt liv så är den bästa början att kontakta Arbetsförmedlingen och NyföretagarCentrum och boka möte med dom för att se vad som är möjligt samt göra upp en handlingsplan. Just NyföretagarCentrum är en suverän och kostnadsfri hjälp för att sortera upp eller komma på en affärsidé. Med deras hjälp kan man verkligen ringa in sin målgrupp och det är enormt viktigt för att kunna specificera sin tjänst och kunna marknadsföra sig. Man tänker att det passar nog ”många” men genom ett onlineverktyg hos NyfC går man verkligen ner på djupet kring vem/vad/varför och det är värt att lägga tid på denna marknadsplan även om det kan kännas tungt när man börjar. Därefter får man hjälp att strukturera upp en affärsplan med budget kring inkomster/utgifter, välja företagsform, registrera företaget osv. Jag upplevde att allt detta var en djungel men med NyfC gick det att ta sig igenom, min rådgivare visade allt och hon hjälpte mig fylla i alla blanketter. Och sen tog jag steget till eget.Att bli egen företagare innebar en identitet som gjort mycket för min självkänsla och min kommunikation med andra – numera är jag ”Pernilla på LakeHouse Media”. Det har gett mig en plattform att verka inom och utgå ifrån i dialogen med andra, jag kan leverera uppdrag, jag kan gå in i samarbeten och jag kan fakturera. Att välja företagsnamn var svårt men plötsligt kom det och då släppte proppen. Detta kan man göra även om man bara ”leker med tanken” och fortfarande är anställd på en fast plats men längtar efter något annat. Bestäm ett företagsnamn och registrera F-skatt så den nya identiteten kommer på plats, därefter kommer nya dörrar att öppnas när man söker nya vägar genom sin nya identitet. Men som sagt, NyföretagarCentrum är en ovärderlig hjälp så börja med ett möte där. Lycka till!

Följ Pernilla på Instagram och bloggen www.flyttatillfjallen.se

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Join the discussion 4 kommentarer

 • Pernilla skriver:

  Tack för jag fick vara med och berätta om mitt liv i fjällen ❤️☃️ //Pernilla

 • Sussi Skougaard skriver:

  Vidunderligt at læse. Det er godt at du selv har fundet ud af hvad der er godt for dig.
  Jeg arbejder med ældre mennesker i Danmark. Jeg møder meget stress omkring. Der er travlt på arbejdet, og det er svært at få fri.
  For 7 år siden sagde jeg mit arbejde op. Jeg valgte at blive afløser. Det betyder at jeg nu kan få de fridage jeg ønsker. Jeg arbejder om aftenen, så jeg også får en rolig morgen. Jeg har tid til mine børn(4 ), og har megen fritid. Det giver en rolig hverdag. Og meget lidt stress.
  Ville ønske at der var flere der kunne arbejde som de ønsker, og som det passer dem. Men mange tør ikke..
  Hilsen Sussi Skougaard @sussisvindue
  Jeg arbejder stadig på at nå min drøm, at få egen butik..

Skriv en kommentar