Digital nomadNomadporträtt

Victoria Narevik klämmer in äventyr mellan ambulansskiften

Victoria Narevik är en äventyrslysten ambulanssjuksköterska som förutom att rädda liv reser så fort det finns en sammanhängande lucka i kalendern. Jobbet som ambulanssjuksköterska är i sig inte platsoberoende, men att jobba i skift innebär att Victoria har möjlighet att resa och upptäcka världen ofta. Från sina resor driver hon även ett populärt Instagramkonto och gör en del fotojobb åt olika kunder.

Var är du just nu? Hur försörjer du dig?
Befinner mig just nu på hemmaplan och kör ambulans. Försörjer mig som ambulanssjuksköterska och är en av de yngsta i Sverige faktiskt. Blir även en del fotojobb på mina resor åt olika tidningar och företag.

Var var du innan?
På en 6-veckors lång backpacker-resa i Sydöstra Afrika. Började mitt äventyr i Kapstaden och fortsatte därefter min strapats bland krokodiler och flodhästar i Okavangodeltat i Botswana, bungeejump från Victoria-fallen i Zimbabwe/Zambia, barnhem i Malawi, paradisstränder på Zanzibar, safari med stora katter och BIG 5 i Tanzania och Kenya. Dessförinnan blev det en roadtrip på Balkan och resa i körsbärsblommande Japan.

Vart tänker du åka härnäst?
Härnäst är det skidåkning i Makedonien, glassigt häng på franska Rivieran och Monaco, backpacking i Malaysia/ Singapore/Indonesien samt tågluff genom hela Kina som gäller.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Att vara digital nomad för mig är att med digitala hjälpmedel uttrycka det man upplever som nomad när man är ute och reser, i mitt fall med hjälp av foto. Med hjälp av Instagram har jag både inspirerat och inspirerats av andra till att resa mer både nära hemma och långt bort och då lyckats hitta riktiga goda smultronställen. Hemligheten är att söka på ovanliga hashtags. Resa är ju trots allt det enda man kan köpa som gör en rikare.

Har blivit en del sponsor-jobb då företag hittat mig via Instagram. En resetidning från England hörde av sig till mig häromdagen och frågade om de kunde få köpa en bild på en avokado-burgare som jag tagit på en matmarknad i Kapstaden.

Hur ser din vardag ut?
Jobbar på ambulansen här på hemmaplan för att sedan kunna åka ut och resa. Vi jobbar skift vilket innebär mer sammanhängande ledig tid vilket gynnar mitt resebegär. Just nu bor jag på 25 kvadratmeter med sambo (som får stanna hemma) och 2 katter. På så vis hålls hyran nere så att jag kan resa även om min hemmakära sambo ibland får följa med.

Går det att jobba platsoberoende inom sjukvården?
Sjukvård kan ju bedrivas platsoberoende på flera sätt. Om man ringer sjukvårdsrådgivningen 1177 kan man mycket väl hamna i samtal med en sjuksköterska som sitter i Thailand. Likaväl hjälporganisationen ”Läkare utan gränser” som utövar sina insatser i världen där humanitärarbete behövs som mest, kan ju ske naturkatastrofer lite varstans i världen. Jag har själv arbetat platsoberoende som sjuksköterska via bemanningsföretag i Norge. Där fick jag själv välja vilka uppdrag jag ville arbeta för som arbetsgivaren presenterade. När det var vintersäsong kombinerade jag jobb i nordnorge på en akutmottagning där för att kunna njuta av norrsken och skidor på fritiden.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Starta en resepodd!

Förutom att starta en resepodd är det så klart att avsluta mitt projekt att besöka alla världen 7 underverk och min dröm kommer att uppfyllas i höst, kinesiska muren är sist ut.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Har inte så många andra val än att säga hemma 😉 Men kan svara på favoritländer som jag har levt digitalt nomadliv genom och säga USA, Japan och Tanzania. I Europa får jag nog säga länderna på Balkan.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Att leva ut sin dröm till 100% och våga lämna sin trygghetszon till förmån att få uppleva sådant som andra inte får. Hade jag inte arbetat på ambulansen hade jag valt ett digitalt nomadliv på platser som fortfarande inte besökts av massturism för att komma det lokala livet nära. Tänker att man kan vara digital nomad utan att ha det som heltidssysselsättning.

Följ Victorias resa på Instagram på @vagabond.victoria, där hon bland annat delar bilder som den nedan från bad i Victoriafallen. I framtiden kanske det även kommer en podcast.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar