Digital nomadPodcast

Avsnitt 19 – Anna Troberg yrkar för en svensk egenföretagarmodell

Av november 27, 2018 One Comment

I nittonde avsnittet av Svenska Nomaders podcast träffar vi Anna Troberg som är ordförande för fackförbundet DIK och pratar om behovet av en svensk egenföretagarmodell. Allt fler människor väljer idag att bli egenföretagare och under samtalet belyser vi problematiken med att det svenska trygghetssystemet inte är anpassat för dem som frilansar. Bland annat har det fört med sig att den som driver eget i mindre utsträckning är sjuk på pappret, inte för att man inte blir sjuk utan som en följd av att trygghetssystemen är krångliga att använda. Egenföretagare har trillat mellan stolarna.

Vi diskuterar att staten idag uppmuntrar människor att starta företag och jobba med nya idéer, samtidigt som den svenska modellen, som jobbats fram under flera decennier i mötet mellan arbetsgivare och fackförbund, bara fungerar för den som är anställd. Vi pratar också om trygghets-skillnaden mellan att ha en traditionell anställning, att driva eget företag eller att vara egenanställd, vilket är en växande trend idag där man låter ett annat företag fakturera åt en, och som i många fall är ännu otryggare än att driva eget.

DIK är fackförbundet för kommunikations- och kulturbranschen och verkar bland annat för att öka tryggheten för egenföretagare i Sverige inom dessa branscher. Under samtalet delar Anna också med sig av tips kring vad man som egenföretagare kan göra redan idag för att skapa en ökad trygghet för sig själv.

Här är Annas bästa tips för ett tryggare frilansliv:

  • Se över försäkringar man behöver för att skapa en egen grundtrygghet.
  • Läs på om vad det faktiskt innebär att vara egenföretagare och hur trygghetssystemen ser ut.
  • Tänk på pensionen redan från början! När man är ung känns pensionen långt bort men det går snabbare än vad man tror. Som anställd får du ofta tjänstepension, något du som egenföretagare får ta ansvar för själv.
  • Håll koll på kontrakt och allt man skriver under för att säkerställa att de är solida och täcker in alla delar av avtalet.
  • Se över och organisera er fackligt – detta då flera fackförbund även hjälper egenföretagare idag och kan vara ett stort stöd.

Anna Troberg, förbundsordförande på DIK

Precis som till våra andra sociala kanaler letar vi efter personer att intervjua och ämnen att behandla i vår podcast. Är du eller någon du känner lämpad för intervju eller har du förslag på vad vi skulle prata om får du gärna skicka ett mail till oss på hej@svenskanomader.se.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion En kommentar

  • Anna Isaksson skriver:

    Väldigt viktigt ämne som Anna tar upp. Ju mindre företagare du är, desto mer lik en konsument är du gällande resurser och möjlighet att täcka in alla kompetensområden. Likväl så klassas de småföretagarna identiskt som ett storbolag när det gäller skyldigheter. Entreprenörskap är fantastiskt, men det behövs en större kunskap hos många om vad det faktiskt innebär.

Skriv en kommentar