Digital nomadResa

Portugal bästa landet i världen för distansarbete

Av februari 28, 2022 Inga kommentarer

Christoffer Persson vid en bro i Lissabon

Enligt en undersökning gjord av Momondo rankas Portugal som det bästa landet i världen att arbeta på distans. Vår medgrundare Christoffer Persson är inne på sitt tredje år som digital nomad med bas i Lissabon. I denna artikeln kommer han dela med sig av sina bästa tips för dig som funderar på att ta med jobbet till Portugal.

I takt med att Sveriges och Europas invånare blir vaccinerade och reserestriktioner lättas börjar allt fler svenskar planera för att återigen, eller för första gången, ge sig iväg som digital nomad. På grund av, eller kanske tack vare, pandemin ser vi ett ökat intresse för att arbeta på distans utomlands, något som bl.a. möjliggörs av att allt fler företag öppnar upp för distansarbete.

spårvagn i portugal

Resesajten Momondo publicerade i januari 2022 ett rese- och arbetsindex som är resultatet av en undersökning där 111 länder har ställts mot varandra i 22 olika faktorer som rör just arbete och resor. De 22 faktorerna är indelade i sex olika kategorier: lokala priser, hälsa och säkerhet, socialt liv, resekostnader och tillgänglighet, väder och arbetsförhållande på distans. Baserat på dessa faktorer är det tre europeiska länder som toppar listan – Rumänien, Spanien, och på första plats, Portugal.

Sverige placerar sig i mitten, på plats 53, med lägre ranking i lokala priser, resor och transport, samt arbetsförhållande på distans. Detta baseras på faktorer som rör bl.a. dyra bensinpriser, visum specifikt för digitala nomader och boendekostnader.

👉 Se hela listan

Att leva som digital nomad i Lissabon

Svenska Nomaders egna Christoffer Persson gav sig för första gången ut som digital nomad i slutet på 2015, då med siktet inställt på Asien och Australien. Efter tio månader på resande fot tog han kontakt med Emelie Fågelstedt och Yasmine Å Morrison som båda då bor i London. Tillsammans drar de igång Svenska Nomader med syftet att hjälpa fler svenskar ta steget till ett liv som digital nomad.

Sedan 2018 bor Christoffer i Lissabon och förutom ett par avstickare till bl.a. Jordanien, Israel och Italien, är det Portugal han ständigt återvänder till.

lissabon, portugal

Christoffer! Varför är Lissabon den ultimata destinationen för digitala nomader enligt dig?

Lissabon är en stad som erbjuder en perfekt work-life balance. I söder finns det en inarbetad “manana manana-kultur” samtidigt som det också finns ett stort innovationsfokus från hela landet. Inte minst tack vare flytten av Web Summit till staden som attraherar digitala nomader, entreprenörer och startups – något som har lett till att Lissabon tagit en topplats som professionell hubb i Europa. Du kan alltså både ha kakan och äta den här nere.

Sen är det inte heller att glömma klimatet. Väderinbiten svensk som man är spelar ju solsäkerhet och varma dagar stor roll i mitt val att basera mig här istället för i Sverige. Sen är tidsskillnaden är bara -1h vilket givetvis är fördelaktigt jobbmässigt, kulturen och människorna, billigare priser, landets alla pärlor, bra internet… listan kan göras lång!

Stans 3 bästa arbetsplatser

 

3 saker man absolut inte får missa i Lissabon/Portugal

  • Att äta på en Marisqueira vilket är en traditionell restaurang för fisk och skaldjur. Det är alltid en upplevelse både när det kommer till både mat och service. Favoriten är Marusqueira do Lis. Det lokala köket för fisk och skaldjur är den absolut bästa maten du kan hitta i Portugal och är du inte frälst innan så kommer du garanterat bli frälst efter.
  • Vinet! Bara för att Systembolaget reserverar sin allra minsta hylla till de portugisiska vinerna så betyder inte det att Portugal inte är ett stort vinland. Kanske är landet mest känt för sina portviner men här finns mycket mer att erbjuda och vin är en naturlig del av kulturen. Du borde också gör dig själv en tjänst och passa på att testa vinet på en av Lissabons alla vinbarer och/eller utforska någon av de lokala vin-boutiquerna samt/eller besöka en quinta/vingård och testa viner på plats (särskilt de i Douro och Alentejo-regionerna).
  • Sist men inte minns sitter Portugal på fantastisk natur och vackra stränder. Kanske har Portugal inte blivit känt som ett land man åker till på solsemester av den enkla anledningen att man i så fall badar i Atlanten = svinkallt. Men trots det erbjuder sydvästra Portugal också dramatiska kustlandskap och orörda naturområden som kompenserar mer än väl för det kalla vattnet. Passa också på att gå på någon av de välkända vandringslederna som finns längs med kustremsorna, kanske till och med nere vid Algarve-kusten, där den enkla, men belönande vandringsleden Praia da Falesia Açoteias sträcker sig.

👉 Gå med i Svenska Nomaders community
👉 Svenska Nomaders community

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar