Resa

10 destinationer för en lyckad hemester

Av juni 1, 2020 2 kommentarer
ven hamn

Kyrkbacken, Ven

Redan förra året började ord som hemester, svemester och staycation trenda lite mer flitigt i svenska medier. Att resa mer hållbart genom att ta tåget istället för flyg eller att spendera sin semester på svenska landsbygden har blivit allt mer populärt. I år utmanas hela världen av Covid-19 och fenomenet hemester står i fokus för den stundande sommaren.

🚨 Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller social distansering och reserestriktioner när ni planerar er hemester.

Semester i Sverige

Det är nog många fler än jag som inte tänker på att man kan och faktiskt borde utforska sitt hemland på samma sätt som man utforskar andra länder man reser till. I lilla landet lagom finns det hur mycket som helst att uppleva och utforska – fantastisk natur, mat, musik och kultur som är allt annat än lagom. Här kommer 10 tips på destinationer för en lyckad semester i Sverige.

familj som cyklar på ön VenCykla på Ven

Ta båten från Landskrona och hyr en cykel på sommarön Ven (rekommenderar tandem för maxat nöje). Trampa iväg på en superhärlig dagstur runt ön fylld med pittoreska små sommarhus, fantastiska kustvyer och historiska platser. Personligen tycker jag att en picknick är helt rätt för dagen men det finns även massa mysiga caféer och finare restauranger att äta på om man hellre föredrar det.

Midnattssol i KirunaUpplev midnattssolen i Kiruna

Någonting jag fullkomligt älskar med den svenska sommaren är de långa ljusa nätterna. Mellan 28 maj till 16 juli är det officiellt midnattssol i Kiruna och då borde man passa på att vandra Midnattssolstigen. Leden är 4,3 km lång, tar ca 1,5-2 timmar att genomföra och är måttligt avancerad.

Har man tagit sig hela vägen till Kiruna är det nästan ett måste att lära sig mer om Sveriges ursprungsfolk. Här hittar man bl.a. Samiska teatern där ett besök kan vara ett roligt sätt att insupa lite kultur och ny kunskap.

spaLyxa till det i Västervik

På Sveriges östkust, närmare bestämt i Västervik, kan man planera in en mer lyxig och avslappnande semester. Visst låter en spahelg (eller varför inte vecka) på Gränsö Slott väldigt lockande? Eller varför inte spendera dagen på Västerviks 18-håls golfbana och sedan avsluta kvällen med en middag i solnedgången i Gamlebyviken.

två surfare i smitingenSurfa i Härnösand

För den som gärna spenderar semestern på vågorna finns det ett par alldeles utmärkta surfingdestinationer även i Sverige. Strax utanför Härnösand hittar vi Smitingens havsbad som är populärt bland surfare. Här finns även häftiga grottor att utforska och en vacker sandstrand att bara slappna av på om man hellre håller sig på torra land.

TrosaKonst, antikt och hantverk i Trosa

För den som är intresserad av konst och hantverk är Trosa en perfekt sommardestination. Inte bara är Trosa en otroligt mysig stad där man kan ta promenader längs kanalen och äta glass i mängder men där finns också ett stort utbud av just konstgallerior, hantverksbodar och antikvariat. Perfekt för den som är ute efter en lugn semester i Sverige.

Båtliv i Stockholms skärgård

Stockholm har varit hårt drabbat av Covid-19 och man gör nog bäst i att hålla sig borta från centrala innerstaden. Med det sagt är Stockholm så mycket mer än en storstad och för de som bor i Stockholmsområdet kan man ändå få till en härlig hemester.

Att åka ut på sjön kan vara det perfekta sättet att komma iväg lite. Har man en egen båt är ett par dagar i skärgården ett givet alternativ. Kan man som jag ingenting om segling kan man istället köpa ett båtluffarkort och på så sätt ta sig ut till t.ex. Fjäderholmarna, Utö eller Sandhamn.

personer med ryggsäckar vandrar i naturenVandra i Funäsfjällen

I Funäsfjällen finns flera olika vandringsleder som starkt kan rekommenderas för den som gillar friluftsliv. Inte bara finns här fantastiskt vackra vyer men också fler än 200 olika fjällsjöar där den som vill kan fiska. Här finns stugor och lägenheter att hyra för längre vistelser men det går lika bra att göra dagsturer i området.

NimisAktiviteter för alla åldrar i Mölle och Kullaberg

I Mölle och Kullaberg finns det aktiviteter som passar alla åldrar. Besök en vingård och prova lokalt skånskt vin (japp, it’s a thing), vandra i Kullabergs naturreservat och kolla in Lars Vilks kända konstverk Nimis, klättra på Åkersberget eller ta med surfbrädan till en av Sveriges bästa surfspots i Mölle hamn.

färja på västkustenNjut av sommaridyllen på västkusten

Kanske är det på västkusten med dess skärgård och många öar man hittar den mest idylliska platsen för en hemester i Sverige. Orust, Marstrand, Brännö, Kosteröarna – ja det är bara att välja och vraka. Boka en stuga eller ett mysigt skärgårdshotell, åk båt, bada, ät glass, drick vin i solnedgången bland klipporna vid vattnet. Håll det enkelt och bara njut av vad den svenska sommaren har att erbjuda.

cykel lutad mot trädEgentid på Öland

En hemester på Öland kan vara perfekt för den som vill komma bort lite från allt. Inte bara är södra Öland ett UNESCO Världsarv utan hela ön är omgiven av vacker natur och rogivande platser. Packa ner badhandduken, ett par böcker och kanske en yogamatta, och njut av att bara vara i sommar. Meditera, lyssna på vågorna och ät gott – vad mer behöver man?


👉 Passa på att besöka virtuella museum i sommar

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Join the discussion 2 kommentarer

 • Dave Wright skriver:

  Tack för artikeln! Det verkar som mer och mer människor ska ta en hemester på grund av pandemin. Det är vad händer just nu i Storbritannien. Jag kan bara drömmer av Sverige nu. 😢

  • Ronja Missler skriver:

   Hej Dave!

   Ja, det har nog blivit hemester för de flesta i år också. Tur att både Sverige och Storbritannien har så många vackra platser att besöka 😊

Skriv en kommentar