Resa

10 saker att göra i Marrakech, Marocko

Jag tycker det engelska uttrycket ”Either you love it or hate it” passar ganska så bra in på Marrakech. Personligen älskade jag den kaotiska röran, kryddofterna, prutningen, de starka färgerna och kontrasterna när Europa möter Afrika. Det finns otroligt mycket att göra i Marrakech, här nedan delar vi med oss av våra bästa tips. Spana även in vårt Youtube-klipp för mer inspiration!

1. Bo i en riad

Riad betyder trädgård och förr i tiden användes riadernas inneträdgårdar för att svalka sig från hettan. Jag skulle definitivt rekommendera att bo på en riad snarare än ett hotell. Själv hade jag turen att bo på Le Riad Yasmine som har blivit känt som en av de mest besökta Instagram-platserna i världen. Enda kruxet är att man måste boka cirka 6 månader innan då allt är slutsålt!

2. Fynda i medinan

Vad jag ångrar mest är att jag inte köpte hem mer vacker heminredning från Marrackech. Medinan är som en stor hantverkarbutik. För mig som digital nomad gillar jag att inreda från alla världens hörn och Marocko är nog min absoluta heminredningsdröm.

Här kan du köpa mattor, kuddar, stolar och mycket annat med bohemisk känsla. Men var beredd på att pruta hårt! Fråga gärna en lokalinvånare om vad till exempel ett pris på ett kuddfodral borde ligga på. Om en försäljare gav mig ett pris på låt säga 500 MAD så sa jag 200 MAD, reaktionen tillbaka var ”NO MAM that’s way too little” men i slutändan brukade jag ändå kunna få ner produkten till hälften av utgångspriset. Så våga pruta!

marocko-instagram

4. Ät middag i solnedgången på en takterrass

Medinan kan verkligen trötta ut än och på dagtid skulle jag rekommendera en svalkande riads innerträdgård. Perfekt för solnedgången är dock att äta middag på en av stadens många takterrasser. Har man tur ser man även Atlasbergen i horisonten. Jag skulle rekommendera Atay Cafe!

5. Beundra Marrakech arkitektur

Moskéer, riader, medinan – för mig är Marrakesh en arkitekturdröm. Mina favoriter är Koutoubia Moskéen, Ben Youssef och Palais de Bahia.

6. Tappa bort dig i medinan

På gott och ont. Det kan var en ganska stressig situation att tappa bort sig inne i Medinan med mycket försäljare och folk som drar i en. En liten varning är också att många erbjuder sig att hjälpa dig att hitta vägen. De visar dig sedan fel väg och ber om betalning för att ta dig tillbaka.

Men om man tappar bort sig med flit och har lite tid att gå runt så kan det vara en trevlig erfarenhet och till slut så hittar man ut, bara kanske inte där man hade tänkt sig. För mig kändes det som att alla vägar till slut ledde till det stora torget Jemaa al-Fnaa.

marrakesh medina

7. Besök Majorelle trädgården

För alla er som har intresse utav arkitektur och mode är Jardin Majorelle ett måste när man besöker Marrakech. Trädgården byggdes utav Jacques Majorelle för modekonstnären Yves Saint Laurent:s räkning och det tog honom hela 30 år att bygga klart. Det är väldigt turistigt så räkna att du kommer att få stå i kö i cirka 1 timme för att komma in. Men för mig var det värt det – det här blåa huset kan vara det finaste jag sett.

majorelle trädgården

8. Drick mint-te

Vart du än går så blir du serverad mintte. På restauranger, riader och/eller om du besöker någons hem. Personligen tycker jag att de ibland har lite för mycket socker i så ett tips är att fråga och försöka få sockret vid sidan om. Jag skulle gå så långt som att säga att du kan inte åka till Marocko utan att dricka mintte.

9. Besök Jemaa el-Fnaa

Jemaa el-Fnaa är ett av de rörigast torgen jag någonsin varit på! Här hittar du allt från ormtjusare till försäljare av alla slag. Besök gärna kvällstid och testa olika maträtter som säljs i de små stånden. Om du besöker torget på dagtid så passar det bra med en svalkande apelsinjuice. Passa dig för ormtjusarna – de verkar inte blyga med att slänga på en ormar!! Besöker du Marrakech en fredag så kan du titta på fredagsbönen vid solnedgången –  som jag tyvärr missade men har hört att det ska vara en magiskt.

9. Ät en lyxig Marockansk frukost

Pannkakor, bröd av alla sorter, honung, färskpressad apelsinjuice och mintte står såklart på menyn för en lyxig frulle i Marrakech. Avnjut i en riad eller på en takterass – absolut bästa sättet att börja dagen på.

riad Yasmine

10. Bästa Instagramfoto: Marockansk arkitektur

Marocko är i sig själv en ”Instagramdröm” – allt är mer eller mindre ”Instagramperfekt”. Om jag var tvungen att välja en av många platser i Marrakech så skulle jag välja en bild på vacker Marockansk arkitektur. För Instagram-stjärnan är ett besök till det 5-stjärniga hotellet La Mamouina och ett kort vid poolen ett måste.

Fakta Marrakech, Marocko

Var ligger Marrakech:
Du finner Marrakech i mitten av Marocko.

Flygtid från Sverige till Marrakech:
Från Arlanda tar det 5 timmar till Marrakech. Billigast flygbiljetter brukar oftast gå att hitta hos Momondo.

Klimat Marrakech:
Bästa tiden att åka är i mars, april, september och oktober. Under sommaren blir det väldigt varmt och på vintern kan det bli lite småkallt och blåsigt men då är det bara att ta med en jacka.

Marrakech Priser:
Det är absolut billigare än Sverige men inte lika billigt som det kan vara i vissa länder i Asien.

Valuta Marocko:
I Marocko använder man sig utav MAD Marockanska Dirhams inte att förväxla med AED Förenade Arab Emiraternas Diraham. ”Cash is king” och många ställen accepterar inte kort.

Visum till Marocko:
Som svensk medborgare behöver du inget visum till Marocko, på väg eller på plats fyller du bara i ett formulär som du lämnar i passkontrollen.

Läs mer om Marocko i vår guide till Taghazout

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar